Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Cinci greseli ce tin de dresajul pisicilor: Sunteti vinovati de vreuna?


Dresarea unei pisici poate parea imposibila, dar in realitate nu este; pisicile sunt inteligente si, printr-o metoda potrivita, le puteti canaliza inteligenta intr-un mod productiv.


Dresarea unei pisici poate parea uneori mai dificila decat este in realitate, mai ales daca succesul este influentat de cateva mici greseli de abordare. Ca dresor, vad ca proprietarii de pisici fac mereu aceleasi greseli ce tin de procesul de dresaj. Sa vorbim despre cum puteti evita cinci greseli frecvente si despre cum puteti restabili cursul firesc al dresajului.

Cinci greseli pe care trebuie sa incetati sa le mai faceti


1. Supraestimati perioada de timp necesara pentru desfasurarea dresajului.


Multi proprietari de pisici presupun ca dresarea unei pisici necesita o perioada lunga de timp si un efort semnificativ. Realitatea este aceea ca pisicile invata cel mai bine in timpul mai multor sedinte scurte de dresaj, care dureaza de obicei 1-5 minute, diseminate de-a lungul zilei. Nu este nevoie sa alocati anumite momente ale zilei pentru a va dresa pisica; in schimb, folositi-va de scurtele momente libere, in timp ce asteptati sa fie gata cafeaua, de exemplu, sau sa termine copiii sa-si perie dintii, pentru a lucra cu pisica. In cele din urma, dresajul are de obicei cel mai mare succes atunci cand este incorporat in interactiunile deja existente de zi cu zi, precum ora mesei.


2. Ignorati comportamentul pozitiv si il recompensati pe cel negativ.


Atunci cand pisica face ceea ce doriti (de exemplu, isi foloseste sisalul), probabil luati acest fapt ca atare. Dar de indata ce aceasta isi infige ghearele in canapea, reactionati, cel mai probabil alungand-o, certand-o sau interactionand cu ea intr-un fel sau altul. Astfel pisica dvs. invata ca zgariind canapeaua, nu sisalul, va castiga atentia, deci continua sa faca acest lucru. Incercati sa limitati comportamentul nedorit al animalului schimbandu-va modul de raspuns: Recompensati ceea ce pisica face corect si ignorati-o sau distrageti-i atentia atunci cand face ceva ce nu mai doriti sa vedeti. Laudati-o si mangaiati-o atunci cand isi foloseste sisalul pentru a-si toci unghiile; atunci cand zgarie canapeaua, distrageti-i atentia si recompensati-o doar atunci cand zgarie ceea ce trebuie.


3. Incercati sa impiedicati manifestarea comportamentului instinctiv


Multe gesturi ale pisicilor pe care oamenii incearca sa le evite, precum tocirea ghearelor, tasnirea de dupa un colt, topairea sau catararea, in realitate sunt gesturi naturale si instinctive. Incercarile de a elimina aceste gesturi pot fi extrem de stresante pentru pisica si nu au succes aproape niciodata. Un mod de abordare mai potrivit ar fi acela prin care redirectionati acest tip de comportament catre anumite spatii din casa unde este acceptabil. Ansamblurile de joaca pentru pisici, pervazurile si copacii sunt elemente utile pentru pisicile carora le place sa exploreze locurile inalte, in timp ce o cutie sau un cos de rufe poate oferi refugiu de relaxare pentru animal. Incurajati-va pisica sa exploreze aceste alternative atragandu-le cu recompense, granule de iarba pisicii, jucarii sau mangaieri. Recompensati-o pentru faptul ca isi urmeaza instinctul numai in zonele special destinate acestui comportament.


4. Va asteptati ca pisica sa va asculte fara sa o invatati ce trebuie sa faca.


Pisica nu va ignora; ea nu stie in mod instinctiv ce ii cereti sa faca sau de ce trebuie sa o faca. Sa nu presupuneti ca niste cuvinte precum ”pleaca”, ”jos” sau ”stop” ar putea insemna ceva pentru animal doar din simplul motiv ca dvs. le rostiti tot timpul. Daca doriti ca pisica sa coboare de pe tejghea, va trebui sa apelati la tehnici pozitive de stimulare, nu pedepse, pentru a o invata ce inseamna ”pleaca”. Va trebui sa o si invatati sa adopte un comportament alternativ, precum intoarcerea la culcusul sau sau urcarea in ansamblul de joaca pentru pisici, pentru a inlocui comportamentul nedorit. Aveti rabdare: Cu timpul, aceasta va invata ca ”pleaca” inseamna ca trebuie sa abandoneze tejgheaua si sa se intoarca la culcus, iar facand acest lucru poate obtine o recompensa de orice tip.

5. Ii impuneti obiective nerealiste pentru dresaj


Fiecare pisica invata in propriul sau ritm: O pisica poate invata cum sa intre sau sa iasa din cusca doar dupa cateva incercari, in timp ce o alta poate invata dupa mai multe zile doar sa se calmeze atunci cand se afla in aceeasi camera cu cusca. Fortandu-va pisica sa invete prea mult sau prea repede, omiteti etapa necesara de stimulare pozitiva, iar astfel puteti cauza frustrare sau confuzie animalului si se poate ajunge la situatia in care pisica si dvs. sa renuntati la dresaj. Cresteti gradul de dificultate al antrenamentului intr-un ritm care sa convina si pisicii, dar aveti grija; incetinind acest proces pana la un ritm foarte mic oferiti mai multe sanse pisicii de a reusi si ii intariti increderea in sine. Si retineti faptul ca toti acesti mici pasi s-au cumulat in pasi mai mari, care au potentialul de a produce imbunatatiri importante ale comportamentului pisicii.


O ultima idee: Daca toate tehnicile de dresaj esueaza, nu va temeti sa cereti ajutorul unui profesionist.
Daca problemele de comportament ale pisicii dvs. nu se amelioreaza in urma unui dresaj consecvent sau daca este vorba de probleme foarte suparatoare, precum agresivitatea sau evitarea folosirii litierei, apelati la medicul veterinar, care va poate directiona catre un specialist in comportamentul animalelor. Medicul va poate ajuta sa identificati orice problema medicala care se poate afla la baza modificarilor de comportament si de activitate ale pisicii, in timp ce dresorii specializati sau crescatorii profesionisti de pisici va pot oferi sfaturi individualizate legate de dresaj, adaptate la nevoile animalului dvs.

Ultima modificareVineri, 09 Martie 2018 20:48
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/