Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Pisica dumneavoastra este supraponderala?

Imaginile pisicilor grase devenite populare în benzile desenate și meme-urile de pe internet au schimbat ideile oamenilor despre greutatea corporală ideală sau normală a unei pisici. Este foarte posibil ca prietena ta felină să aibă un pic (sau mult) de greutate în plus. Medicul veterinar vă poate ajuta să vă dați seama care este greutatea sănătoasă pentru pisica dumneavoastră.

Probleme de sănătate legate de obezitate

Știați că atunci când pisicile au o greutate corporală ideală, în medie, trăiesc o viață mai lungă? Nu numai asta, dar tind să se simtă și mai bine! Obezitatea la pisici a fost legată de multe probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile hepatice și bolile de inimă, pentru a numi doar câteva. Celulele adipoase pot elibera mediatori pro-inflamatori în fluxul sanguin, ceea ce predispune pisicile la inflamații. Acest lucru poate crește riscul apariției multor afecțiuni, cum ar fi boala inflamatorie intestinală și astmul - două boli foarte frecvente la pisici. Pe măsură ce pisicile îmbătrânesc, artrita sau boala degenerativă a articulațiilor, devine adesea o problemă. Pisicile au tendința de a dezvolta artrită la nivelul articulațiilor membrelor și a coloanei vertebrale, care se agravează din cauza greutății suplimentare pe aceste articulații.

Diagnosticul și tratamentul obezității

Dacă sunteți îngrijorat de greutatea pisicii dumneavoastră, acum este momentul să acționați. Trebuie să vă asigurați că pisica dvs. se află pe drumul spre o viață mai sănătoasă și mai fericită. Implicați-vă medicul veterinar în acest demers pentru a vă asigura că pisica dumneavoastră pierde în greutate într-un mod sigur și sănătos. Împreună puteți concepe un program cu obiective de pierdere în greutate, vă puteți asigura că greutatea scade într-un ritm adecvat și vă puteți asigura că sunt îndeplinite toate cerințele nutriționale ale pisicii dumneavoastră.

Dietă

În timpul vizitei la medicul veterinar, discutați despre tipul și cantitatea de hrană pe care o consumă pisica dumneavoastră. Asigurați-vă că îi spuneți medicului veterinar despre toate „tratamentele” (gustările) pe care le primește pisica dumneavoastră. Nu uitați că și acele mici firimituri din farfuria de la cină contează. Există multe tipuri diferite de alimente care pot crea o dietă mai sănătoasă pentru pisica dumneavoastră, inclusiv diete speciale prescrise.  Dumneavoastră și medicul veterinar puteți discuta și vă puteți da seama care funcționează cel mai bine pentru amândoi. În gospodăriile cu mai multe pisici, deseori o pisică fură mâncare de la celelalte pisici. Acest lucru vă face să vă fie dificil să țineți sub control ceea ce mănâncă pisica dumneavoastră. Se pot folosi diferite strategii, cum ar fi hrănirea controlată a mesei în zone separate sau plasarea hranei acolo unde numai o pisică poate avea acces la ea. Există chiar și dispozitive pe care le puteți cumpăra și care permit doar unei pisici anume să aibă acces la hrană pe baza unei zgarzi de identificare sau a unui microcip! Discutați specificul situației dumneavoastră în timpul vizitei la medicul veterinar pentru a găsi soluții creative pentru casa dumneavoastră.

Tratamente și recompense

Poate fi greu să nu vă tratați prietenul felin cu multă mâncare și recompense. Cu toate acestea, mâncarea este doar unul dintre modurile în care îi puteți răsfăța. Îți poți recompensa pisica cu iarbă pentru pisici, cu joacă sau pur și simplu cu atenție afectuoasă. Hrănitorile puzzle pot fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a încetini mâncarea și de a oferi activitate și stimulare.

Exercițiu

La fel ca în cazul oamenilor, activitatea zilnică este o parte importantă a planului de slăbire a pisicilor dumneavoastră. Pisicile de interior sunt în special predispuse la inactivitate. Cu un mic efort din partea dumneavoastră, pisica dumneavoastră poate începe să facă mai multă mișcare, ceea ce vine cu bonusul suplimentar de a fi și mai stimulată mental. 

 

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.