Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Cum arata o pisica sanatoasa care imbatraneste?

Alimentatia imbunatatita si ingrijirea medicala au condus la cresterea sperantei de viata la oameni, evolutia in nutritie si ingrijire veterinara a crescut speranta de viata a pisicilor de companie. Rezultatul este reprezentat de o crestere a populatiei de pisici varstnice; in SUA, de exemplu, este estimat ca 20% din pisici au varsta de 11 ani sau mai mult.

Conform ORGANIZATIEI International Cat Care, pisicile ajung la stadiul de varsta ”geriatric” la varsta de 15 ani (echivalentul a 76 de ani in termeni umani), dar nu este neobisnuit ca acestea sa traiasca pana la 20 de ani sau peste (o pisica devine echivalentul unui centenar la 21 de ani).

Din fericire, pentru aceste feline batranele, care sunt adesea indragite de membrii familiei, este acum acceptat faptul ca ”imbatranirea sanatoasa” este realizabila; precum este si la oameni, domeniul de bunastare al imbatranirii este dedicat optimizarii mentale, sociale si bunastarii fizice si functiei la adultii varstnici. Ce a fost mai putin definit totusi, este modul in care arata o pisica varstnica sanatoasa; cu alte cuvinte, ce schimbari ar trebui luate in considerare ca fiind ”normale pentru varsta” (de ex schimbari fiziologice) fata de schimbarile deteriorative.

Pentru a raspunde acestei intrebari, o editie speciala revolutionara a Jurnalului international, revizuit de experti de Medicina Felina si Chirurgie (JFMS) a fost publicata in aceasta luna cu privire la subiectul ”imbatranirea sanatoasa a felinelor”. Cuprinzand doua sisteme ample bazate pe evaluarile scrise de un grup distins de experti studiul cuprinde informatii cu privire la schimbarile comune observate la pisici la o gama larga de zone de interes al sanatatii – de la sanatatea sistemului musculoscheletal la sanatatea cognitiva si comportamentala. Scopul autorilor a fost de a sprijini sanatatea si bunastarea animalelor care imbatranesc.

Pentru evaluarea datelor disponibile la pisici, autorii au discutat resursele utilizate la alte specii care au aplicatie pentru pisici. De exemplu, in termeni de abilitati cognitive, acestia au definit o pisica varstnica sanatoasa ca una care nu arata asa numitul model ”DISHA” de semne descrise la caini; adica dezorientare, schimbari de interactiune, tulburari de somn/trezire, murdarirea casei si schimbari de activitate. Autorii au dezvoltat de asemenea noi resurse, precum intervalele de referinta ale biochimiei serice si hemoleucogramei complete specifice pentru pisicile mature pana la cele geriatrice, care au fost generate de la o populatie de peste 600 de pisici varstnice sanatoase.

Impactul acestei lucrari in definirea imbatranirii sanatoase este sperat a fi dublu. Unul, pe de o parte, asigurand, intr-o singura sursa, stabilirea criteriului pentru utilizare pentru practicienii veterinari care cauta sa asigure cea mai buna ingrijire pentru cazurile in crestere de pisici varstnice; pe de alta parte, asigurarea unui punct de focalizare pentru a initia cercetarea clinica viitoare – de exemplu, efectele interventiilor specifice asupra pisicilor care imbatranesc. A existat un numar mic de date pentru cercetare cu privire la imbatranirea felinelor, dar descriind acest proiect ca fiind ”o munca lunga din dragoste”, autorul corespondent Dr. Sally Perea, din Lewisburg, Ohio, SUA, asteapta cu interes o crestere a cantitatii de cercetat si o intelegere imbunatatita in aceasta zona in anii viitori.

Blana pisicilor varstnice ar putea lua un aspect grupat si ghimpat, asociat cu o reducere a activitatii de toaletare.

Ultima modificareJoi, 01 Septembrie 2016 17:32
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul