Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Dihorii si gripa

Dihorul si gripa Veterinarul Pet - informatii experte pentru companioni Dihorul si gripa

Ca si la om, simptomele gripei la dihori incep de obicei cu o febra mare. Pe masura ce febra dispare, apar semnele unei boli a cailor respiratorii superioare

E sezonul de gripa!

Daca sunteti un proprietar de dihor, asta inseamna ca va faceti griji in plus pentru un mic membrul blanos al familie. Dihorii sunt sensibili la mai multe tulpini de virus gripal uman, care se raspandeste prin aer cu aerosolii din tuse, stranut, si alte secretii respiratorii. Virusul nu este numai raspandit de la om la dihor, de la dihor la dihor, ci si de la dihor la om.

Daca aveti gripa ...

  • A se evita contactul cu dihorul. Este necesara prezenta unei alte persoane care sa-i ofere ingrijire in timpul bolii dumneavoastra, daca este posibil.
  • Daca trebuie sa se va ocupati de dihor in timp ce sunteti bolnav de gripa, spalati-va pe maini inainte si dupa manipularea dihorului si evitati apropierea fetei de el. Poate fi o idee buna sa purtati o masca chirurgicala, atunci cand aveti grija de dihorul dvs.

Ce face gripa la dihori?

Ca si la om, simptomele gripei la dihori incep de obicei cu o febra mare. Pe masura ce febra dispare, apar semnele unei boli a cailor respiratorii superioare. Tusea, stranutul, secretia nazala groasa si ochii umezi pot fi vazute la dihor. Dihori afectati adesea devin letargici si refuza sa manance. Semne gastrointestinale, cum ar fi varsaturi sau diaree, pot fi de asemenea observate. Cei mai multi dihori adulti sanatosi se vor recupera in 7 pana la 14 zile, cu o ingrijire adecvata. Suportul nutritional si fluidele, fie orale sau injectabile, vor fi necesare in majoritatea cazurilor. Uneori, medicul veterinar poate prescrie antitusive, decongestionante si / sau antibiotice. 

Dihorii foarte tineri sau foarte batrani sunt cel mai probabil in masura sa dezvolte complicatii care sa le ameninte viata, cum ar fi pneumonia.

Ce ar trebui sa fac in cazul in care dihor meu prezinta semne de boli respiratorii?

Contactati medicul veterinar pentru animale exotice rapid atunci cand suspectati o boala respiratorie. Alte boli, cum ar fi bolile de inima sau virusul jigodiei canine care sunt mortale, se pot manifesta similar cu gripa. Tratamentul timpuriu pentru mai multe astfel de boli poate insemna diferenta dintre o rapida recuperare sau o boala devastatoare.

 

Ultima modificareMiercuri, 23 Martie 2016 20:29
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.