Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

De ce ii place pisicii mele...sa stea in locuri inalte?

 Pentru a putea supravietui in salbaticie, animalele invata constant sa se adapteze la mediul inconjurator.

In momentul in care animalele sunt domesticite, multe dintre aceste trasaturi de supravietuire persista ca si comportamente pe care noi le gasim fie enervante sau amuzante, fie misterioase sau fascinante. Un lucru pe care proprietarii de pisici l-au observat este faptul ca felinele adesea par sa graviteze spre locuri inalte.

Acest lucru poate fi amuzant, precum acel moment cand observati ca pisica va urmareste cu atentie dintr-un anumit loc, sau enervant, atunci cand este necesar sa scoateti pisica afara din acel loc dar nu puteti sa o faceti fara sa scoateti scara.

Inaltime egal siguranta

De ce multe dintre iubitele noastre feline adora sa supravegheze de la inaltime?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, este important sa intelegem ca pisicile sunt atat pradatori, cat si prada. Ele sunt pradatori pentru animalele mici de prada, precum iepurii, rozatoarele si pasarile, pentru a numi cateva dintre acestea. Totusi, ele pot fi si prada pentru animalele mai mari, precum bufnitele sau vulturii din aer sau coiotii de la nivelul solului. A sta in locuri inalte a fost cel mai probabil un comportament care, pentru pisicile mai mici, a fost asociat cu o probabilitate crescuta de supravietuire. Un loc mai inalt a asigurat pisicii un punct de avantaj pentru a putea observa atat prada cat si pradatorii.

Daca o pisica se urca pe ramurile unui copac, aceasta se poate feri de carnivore mai mari, precum coiotii, care nu se pot urca in copaci. Pisicile pot de asemenea sa doarma in locuri inalte, cu un risc scazut de a fi vanate sau surprinse. Pisicile care se ascund in copaci profita de frunze si ramuri, care le ofera camuflajul perfect pentru a se proteja de pradatorii zburatori. Prin urmare, de-a lungul timpului, pisicile au exprimat tendinta de a sta in locuri inalte pentru a putea cel mai probabil sa supravietuiasca si de a-si mentine acest comportament.

Ofera-mi mai mult spatiu

Pisicile adulte isi folosesc abilitatea de a se catara pentru a evita potentialele interactiuni conflictuale cu alti membri ai propriei specii. Pisicile (pisicile mame) pot de asemenea sa isi evite pisoii, in special in perioada de intarcare. Deci, in plus fata de aceste motive oferite de-a lungul evolutiei, de ce adora inca felina dumneavoastra rasfatata sa stea in locuri situate la inaltime? Sunt alti factori care pot promova acest comportament la pisica dumneavoastra. Acest lucru poate depinde de cat de ocupata sau linistita este casa. Pisica vrea cel mai probabil sa supravegheze mediul sau inconjurator si sa creasca probabilitatea de a nu fi deranjata. Unele pisici, spre exemplu, au invatat sa stea deasupra frigiderului deoarece acesta este un loc cu trafic redus dar cu vizibilitate mare si poate fi un loc cald. in anumite cazuri, acesta poate fi un loc sigur de a se ascunde pentru pisicile speriate sau un refugiu in cazul in care un loc mai la nivelul solului, care sa fie sigur, nu este disponibil.

Chiar si atunci cand pisica nu mai este speriata, aceasta poate asocia acel loc inalt – frigiderul, partea de sus a bibliotecii, dulapul pentru televizor – cu siguranta, pacea si confortul si ea ar putea prefera sa stea acolo. si acesta este motivul pentru care ajungeti sa va uitati in sus spre pisica dumneavoatra!

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul