Log in

Dalmațianul, un câine vedetă cu aere de clovn

Una din celebrele rase de căței făcută vedetă de marele Disney este fără îndoială Dalmațianul. La lansarea filmului, în 1985, numărul anual de căței dalmațieni înregistrați de American Kennel Club (AKC) a crescut vertiginos de la doar 8.170 de animale la un număr impresionant de 42.816. Ceea ce trebuie să știm însă este că rasa Dalmațiană este o rasă străveche, iar blana sa pătată distinctivă și ținuta atletică apar în arta de acum câteva secole.

În Egipt, Asia și Europa au fost descoperite reprezentări ale unor câini pătați care corespund rasei Dalmațiene, alergând alături de cai și trăsuri. Această rasă este cunoscută pentru rezistența, inteligența și loialitatea lor și, deși sunt cel mai bine cunoscuți ca și câini de dresaj, sunt, de asemenea, câini de vânătoare foarte eficienți și, dacă li se oferă un nivel adecvat de exerciții fizice, sunt companioni de familie loiali. Blana lor scurtă este moale, dar tinde să respingă murdăria și au foarte puțin miros de câine, așa că nu este necesară sau recomandată îmbăierea frecventă. Pe de altă parte, periajul frecvent este o necesitate pentru această rasă, deoarece au tendința de a năpârli. 

Istoria rasei Dalmațian

Istoria rasei de câini Dalmațian este lungă și învăluită în mister. Numele Dalmațian a fost dat rasei în 1771 de către Thomas Pennant, care credea că rasa își are originea în țara Dalmația, situată în estul regiunii mediteraneene. Reprezentări ale rasei dalmațiene pot fi găsite în opere de artă celebre din această regiune încă din secolul al XVI-lea, iar descrieri ale câinelui au fost găsite în cronicile bisericești croate din 1719 și 1737 sub numele latin Canis Dalmaticus. Mulți oameni consideră că originile rasei sunt de fapt mult mai vechi de atât, citând ilustrații găsite în mormintele egiptene cu câini cu pete albe și negre care urmăresc carele. Datorită afinității lor naturale pentru cai, forma și culoarea distinctivă a Dalmațianului au fost văzute alergând alături de trăsuri timp de secole, de la caravane de țigani la trăsurile doamnelor bine crescute și până la mașinile de pompieri trase de cai. De fapt, ei sunt reprezentați în acest fel atât de des încât mulți oameni uită că excelează și ca și câini de pază, câini de vânătoare, atât pentru păsări, cât și pentru mistreți, de păstorit și chiar ca artiști la circ. 

 

dalmatian puppy sitting front white wall

Aspectul rasei Dalmațienii 

Dalmațienii sunt animale atletice, cu un gât ușor arcuit și un piept musculos. De obicei, au o siluetă simetrică și elegantă, cu o coadă lungă, aproape dreaptă, care de obicei are o mică curbură în sus, urechi atârnate de lungime medie și labe compacte și rotunjite. În mod natural, au o față inteligentă și curioasă care exprimă clar personalitatea lor în general demnă, dar prietenoasă. Au ochii fie căprui, fie albaștri, care sunt poziționați la o distanță moderată pe botul lor bine echilibrat și sunt o rasă cunoscută pentru faptul că au ocazional ochi de două culori diferite. Blana lor albă, lucioasă, suprapusă cu pete întunecate este recunoscută în întreaga lume și este ocazional însoțită de pete mai mari de culoare mai închisă. Deși există doar două culori recunoscute pentru Dalmațieni, cea cu pete negre și cea cu pete maro, ocazional pot apărea și alte variații, inclusiv pete galben pal sau portocalii cunoscute sub numele de pete de lămâie, pete gri închis denumite albastru și Dalmațieni tricolori. Câinii cu aceste anomalii genetice trăiesc aceleași vieți pline și fericite ca și Dalmațienii cu pete negre și pete maro, dar, de obicei, nu sunt prezentați sau crescuți.

Întreținerea rasei Dalmațian 

Blana scurtă și netedă care acoperă câinele Dalmațian este surprinzător de rezistentă la murdărie, astfel încât acești câini activi au nevoie doar de o baie ocazională, iar o baie mai frecventă poate usca pielea sau încuraja reacțiile alergice dermice. Deși îmbăierea frecventă nu este nici necesară, nici recomandată, acești câini năpârlesc mult și nu sunt deloc hipoalergenici. Pentru a le menține aspectul lucios și elegant, periajul regulat este o necesitate absolută. O perie de păr, un pieptene de cauciuc sau chiar o piatră ponce pot fi utilizate pentru a îndepărta blana moartă și ar trebui folosite de mai multe ori pe săptămână pentru a menține aspectul elegant al animalului dvs de companie. Urechile unui Dalmațian atârnă în jos și este important să le păstrați curate și uscate pentru a preveni apariția infecțiilor bacteriene sau fungice, iar orice acumulare de ceară sau resturi în ureche poate încuraja dezvoltarea infecțiilor și trebuie îndepărtată cât mai repede posibil. De asemenea, este important de reținut că Dalmațienii sunt câini atletici care au nevoie de foarte multe exerciții fizice viguroase în fiecare zi pentru a fi cât mai sănătoși și mai fericiți.

dalmatian breed dog walking through field with harness

Temperamentul Dalmațienilor 

Dalmațienii sunt cel mai bine cunoscuți ca și câini de trăsură și câini de foc și sunt foarte bine adaptați la aceste munci. Sunt orientați spre oameni, inteligenți, jucăuși și loiali și, deși sunt capabili să fie destul de demni atunci când ocazia o cere, sunt la fel de predispuși să facă pe clovnul acasă. Dalmațienii sunt orientați spre oameni, tind să fie destul de pricepuți la învățarea de trucuri noi și se descurcă bine cu copiii mai mari. Pot fi un pic prea gălăgioși pentru sugari și copii mici, iar interacțiunile cu aceste grupe de vârstă trebuie supravegheate cu atenție. Dalmațienii sunt binecunoscuți pentru rezistența, viteza și natura lor protectoare; cu toate acestea, aceleași trăsături pot duce, de asemenea, la unele dintre cele mai dificile aspecte ale deținerii unui Dalmațian. Toată energia de care are nevoie un câine pentru a urmări o trăsură trasă de cai pe kilometri întregi se manifestă sub formă de agitație, anxietate și tendințe distructive dacă animalului nu i se oferă în mod regulat posibilitatea de a face exerciții ample. Dacă nu sunt socializați corespunzător de căței, Dalmațienii pot dezvolta comportamente agresive și teritoriale față de alți câini, în special față de câinii de același sex.

Ce trebuie să știți despre sănătatea Dalmațienilor

Toți câinii au potențialul de a dezvolta probleme genetice de sănătate, la fel cum toți oamenii au potențialul de a moșteni boli. Un crescător bun va fi sincer și deschis în ceea ce privește problemele de sănătate din rasă și incidența cu care acestea apar.

Printre problemele de sănătate ale Dalmațienilor se numără un metabolism unic al acidului uric care îi predispune la pietre oriunde în tractul urinar. Pietrele pot provoca blocaje urinare, cel mai frecvent la masculi. Este esențial să observați dacă un Dalmațian urinează în mod regulat și să îi oferiți în permanență multă apă proaspătă. Dalmațienii sunt, de asemenea, predispuși la surditate genetică. Toți cățeii ar trebui să fie testați BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) pentru a se asigura că pot auzi.

Dalmațienii sunt, de asemenea, predispuși la alergii, afecțiuni ale pielii, probleme oculare și paralizie laringiană.

Nu toate aceste afecțiuni sunt detectabile la un cățeluș în creștere și este imposibil de prezis dacă un animal va dezvolta aceste boli, motiv pentru care trebuie să găsiți un crescător de renume care se angajează să crească cele mai sănătoase animale posibile.  Aceștia ar trebui să fie capabili să prezinte o certificare independentă care să ateste că părinții câinelui (și bunicii etc.) au fost examinați pentru defecte comune și au fost considerați sănătoși pentru reproducere.

Crescătorii grijulii își verifică câinii de reproducție pentru boli genetice și reproduc doar cele mai sănătoase și mai arătoase exemplare, dar uneori Mama Natură are alte idei. Un cățeluș poate dezvolta una dintre aceste boli în ciuda bunelor practici de creștere. Progresele din medicina veterinară înseamnă că, în majoritatea cazurilor, câinii pot avea o viață bună. Dacă vă luați un cățeluș, întrebați crescătorul despre vârstele câinilor din liniile sale și despre cele mai frecvente cauze de deces.

Nu uitați că, după ce ați luat un nou cățeluș în casa dumneavoastră, aveți puterea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate: obezitatea. Menținerea unui Dalmațian la o greutate adecvată este una dintre cele mai simple modalități de a-i prelungi viața. Profitați la maximum de abilitățile dumneavoastră de prevenție pentru a contribui la asigurarea unui câine mai sănătos pe viață.

Ultima modificareSâmbătă, 07 Ianuarie 2023 19:47
 • Grupa: Copoi, gonitori pentru vanat mic, pentru hatisuri
 • Talia: Mari
 • Greutate: 22-29 kg
 • Inaltime: 46 - 61 cm
 • Energie: Are un nivel ridicat de energie și necesită multă plimbare zilnic.
 • Activitate: Este un câine cu un nivel ridicat de activitate căruia îi place să aibă spațiu pentru mișcare.
 • Afectiune: Devotat si prietenos cu stăpânul, tolerant și iubitor cu copiii.
 • Dresaj: Are nevoie de un dresaj ferm, consecvent, echilibrat și făcut cu multă răbdare.
 • Prietenie cu straini: Este precaut și vigilent cu străinii.
 • Prietenie cu alte animale: Se înțelege bine cu alți câini și alte animale.
 • Paza, protectie: În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea acest câine era folosit pentru a păzi pasagerii și bunurile acestora, precum și diligențele.
 • Ingrijire: Blana acestui câine necesită un periaj mai intens datorită faptului că năpârlește mult.
 • Speranta de viata: 10-13 ani