Log in

Cum putem sa prevenim sa fim muscati de caine

Mușcăturile de câine reprezintă un risc grav pentru sănătatea comunităților și societății noastre. Două persoane au murit în luna ianuarie a acestui an, după ce au fost mușcate de câini comunitari. Fie că vorbim despre câinii proprii, ai familiei sau despre câinii comunitari, există câteva reguli pe care le puteți urma pentru a evita o situație dramatică.

Iată mai multe date despre mușcăturile de câine:

 • Aproape 1 din 5 persoane mușcate de câini necesită îngrijiri medicale.
 • Copiii sunt cele mai frecvente victime ale mușcăturilor de câine și sunt mult mai susceptibili de a fi grav răniți.
 • Cele mai multe mușcături de câine care afectează copiii mici apar în timpul activităților zilnice și în timpul interacțiunii cu câini familiari.
 • Orice câine poate mușca: mare sau mic, mascul sau femelă, tânăr sau bătrân. Chiar și cel mai drăgălaș, mai pufos și mai dulce animal de companie poate mușca dacă este provocat. Nu uitați că nu rasa unui câine este cea care determină dacă acesta va mușca, ci mai degrabă istoricul și comportamentul individual al câinelui.
 • Majoritatea mușcăturilor de câine pot fi prevenite și există multe lucruri pe care le puteți face acasă și în cadrul comunității dumneavoastră pentru a contribui la prevenirea lor.

De ce mușcă câinii?

Câinii mușcă dintr-o varietate de motive, dar cel mai frecvent ca reacție la ceva. Dacă câinele se află într-o situație stresantă, poate mușca pentru a se apăra pe sine sau teritoriul său. Câinii pot mușca pentru că sunt speriați sau au fost speriați. Ei pot mușca pentru că se simt amenințați. Ei pot mușca pentru a proteja ceva valoros pentru ei, cum ar fi cățeii, mâncarea sau o jucărie.

Câinii pot mușca pentru că nu se simt bine. Ar putea fi bolnavi sau răniți din cauza unei răni sau a unei boli și ar putea dori să fie lăsați în pace. De asemenea, câinii ar putea sfârteca și mușca în timpul jocului. Chiar dacă ciupitul în timpul jocului poate fi distractiv pentru câine, poate fi periculos pentru oameni. Este o idee bună să evitați să vă luptați sau să vă jucați  într-un mod mai agresiv cu câinele dumneavoastră. Aceste tipuri de activități pot face câinele să fie prea excitat, ceea ce ar putea duce la o mușcătură.

Ce puteți face pentru a preveni mușcăturile de câine

 

Socializarea câinelui dvs.

Socializarea este o modalitate bună de a ajuta la prevenirea mușcăturilor câinelui dumneavoastră. Socializarea animalului de companie îl ajută pe câinele dvs. să se simtă în largul său în diferite situații. Făcându-i cunoștință câinelui dumneavoastră cu oameni și alte animale cât timp este cățeluș, acesta se simte mai confortabil în diferite situații pe măsură ce crește. De asemenea, este important să folosiți o lesă în public pentru a vă asigura că sunteți capabil să vă controlați câinele.

Să fii un proprietar responsabil de animale de companie

Deținerea responsabilă a animalelor de companie construiește o bază solidă pentru prevenirea mușcăturilor de câine. Elementele de bază ale deținerii responsabile a câinilor care pot contribui la reducerea riscului de mușcături de câine includ selectarea cu atenție a câinelui potrivit pentru familia dumneavoastră, dresajul adecvat, exercițiile fizice regulate și sterilizarea sau castrarea animalului dumneavoastră.

Educarea familiei dvs.

Educați-vă pe dvs. și pe copiii dvs. cu privire la cum - sau dacă - să vă apropiați de un câine.

Evitarea situațiilor riscante

Este important să știți cum să evitați escaladarea situațiilor riscante și să înțelegeți când trebuie și când nu trebuie să interacționați cu câinii. Ar trebui să evitați să mângâiați sau să vă apropiați de un câine în aceste situații:

 • Dacă câinele nu este cu stăpânul său
 • Dacă câinele este cu stăpânul său, dar acesta nu vă dă permisiunea de a-l mângâia
 • Dacă câinele se află de cealaltă parte a unui gard - nu treceți prin gard sau peste gard pentru a mângâia un câine.
 • Dacă un câine doarme sau mănâncă
 • Dacă un câine este bolnav sau rănit
 • Dacă o cățea se odihnește cu puii ei sau pare foarte protectoare față de puii ei și neliniștită de prezența dumneavoastră
 • Dacă un câine se joacă cu o jucărie
 • Dacă un câine mârâie sau latră
 • Dacă un câine pare să se ascundă sau caută să fie singur.

Acordați atenție limbajului corpului

Citirea limbajului corporal al unui câine poate fi, de asemenea, utilă. La fel ca și oamenii, câinii se bazează pe gesturi corporale, posturi și vocalizări pentru a se exprima și a comunica. Deși nu putem citi întotdeauna cu exactitate limbajul corporal al unui câine, acesta ne poate oferi indicii utile pentru a ne da seama dacă un câine se simte stresat, speriat sau amenințat.

Informațiile au fost preluate de pe pagina Asociației Americane a Medicilor Veterinari. 

Ultima modificareLuni, 23 Ianuarie 2023 23:31
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire