Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

De ce pisicile nu vin atunci cand sunt chemate?


Este relativ usor de dresat un caine sa vina atunci cand ii strigati numele, insa cand vine vorba de pisici, lucrurile stau cu totul altfel. Care este diferenta?


Dovezile evolutioniste arata faptul ca omul a domesticit cainele acum aproximativ 30.000 ani. Stramosii nostrii au domesticit cainii de-a lungul intregii lumi, imperechindu-i si crescandu-i in asa fel incat sa ii determine sa le asculte comenzile, motiv pentru care multe rase de caini sunt astazi usor de dresat.

Pisicile, pe de alta parte, ne-au domesticit ele pe noi. In urma cu aproximativ 10.000 ani, revolutia agricola i-a determinat pe unii oameni sa isi abandoneze stilul de viata specific vanatorilor si culegatorilor si sa opteze, in schimb, pentru un stabiliment care sa ii permita sa cultive cereale sau sa creasca animale, precum si sa depoziteze hrana. Relatia dintre pisici si oameni a inceput in mod simbolic, atunci cand ambele specii au descoperit beneficii reciproce de pe urma acesteia. Hambarele cu hrana ale oamenilor au atras rozatoarele, iar pisicile omorau si se hraneau cu aceste rozatoare care patrundeau in aceste hambare. Castig reciproc.

Desi pisicile si-au croit drumul catre inimile noastre, acestea nu raspund in general la strigarea numelor lor asa cum o fac cainii. Un studiu efectuat in 2013 la Universitatea din Tokyo a testat aceasta teorie pe 20 de pisici: Atunci cand proprietarul disparea din raza vizuala a pisicii, cercetatorii difuzau inregistrari a trei voci straine pentru pisica, urmate de vocea proprietarului, iar apoi observau reactia animalului. Pisicile se pare ca raspundeau la sunetul vocii proprietarului intorcandu-si capul si urechile catre sursa sunetului, aratand ca sunt capabile sa distinga timbrul vocal al unor diversi oameni.

Insa recunoasterea timbrului vocal nu confirma neaparat si raspunsul la acesta, conform acestui studiu, deci chiar daca pisica dvs. va recunoaste vocea, acest lucru nu inseamna ca aceasta va alerga imediat in directia dvs.

Daca doriti sa va dresati pisica sa vina atunci cand este chemata, o recompensa speciala i-ar putea asigura motivatia necesara. Incercati sa rostiti numele pisicii dvs., apoi oferiti-i o bucata mica de carne de pui fiarta. Repetati aceasta manevra timp de cateva zile, in speranta ca pisica va face o asociere pozitiva intre numele sau si gustarile delicioase.
Iar daca pisica nu pare sa fie dornica sa vina atunci cand este chemata, nu va ingrijorati. Unele pisici nu invata niciodata, dar noi continuam sa le iubim la fel de mult. 

Ultima modificareMarți, 24 Octombrie 2017 19:46
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/