Log in

Tratarea și prevenirea petelor de lacrimă la câine

Unii stăpâni de animale de companie cunosc prea bine semnele familiare - o pată de culoare roșu închis sau maro în jurul colțului interior al ochilor câinelui dumneavoastră. Deși, în general, nu sunt periculoase sau dureroase în sine, petele de lacrimi la câini sunt inestetice și uneori semnifică o afecțiune medicală subiacentă.  Înțelegând cauza petelor de lacrimi ale câinelui dvs. vă va ajuta să le eliminați și să preveniți apariția lor în viitor.

 

Pete de lacrimă la câini: Evaluarea problemei

 

Dacă suspectați că patrupedul dvs. are o problemă, medicii veterinari vă sfătuiesc să nu încercați să rezolvați problema cu remedii de pe internet, fără o vizită în cabinetul veterinar pentru o examinare amănunțită. 

Există o serie de motive pentru care un câine poate dezvolta pete de lacrimi și, dacă nu ajungeți la cauza principală, s-ar putea să vă alegeți, fără să vreți, cu un tratament ineficient sau să nu observați o afecțiune mai gravă.

Cauzele petelor de lacrimă la câini

Există o serie de afecțiuni care duc la apariția petelor de lacrimi la câini. Iată cinci cauze comune:

  • Porfirina: un pigment cunoscut sub numele de porfirină este excretat în lacrimi, salivă și urină. O parte din fierul care este eliberat în urma descompunerii globulelor roșii se transformă în porfirină. Porfirina conținută în lacrimile câinelui dumneavoastră provoacă pata reală.
  • Genetică: Anumite rase de câini sunt mai predispuse la pete de lacrimi sau poate fi vorba pur și simplu de un anumit câine predispus la pete de lacrimi. De asemenea, câinii cu blana deschisă la culoare vor avea pete de lacrimă mai evidente decât câinii mai închiși la culoare. Specișliștii susțin că rasele care sunt de obicei susceptibile la pete de lacrimă includ Bichon-ul Maltese, Shih Tzu și Pudelul.
  • Câinii brahicefalici (cu botul scurt) pot fi, de asemenea, predispuși la pete de lacrimă. Forma capului și modul în care ochii se potrivesc în orbite vor contribui la predispoziția de a avea pete de lacrimi. La aceste rasele lacrimile tind mai degrabă să se acumuleze, în loc să curgă prin canalele care în mod normal le drenează departe de ochi.
  • Mediu: factorii din mediul înconjurător al câinelui pot provoca, de asemenea, pete de lacrimi. De exemplu, apa cu un conținut ridicat de fier poate fi o cauză. Luați în considerare apa îmbuteliată sau distilată.
  • Câinii pot avea, de asemenea, reacții adverse la bolurile de mâncare din plastic. Medicii recomandă trecerea la un bol din oțel inoxidabil sau din ceramică, dacă bănuiți că câinele dumneavoastră ar putea fi alergic. Este posibil să vedeți semne de roșeață și inflamație în jurul ochilor, urechilor, nasului și buzelor câinelui dumneavoastră. Aceste simptome pot fi confundate cu petele de lacrimi.
  • Infecție: O infecție a pielii din jurul ochilor poate provoca simptome care seamănă cu petele de lacrimi la câini. Dacă pata este de natură maronie, este posibil să fie cauzată de microorganisme precum fungii, mucegaiurile sau ciupercile microscopice, mai degrabă decât de bacterii. Un medic veterinar ar trebui să diagnosticheze în mod corespunzător dacă cățelul dumneavoastră are o infecție și, dacă da, ce microorganism este de vină.
  • Infecțiile se vor dezvolta uneori ca urmare a umezelii cronice care poate apărea în cazul petelor lacrimale. Infecțiile sunt de obicei asociate cu mirosuri și pot provoca mâncărimi și iritații.
  • Genele și canalele anormale: Uneori, un câine poate avea genele anormale sau poate avea o problemă cu un canal lacrimal. Genele se pot freca și irita suprafața ochiului din cauza entropionului, o afecțiune în care pleoapele câinelui se pliază spre interior. Ochiul răspunde prin producerea mai multor lacrimi decât în mod normal. Dacă canalul lacrimal nu se golește în cavitatea nazală în mod corespunzător, câinele dumneavoastră poate dezvolta pete de lacrimi. Anumiți câini dezvoltă canalele lacrimale înfundate.

Prevenirea și tratarea petelor lacrimale la câini

Deși nu este recomandat să tratați petele lacrimale fără sfatul unui medic veterinar care v-a examinat câinele, există măsuri pe care le puteți lua pentru a ajuta la prevenirea apariției petelor lacrimale, mai ales dacă caninul dumneavoastră este predispus la ele.

În primul rând este esențial să aveți grijă la igiena și întreținerea zilnică. Cereți medicului veterinar sau îngrijitorului să tundă părul strâns în jurul zonei oculare pentru a ajuta la prevenirea acumulării de lacrimi. Folosiți apoi o cârpă de spălat umezită cu apă caldă sau o soluție de curățare a ochilor pentru a șterge zona. Este important să preveniți acumularea de umezeală în acea zonă și să mențineți blana curată și uscată.

Alte opțiuni de tratament depind de diagnosticul medicului veterinar. Medicul veterinar va alege una din opțiunile comune precum: utilizarea antibioticelor pentru infecție, recomandări pentru modificări ale dietei și intervenția chirurgicală pentru o problemă legată de pleoape.

Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro