Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Prevenirea și monitorizarea problemelor urinare la pisici

Din nefericire, mai multe dintre afecțiunile care determină pisicile să urineze în afara litierei și să prezinte alte simptome ale bolii tractului urinar inferior au tendința de a se ameliora odată cu tratamentul, dar adesea revin după ce terapia este întreruptă.

 

Cistita idiopatică felină, blocajele uretrale la masculi și pietrele la vezica urinară se încadrează în această categorie. Prin urmare, prevenirea recidivelor și monitorizarea sunt vitale pentru gestionarea cu succes a problemelor urinare feline.

În general, cel mai bun mod de a preveni o recidivă a bolii tractului urinar inferior este de a continua formele de tratament care prezintă un risc scăzut sau inexistent de efecte secundare pentru tot restul vieții pisicii dumneavoastră. Acest lucru sună descurajator, dar dacă vă amintiți, unele dintre cele mai eficiente opțiuni de tratament despre care am vorbit au fost de fapt schimbări în creșterea pisicii, cum ar fi:

  • Îmbogățirea mediului înconjurător și reducerea stresului - jucați-vă cu pisica dumneavoastră, rotiți și cumpărați sau faceți jucării noi, plasați pernele în apropierea ferestrelor, puneți la dispoziție o mulțime de posturi de zgâriere și reduceți interacțiunile negative între pisici.
  • Gestionarea litierei - păstrați litierele, de preferință cele mari și neacoperite, curate cu scrupulozitate și puneți o cutie mai mult decât numărul de pisici din casă.
  • Încurajarea consumului de apă - hrăniți pisicile cu hrană la conservă mai degrabă decât uscată și amplasați în casă mai multe tipuri de boluri de apă preferate de pisica dumneavoastră, pline cu apă proaspătă și curată.
  • Diete urinare - dacă medicul veterinar v-a prescris o hrană pentru a promova sănătatea vezicii urinare și/sau pentru a dizolva cristalele sau pietrele, luați în considerare posibilitatea de a continua să o dați ca măsură preventivă. Întrebați-l pe medicul veterinar dacă dieta pe care v-a recomandat-o este adecvată pentru o alimentație pe termen lung.
  • Dacă recidivele continuă în ciuda tuturor eforturilor dumneavoastră, discutați cu medicul veterinar dacă medicamentele care ameliorează anxietatea ar putea fi în interesul pisicii dumneavoastră. 

 

Monitorizarea sănătății urinare a pisicii dumneavoastră este la fel de simplă ca și cunoașterea a ceea ce este normal pentru ea. Cât de mari sunt aglomerările de urină din cutie și câte scoateți de obicei într-o zi? Pisica dvs. vizitează mai des cutia sau petrece o perioadă exagerată de timp înăuntru? Este apatică, agitată, nu mănâncă bine sau se linge excesiv în jurul orificiului urinar? Unii proprietari spun că știu că pisicile lor recidivează atunci când constată primul „accident" în afara cutiei după luni de zile de utilizare constantă a litierei.

Fiți atenți la ceea ce vă spune instinctul. Pisicile sunt excepțional de bune la a ascunde faptul că nu se simt bine, astfel încât chiar și schimbările subtile pot fi semne de boală semnificativă. Dacă credeți că pisica dvs. ar putea avea recidive sau că dezvoltă pentru prima dată o boală a tractului urinar inferior, discutați cu medicul veterinar. Și fiți perseverent. Vă cunoașteți pisicile mai bine decât oricine altcineva, iar ele se bazează pe dumneavoastră pentru a fi avocatul lor.

Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.