Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Rosul si clefaitul materialelor textile la pisici

Rosul si clefaitul obiectelor apare relativ rar la pisici. Unele persoane speculeaza faptul ca acesta este un gest de alinare a stresului, sau ca satisface o nevoie de a se juca si a investiga.

Este absolut normal ca puii de pisica sa mestece obiectele pe care le exploreaza, si desii unii isi pierd in timp acest obicei, altii il pastreaza pentru tot restul vietii. Roaderea si clefaitul materialelor textile (de obicei lana reprezinta materialul favorit) se intalneste cel mai adesea la pisicile din rasa Burmeza sau Siameza. Acest lucru sugereaza o predispozitia genetica comparabila cu cea a sindromului obsesiv-compulsiv de la om.
Pisicile care prezinta un comportament intens de clefaire pot distruge imbracaminte, sosete, paturi, perne si alte obiecte valoroase. Insa acest obicei este important sa fie depistat mai ales pentru faptul ca poate dauna sanatatii acestora. Obstructiile tractului gastrointestinal datorate bucatilor de panza inghitite pot pune in pericol viata pisicii. In plus, cele care obisnuiesc sa mestece material textil, pot roade si obiecte mai periculoase, precum cabluri electrice, sfori rasucite sau chiar piuneze sau ace.

Cum imi impiedic pisica sa mai roada materiale din panza


Va trebui sa va ascundeti, pur si simplu, toate obiectele de valoare sau periculoase care pot fi roase si sa lasati la indemana doar cateva materiale textile fara valoare, pe care pisica sa le poata roade, atata timp cat aceasta nu inghite prea multa panza. Puteti incerca, de asemenea, sa alternati periodic obiectele pe care le poate roade pisica. Jucariile din cauciuc pentru caini, unse cu ulei de peste, o aripioara de pui bine coapta sau orice alt os cu putina carne pe el, chiar si hrana uscata pentru pisici, pot satisface in conditii de siguranta nevoie felinei de a roade.
Pisicile care rod din obisnuinta obiecte nepotrivite, precum textilele, pot avea nevoie si de alte mijloace prin care sa isi satisfaca nevoia de a mesteca ceva.

Un ansamblu de joaca, achizitionat sau construit acasa, ce cuprinde spatii inguste, trepte pentru catarat, jucarii cu iarba pisicii care atarna de acesta sau alte obiecte care atrag atentia, le poate ocupa timpul pisicilor. In plus, incercati sa va petreceti cat mai mult timp jucandu-va cu acestea. Panglicile ce atarna, bilele ce se clatina sau mingiile de ping-pong reprezinta obiecte pe care pisica le poate "vana", aceasta fiind cu usurinta angajata in joaca si antrenata fizic. Puteti satisface nevoile animalului de a „pescui" prin amplasarea unei mingii mari intr-un bol pentru hrana, sau prin oferirea de jucarii care elibereaza recompense atunci cand sunt miscate sau zgariate.

Stropirea materialelor preferate cu sprayuri repelente cu gust respingator pentru animale poate, de asemenea, sa calmeze obiceiul de a roade. Se recomanda alternarea locatiei si a tipurilor de materiale de ros stropite, pentru ca animalul sa creada ca toate materialele textile au un gust neplacut. Deoarece pisica dvs. nu ar trebui sa stie de dinainte ce materiale sunt stopite sau nu cu substante repelente, substanta pe care o folositi nu ar trebui sa aiba un miros respingator. In cele din urma, in cazuri extreme, medicul veterinar poate prescrie animalului medicamente care sa-i amelioreze nevoia de a roade sau de a clefai obiecte. Insa, aceste medicamente nu vor altera capacitatea pisicii de a face acest lucru.

Ultima modificareDuminică, 01 Aprilie 2018 16:59
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/