Log in

Depigmentarea nazală la câini

Depigmentarea nazală, numită și nasul Dudley, este un sindrom de cauză necunoscută, care poate fi o formă de vitiligo. Un nas care este negru la naștere se estompează treptat spre un maro ciocolatiu sau, în cazul unei depigmentări complete, spre un rozaliu- alb. Unii câini experimentează o remisiune în care nasul  devine spontan mai închis la culoare. 

 

Depigmentarea afectează în primul rând pielea nasului, unde părul este absent. Are tendința de a apărea la câinii Afgani, Samoyed, Ciobănesc German alb, Doberman Pinscher, Setter irlandez, Pointeri și Caniche.

Nasul de „zăpadă” este o afecțiune separată, dar comună, în care pigmentul întunecat de pe nas se estompează în timpul lunilor de iarnă și se închide la culoare din nou primăvara și vara. Nu se produce o depigmentare completă. Snow nose se întâlnește la Siberian Husky, Golden Retriever, Labrador Retriever, Bernese Mountain Dogs, și la alte rase

Tratament

Lipsa de pigment pe nas este în primul rând o problemă cosmetică și este considerată a fi un defect de conformație în ringul de expoziție. Un număr de remedii casnice au fost recomandate de unii medici veterinari, dar succesul lor este îndoielnic. Protecția solară, așa cum este prescrisă pentru dermatita solară nazală, ajută la prevenirea rănilor produse de ultraviolete la câinii cărora le lipsește pigmentul.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro