Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Atrofia progresivă a retinei la câini

Atrofia progresivă a retinei (APR) lezează retina, afectând celulele bastonaș, care sunt programate ereditar să moară în această boală. Afectează ambii ochi și începe cu pierderea vederii nocturne și trece la degenerarea vederii diurne până la orbirea totală. Progresia acestei boli este treptată și este posibil să nu fiți nici măcar conștient de faptul că patrupedul dumneavoastră își pierde vederea. Din cauza deteriorării treptate, câinele dumneavoastră se va adapta la această afecțiune, folosind alte simțuri pentru a-i permite să se deplaseze. Ochii vor deveni opaci și, în cele din urmă, se vor forma cataracte în centrul ochiului.

Atrofia progresivă a retinei (APR) este o afecțiune care este moștenită de câinele dumneavoastră și care duce la orbire totală. Afectează majoritatea raselor de câini și nu este deloc dureroasă.

Simptomele de atrofie progresivă a retinei la câini

 

 • Pierderea progresivă a vederii nocturne care afectează ambii ochi este, de obicei, primul semn al bolii
 • Degenerarea vederii diurne apare pe parcursul unei perioade de timp, până când se ajunge la orbire totală
 • Ochii încep să aibă un aspect tulbure
 • Ochii capătă o culoare cenușie și au un ușor luciu
 • Câinele dvs. se poate lovi de pereți sau de obiectele necunoscute
 • Reticență în a coborî scările sau a sări pe trepte
 • Scăderea culorii pigmentului din ochi
 • Se formează cataracte pe retină
 • Pupile dilatate la ambii ochi.

Tipuri

 • Atrofia progresivă a retinei poate afecta orice rasă de câine, dar, din fericire, nu este dureroasă și câinele dumneavoastră se poate adapta extrem de bine la viața fără vedere
 • Afectează majoritatea raselor de câini, dar este mai frecventă la Cocker Spaniel, Labrador și Caniche
 • Există două tipuri de boală care pot afecta vederea și sănătatea câinelui dumneavoastră
 • Atrofia progresivă generalizată a retinei (APGR), care este o formă mai puțin frecventă
 • Atrofia progresivă centralizată a retinei (APCR)
 • Ambele forme de APR sunt ereditare

Cauzele atrofiei progresive a retinei la câini

 • Atrofia progresivă a retinei este o afecțiune ereditară în care retina este afectată de degenerarea țesutului
 • Cauza bolii a fost identificată ca fiind o genă autosomal recesivă care trebuie să fie purtată de fiecare părinte
 • Chiar dacă părinții nu sunt afectați de această boală, ei pot produce căței care sunt afectați
 • Această boală afectează, de obicei, vederea în jurul vârstei de 6-8 ani a câinelui

Diagnosticul de atrofie progresivă a retinei la câini

Este posibil să observați că patrupedul dumneavoastră nu mai este atât de aventuros și ezită să sară de la orice înălțime, deoarece nu mai poate judeca distanța. Sau ați putea observa că acesta se lovește de lucrurile din casă, mai ales dacă mutați mobila. De obicei, în momentul în care observați această schimbare de comportament, boala a ajuns într-un stadiu avansat. Pe măsură ce vederea diurnă se deteriorează, veți observa că în centrul pupilei se formează o opacitate albă, aceasta este cataracta care se formează și reduce și mai mult vederea diurnă a prietenului dumneavoastră canin.

Dacă bănuiți că patrupedul dumneavoastră își pierde vederea, trebuie să contactați medicul veterinar care vă va trimite câinele la un oftalmolog veterinar pentru a efectua câteva teste asupra ochilor. Metoda obișnuită de diagnosticare a oricăror anomalii la nivelul ochilor câinelui dumneavoastră este electroretinograma (ERG). Acest test măsoară răspunsul retinei la lumină. Acest test poate dovedi în mod concludent că patrupedul dumneavoastră are această boală. Din fericire, nu există nicio durere pentru câinele dumneavoastră, va fi nevoie doar de un pic de adaptare pentru a se deplasa, iar animalul dumneavoastră de companie va aprecia sprijinul dumneavoastră. Asigurați-vă că nu poate păți nimic rău afară, închizând porțile de la piscină sau de pe proprietatea dumneavoastră, astfel încât să îl țineți în siguranță.

Tratamentul atrofiei progresive a retinei la câini

Nu există niciun tratament care să poată vindeca atrofia progresivă a retinei, dar dacă păstrați mediul înconjurător al câinelui dumneavoastră constant, (păstrați mobila și obiectele în același loc), atunci câinele dumneavoastră se poate adapta uimitor de bine la această afecțiune. Dezvoltările recente ale tratamentelor de testare care utilizează antioxidanți au demonstrat că încetinesc rata de evoluție a bolii la nivelul retinei, deși testele nu sunt concludente în acest moment. S-a descoperit un rezultat similar la oameni folosind Luteina, care este un supliment de carotenoide, dar este util doar în stadiile incipiente ale bolii.

Până în prezent, substanța Luteină nu a fost testată pe câini, dar cercetările în curs de desfășurare lucrează pentru a obține dacă nu un tratament, cel puțin o încetinire a bolii. La fel ca în cazul multor boli, depistarea timpurie este mai bună pentru a permite ca tratamentul să fie eficient și, deoarece APR se mișcă lent și nu este evidentă la început, starea câinelui dumneavoastră este de obicei într-un stadiu avansat atunci când este diagnosticată. Medicul veterinar specialist nu va îndepărta de obicei cataracta care se formează deasupra centrului fiecărui ochi, deoarece nu va ajuta la vedere, iar dacă este îndepărtată poate cauza apariția altor probleme, cum ar fi glaucomul.

 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Depigmentarea nazală la câini Bruceloza la caini »