Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

De ce pisica mea…clipeste lent catre mine?

Ati observat vreodata cum pisica pare uneori sa va priveasca in ochi si apoi sa “clipeasca lent”, eventual sa priveasca in alta parte?

Probabil va inchipuiti anumite lucruri: pisica se plictiseste, este somnoroasa, este satisfacuta etc. Acest gest de clipire lenta este foarte normal, si va pot ajuta sa-i deslusiti sensul. In lumea animala, contactul vizual reciproc si privirea directa prelunga, sunt de obicei percepute ca o amenintare sau o intimidare pentru cel privit.

Daca doua pisici manifesta intre ele o atitudine neutra sau prietenoasa, de obicei evita contactul vizual direct. Acest lucru se intampla deoarece niciuna dintre pisici nu isi doreste ca cealalta sa-i interpreteze in mod gresit privirea, ca fiind ostila sau intimidanta, pentru a nu o speria sau a nu-i provoca o reactie agresiva.

Deci, atunci cand pisicile se privesc reciproc, clipesc si isi intorc apoi privirea, doresc sa transmit mesajul ca nu se “ameninta” una pe cealalta. Atunci cand o pisica interactioneaza cu oamenii si nu se simte amenintata de ei, priveste persoana respectiva, manifestand gestul de “clipire lenta”. Apoi, isi poate retrage sau nu privirea. Daca acest lucru se intampla, puteti deduce din gestul ei faptul ca aceasta nu se teme sau nu se simte amenintata de dvs. Recomand intotdeauna proprietarilor de animale sa identifice clipitul in privirea pisicilor, iar apoi sa intinda incet un deget catre pisica si sa ii dea voie acesteia sa-l adulmece.

Daca pisica este dispusa sa mai interactioneze cu persoana respectiva, va adulmeca degetul si isi va freca obrazul de acesta sau isi va inclina capul pentru a fi mangaiata. Daca pisica da inapoi sau clipeste la deget, acesta este un semn clar ca animalul nu doreste sa interactioneze cu persoana respectiva. In concluzie, un clipit lent nu semnifica intotdeauna ca pisica isi doreste sa interactioneze cu dumneavoastra, ci este un mijloc de a comunica proprietarului sau unei alte pisici, faptul ca se simte destinsa in preajma respectivei persoane sau pisici!

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/