Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Care este schema obligatorie de vaccinare pentru câinii și pisicile de companie

​Abia ne-am luat un puiuț de cățel sau pisică și ne bucurăm de toată energia și drăgălășenia pe care le aduce în viața noastră. Știm bine că un animăluț înseamnă iubire, dar și o responsabilitate mare, sănătatea lui depinzând în totalitate de cum alegem să îl îngrijim. Vaccinarea este esențială pentru sănătatea animăluțelor noastre. Îi protejează de boli care le pun viața în pericol și ne fac pe noi să fim mai liniștiți în ceea ce privește sănătatea lor. Este, deci, un aspect esențial, spun medicii veterinari, atunci când avem un prieten necuvântător.

Care este schema obligatorie de vaccinare pentru câinii și pisicile de companie?

Dr. Radu ARONESCU, fondator The Vets, explică mai multe despre schema obligatorie de vaccinare pentru căței și pisici. “Mai ales în primul an de viață, deparazitările interne și vaccinările au un rol crucial în stabilirea unui plan de sănătate pentru necuvântătorii de acasă. Să-l respectăm înseamnă să-i iubim și să le oferim toată grija noastră”. Medicul explică mai departe care sunt pașii obligatorii.

Vaccinarea obligatorie a câinilor

 • Prima deparazitare - la vârsta de aproximativ 4 săptămâni, cu un rapel la 10-14 zile
 • Primul vaccin - la 6-8 săptămâni, în funcție de datele individuale ale câinelui, legate de mediul de unde provine, de anticorpii materni. “Într-o abordare ca la carte, se va proceda în felul următor - la vârsta de 5-7 săptămâni a puiului, se va preleva o probă de sânge și se va trimite la laborator, pentru a măsura anticorpii fiecărui individ împotriva Parvovirozei - adică pentru a ști exact momentul oportun pentru primul vaccin care cuprinde valența împotriva acestei boli”
 • Următoarele 3 vaccinuri - După prima vaccinare cu o valență, vor urma, la interval de 2-3 săptămâni, încă 3 vaccinări, numărul valențelor crescând treptat.
 • Vaccinul antirabic - La cea de-a patra vaccinare care este și ultima, se va realiza și vaccinul antirabic (numai dacă câinele a împlinit varsta de 3 luni). Vaccinul antirabic este obligatoriu prin lege în România.
 • Vaccinul anual - în următorii ani de viață, se va face câte un vaccin anual (rapel) care, va include toate valențele.

Medicul subliniază și că este indicat ca, înainte de fiecare vaccinare, să se realizeze și o deparazitare internă, urmând ca, după terminarea schemei de vaccinare a unui pui, să fie deparazitat apoi, lunar, pană la vârsta de 6 luni, apoi, la interval de 3-4 luni, toată viață sau, la nevoie, când se considera că mediul are un potențial infestant mai mare.

Este foarte important ca animalul să nu iasă afară în perioada schemei de vaccinare, atunci când e pui. Astfel, eliminăm riscul de a contacta boli cu potențial letal, de care vaccinul îl va proteja după administrare. Și, dacă abia așteptați ca puiuțul să îi facă prieteni, să știți că contactul cu alți căței este recomandat abia la 10-14 zile de la efectuarea ultimului vaccin polivalent.

Este important de știut că Legea 258 / 2013 și Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014, obligă ca circulația câinilor pe teritoriul României să se efectueze numai dacă sunt identificați, înregistrați și vaccinați antirabic, însoțiți de carnete de sănătate. Refuzul vaccinarii câinilor și pisicilor de către proprietarii acestora constituie contraventie și se sancționeaza conform HG 984/2005 reactualizată Art.5 lit. J, pct.3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice și 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice.

Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Vaccinarea obligatorie a pisicilor

 • Prima deparazitare internă - la 4 săptămâni, cu rapel la 10-14 zile
 • Primul vaccin - la 10-12 săptămâni. În primele două luni, puiuții sunt protejați de anticorpii materni, așa că nu este recomandată vaccinarea înainte de această dată.
 • Al doilea vaccin - după 3-4 săptămâni de la primul vaccin
 • Următoarele vaccinuri - În următorul an de viață, schema de vaccinare este asemănătoare cu cea a câinelui, realizând un rapel anual ce va conține vaccinul polivalent și cel antirabic.

În cazul pisicilor, dr. Radu ARONESCU, există și un vaccin mai complex, care cuprinde și o valență împotriva leucemiei feline. Mare atenție aici, însă, subliniază medicul, înainte de a-l administra este musai ca pisica, fie pui sau adult, să fie testată pentru boală. Dacă animalul este pozitiv dar nu are încă simptome, prin administrarea vaccinului se poate declanșa boala iar acest lucru poate duce chiar la deces.

Este important, spune Dr. Radu ARONESCU, ca medicul veterinar să evalueze starea animăluțului și să-i facă cel mai bun plan de protejare a sănătății, în funcție de nevoi, specific și condițiile în care acesta trăiește, în casă sau afară. Pentru vaccinare, consult, tratamente, microcipare, intervenții chirurgicale, sunteți așteptați în rețeaua The Vets, unde medici cu experiență și dăruire, găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea animăluțelor voastre.

Ultima modificareMarți, 03 Ianuarie 2023 13:11
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Radu Aronescu

Medic veterinar, doctor in Stiinte Medicale Veterinare. 

Fondator clinica veterinara The Vets Bucuresti