Log in
actualizat: 3:24,27 Mar 2023 Europe/Bucharest

Alimentatia unei soparle Tiliqua cu limba albastra

Tiliqua cu limba albastra sunt omnivore, consumand atat plante cat si carne, dar alimentatia lor ar trebui sa reprezinte aproximativ 70% fructe uscate, legume si alte plate – ceea ce este o veste buna daca nu agreati ideea de a aduce insecte vii in casa pentru a va hrani soparla!

Legume


Legumele congelate pot fi utilizate, dar nu ar trebui utilizate exclusiv deoarece nu au suficienta tiamina pentru a sprijini sanatatea unei soparle.
Asigurati-va ca soparla dvs. cu limba albastra are o alimentatie variata, ce consta in aproximativ 50% legume si verdeturi, 20% fructe si flori si 30% proteina de origine animala sub forma de carne, peste, nevertebrate sau rozatoare.  Legumele recomandate pentru hranire includ napul, opuntia, bama proaspata si porumbul, morcovul ras, fasolea verde, sfecla, ridiche, varza collard, varza chinezeasca si andivele.

Fructe 

Fructele bogate in calciu si florile precum zmeura, capsunile, trandafirii si coacazele pot face parte din alimentatia soparlei dumneavoastra.
Un semn de atentie: nu va hraniti soparla cu avocado (este toxic), salata verde, spanac, fructe cu acid citric (ele cauzeaza diareea) si rubarba (alta otrava).

Carne

In ceea ce priveste carnea din alimentatia soparlei dumneavoastra, faptul ca o gatiti sau nu, este o problema de preferinta; vedeti ce prefera soparla. Daca incercati carnea cruda, inima de vaca si ficatul sunt optiuni excelente – le puteti gasi la departamentele de carne de la majoritatea magazinelor alimentare. Puteti sa va hraniti soparla si cu pui de soricei, de sobolani si cu insecte precum greierii sau viermii de faina. Puteti de asemenea sa suplimentati alimentatia cu hrana conservata de calitate inalta pentru caini si pisici, cu continut redus de grasime.

Detalii importante despre hranirea reptilei Tiliqua cu limba albastra

Cantitatea de hrana care trebuie administrata soparlei depinde de marimea sa si de varsta, dar in general este bine sa le oferiti puilor de soparla si soparlelor tinere hrana la discretie, pe o perioada de sase zile si sa le retrageti hrana in a saptea zi. Soparlele adulte pot fi hranite cu hrana proaspata in fiecare zi.
Plasati hrana intr-o farfurie larga si indepartati intotdeauna hrana neconsumata.
O alta nota importanta: nu lasati niciodata prada vie in cusca cu soparla dvs. pe parcursul noptii. Un animal de prada speriat ii poate produce leziuni soparlei, uneori suficient de severe pentru a fi necesara o ingrijire de urgenta.

 

 

Ultima modificareLuni, 19 Martie 2018 18:39
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul