Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Pisici, plante de casa si iarba – de ce pisica mea are chef de rontait?

Pisicile par sa isi doreasca intotdeauna ceea ce nu pot avea – iar plantele de casa nu fac exceptie. Pisicile sunt carnivore – de ce ar vrea sa iti roada planta-paianjen sau frumoasele flori aduse de jumatatea ta?

 

In salbaticie, pisicile mananca multe mese mici constand in rozatoare, pasari, gandaci si alte creature mici. Majoritatea acestor animale de prada au intestinele pline de seminte, de cereale si alte vegetale. Pisicile adora sa manance tractusul intestinal (delicios!!!) si, prin urmare, aproximativ 10% din aportul caloric provine din surse non-carne. Astfel, pisicile pot digera material vegetal. Pisicle au nevoie si de fibre nedigerabile in dieta lor pentru a le ajuta in formarea materiilor fecale.

Pisicile, asemenea copiilor, adeseori investigheaza lucrurile mestecandu-le. Plantele noi sau aranjamentele florale sunt incarcate de mirosuri noi, intrigante. Pisica dumneavoastra le va rontai in parte pentru a obtine noi informatii si, de asemenea, pentru a le testa ca si sursa de hrana. Pisicile au un organ interesant numit organul vomeronazal in cerul gurii, in spatele dintilor din fata. Este in esenta un „super nas”. Pisicile isi incretesc buzele superioare, incep sa rontaie un obiect si primesc mirosuri interesante pentru acest organ. Unele pisici adora textura anumitor plante si le vor roade pentru distractia lor. Atat pisicile care sunt extrem de inteligente si trebuie sa verifice totul, cat si cele care sunt plictisite si nu au nimic de facut, sunt predispuse sa mestece plantele. Pisicile mai tinere sunt de asemenea predispuse sa roada atat plante, cat si alte obiecte subtiri precum incarcatorul de telefon, corzi sau panglici.

Unii oameni cred ca pisicile mesteca iarba pentru a-si provoca greata. Din cate stim, pisicile nu sunt bulimice! Cu toate acestea, pisicile vomita dupa mestecarea ierbii si a altor plante fibroase. Aceasta poate avea un rol important in reducerea numarului de paraziti din tractul intestinal. Pisicile carora le este greata sunt mai inclinate sa mestece materiale vegetale fibroase. Unele pisici dezvolta sindromul pica, care reprezinta mancatul obiectelor de tip non-alimentar. Acest lucru poate evolua din cauza anemiei. Pisicile anemice care au un nivel scazut de fier, pot manca pamant sau asternut igienic in incercarea de a obtine mai mult fier pentru a-si corecta anemia. Unele pisici au nevoie de mai multa stimulare orala si mestecarea materialelor vegetale indeplineste acea nevoie.

“Incercati sa oferiti materiale vegetale sigure.”

Sunt disponibile pe piata ghivece cu iarba pentru pisici, precum ,,Kitty greens”, sau se pot realiza versiuni facute in casa utilizand seminte de iarba si pamant de flori. Plantele paianjen pot fi roase de pisici in siguranta. 

Cea mai mare ingrijorare care o avem cu pisicile care mananca iarba sau flori este reprezentata de crini. Mestecarea chiar si a unei cantitati mici de frunze sau petale pot provoca insuficienta renala severa si moarte la pisici. Tineti crinii departe de casa daca aveti pisici! Daca pisica dumneavoastra mananca sau are contact cu crinii, sunati medicul veterinar imediat. Interventia medicala rapida ii poate salva viata. 

Multe pisici pot gasi pamantul pentru flori o forma placuta de asternut igienic, gasind astfel bucuria de a sapa si a defeca in ghivecele cu plantele de casa. Puteti sa faceti pamantul de flori mai putin atractiv prin instalarea unei plase deasupra pamantului (taiati cat sa faceti loc pentru planta). Pisica dumneavoastra nu va mai putea sapa, dar apa va putea trece cu usurinta. Puteti pune de asemenea pietris peste pamant pentru a-i putea face textura mai putin atractiva pentru pisica dumneavoastra. 

Nu uitati de catusnica („iarba-matei”)! O jumatate pana la trei sferturi din pisici gasesc catusnica ca fiind „recreationala”. Nepetalactona este substanta chimica ce cauzeaza rostogolirea, lingerea, salivarea si sedarea moderata a pisicilor. Unele pisici vor deveni hiperactive sau agresive, in special daca ingereaza cantitati mari, iar altele nu vor fi afectate de nepetalactona. Multi oameni cultiva catusnica pentru pisicile lor ca o optiune de siguranta pentru pisicile care rod plante. Pofta buna!

Ultima modificareMiercuri, 11 Mai 2016 20:09
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul