Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Schimbarea hranei pisicii tale - cum o faci corect? (P)

(P) Introducerea unor noi mâncăruri pentru pisici le poate da fiori stăpânilor de pisici, mai ales dacă pisicile lor sunt pretențioase la mâncare. Acest lucru are de-a face în principal cu reticența pisicilor de a accepta o nouă dietă sau, mai rău, cu efectele secundare, cum ar fi diareea sau vărsăturile pisicii, care pot apărea în cazul în care hrana este schimbată prea brusc. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de reticența pisicii, atașamentul față de o singură aromă de mâncare se dezvoltă deja la pisoi, așa că este foarte important să oferiți o varietate de mese adaptate la fiecare animal în parte. Fără aceasta, schimbarea dietei pisicii dumneavoastră poate necesita mai multă răbdare în anii următori. Un magazin bun de animale de companie va oferi cu siguranță suficiente opțiuni pentru orice îngrijitor. Deci, cum puteți face ca procesul de schimbare a hranei pisicii dumneavoastră să fie plăcut și relativ ușor? Vă punem la curent cu cele mai importante informații despre schimbarea hranei pisicii dumneavoastră.

 

Schimbarea hranei pisicii dumneavoastră

Introducerea unei hrane noi în dieta pisici poate fi datorată unor nevoi de sănătate sau dictată de dorința de a îmbunătăți nutriția purr-fectului dumneavoastră, adică și o schimbare a dietei, de exemplu, de la hrană uscată la hrană umedă sau de la hrană de calitate slabă la una sănătoasă și bogată în carne.

Hrănirea pisicii cu hrană slab calitativă poate afecta negativ funcționarea întregului său organism și, în stadii ulterioare, poate duce la boli cronice, cum ar fi gastrita sau alte boli gastrointestinale. Experții recomandă ca, în cele din urmă, să se treacă la hrănirea pisicii cu hrană umedă sau, în cazul în care îngrijitorul nu are această opțiune, să hrănească cu o hrană uscată bună, fără cereale sau cu un conținut minim de cereale. Un magazin de animale oferă o gamă largă de alimente fără cereale.

Ar trebui să rețineți, totuși, că, așa cum este o idee bună să-i arătați pisicii dumneavoastră gustul unui aliment nou și să o familiarizați cu el, nu este o idee bună să faceți acest lucru prea des! Pisicile sunt animale care mănâncă tipuri de hrană destul de constante, nu au nevoie sau nu se adaptează la schimbări constante. Introducerea unui nou aliment pentru pisica dumneavoastră trebuie să fie ghidată de situații:

- dorința de a avea o alimentație mai bună și mai sănătoasă pentru pisică, adică de a-i oferi o hrană bună

- necesitatea de a schimba regimul alimentar al pisicii din cauza alergiilor, a unei boli sau a unei afecțiuni

- trecerea de la hrana uscată la cea umedă

Este recomandat să treceți pisica la hrana umedă?

Bineînțeles că poți! Mai mult, ar trebui să o faceți. Hrana umedă pentru pisici este mult mai sănătoasă și mai benefică pentru pisica dumneavoastră decât hrana uscată. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de umiditate al hranei umede, prelucrării mai reduse și faptului că aceasta conține mai multă carne și mai puține sau deloc cereale. Aceste alimente nu suprasolicită tractul digestiv și sunt mai bine digerate și asimilate de pisici. Hrănirea pisicii dumneavoastră cu hrană bogată în carne și hrană umedă are un efect pozitiv asupra stării sale, a stării blănii, a energiei și a stării de bine. Tipul de hrană de pornire care urmează să fie schimbată influențează durata procesului în sine și evoluția acestuia.

Cum pot schimba corect hrana pisicii mele?

Cea mai importantă regulă este să schimbați treptat dieta pisicii dumneavoastră. Fiecare tip de aliment are proprietăți ușor diferite și, prin urmare, se digeră diferit și în momente diferite. Organismul pisicii are nevoie ca hrana pisici să fie introdusă cu blândețe pentru ca aceasta să reacționeze la schimbare. O astfel de tranziție durează de obicei una sau două săptămâni atunci când se trece de la hrana uscată la cea umedă. Trecerea de la același tip de hrană la o altă marcă sau aromă durează între trei și șapte zile.

Pentru a vedea cum funcționează noua hrană pentru o anumită pisică, aceasta ar trebui să fie administrată timp de cel puțin o lună. În cazul în care alergiile unei pisici îi modifică dieta, este necesar să se păstreze un singur tip de hrană timp de aproximativ 10 săptămâni.

Schimbarea mărcii sau aromei unui aliment în cadrul aceluiași tip de aliment

Aceasta este cu siguranță o tranziție mai ușoară, care este, de asemenea, destul de bine tolerată de pisici. Amestecați hrana existentă cu hrana nouă într-un raport de aproximativ 10:90. Creșteți cantitatea de hrană nouă din amestec în fiecare zi, succesiv. Este posibil să nu observați cele mai mari simptome ale sistemului digestiv al pisicii dvs. decât în a doua sau a treia zi de la introducerea noii alimente. Dacă pisica dvs. încă răspunde bine la tranziție în acest moment, puteți crește ușor cantitatea de hrană pentru pisici adăugată.

Tranziția pisicii de la hrana uscată la o dietă umedă

În acest caz, schimbările alimentare necesită de obicei mai multă răbdare din partea îngrijitorului. Hrana uscată are în mare parte adaosuri de cereale, ingrediente de umplutură și arome care pot crea dependență pentru pisică. Acest lucru face ca hrana umedă să devină mai puțin pronunțată, mai puțin gustoasă și mai puțin apetisantă pentru pisică în primele momente. Atunci când se trece de la hrana uscată la cea umedă, de obicei devine necesară utilizarea aromelor, despre care vom scrie mai jos. De asemenea, este important să introduceți noua hrană într-un ritm mai lent și să vă observați mai mult animalul de companie. În primele câteva zile, pot apărea balonări, diaree și disconfort la nivelul stomacului pisicii.

O astfel de tranziție funcționează cel mai bine în două etape. Prima presupune schimbarea hranei uscate existente cu o hrană uscată la fel de uscată, dar fără cereale, cu un conținut cât mai mare de carne - această tranziție se face în conformitate cu orientările din paragraful de mai sus. Astfel de alimente se recomandă apoi să fie amestecate cu puțină apă, pentru a le înmuia. Următoarea etapă este mai restrictivă. Este necesar să scoateți hrana uscată pentru pisici din casă, astfel încât pisica să nu o poată mirosi. Vă asigurăm - pisicile vor mirosi mâncarea uscată chiar și dintr-un dulap închis, și atunci nu vor încerca mâncarea umedă! Apoi, dați hrană umedă pentru pisici cu o intensitate olfactivă ridicată. Alimentele cu o cantitate destul de mare de jeleu sau sos vor funcționa bine aici. Odată ce pisica a acceptat hrana umedă, se poate introduce hrană umedă de înaltă calitate, cu conținut ridicat de carne - în conformitate cu tranziția descrisă mai sus în cadrul aceluiași tip de hrană pentru pisici.

Pisica nu vrea să mănânce noua mâncare?

De fapt, acest lucru nu este surprinzător. Pisicile au în natura lor să fie reticente în a încerca alimente noi, este modul lor de a evita otrăvirea. În cazul în care pisoiul nu a experimentat o schimbare a tipurilor de hrană de la o vârstă fragedă, această aversiune față de gust poate fi și mai mare la pisicile adulte. Ar trebui să ne amintim că nu este vorba de un comportament răuvoitor din partea pisicii, ci de fapt pisica are o problemă cu schimbarea.

Dar fiți siguri că este posibil să vă ajutați pisica să treacă prin această etapă. Puteți adăuga savoare la noul aliment prin:

  • adăugarea de ulei de somon sau alt ulei de pește pe care îl preferă pisica
  • presărarea spirulinei peste bolul cu noua mâncare
  • adăugarea de puțină apă în hrana pentru pisici
  • stropiți hrana pisicii cu supe speciale pentru pisici disponibile în pet shop
  • se presară puțină hrană uscată rasă pentru pisici peste hrana umedă pentru pisici

Toate aceste produse le puteți procura de la magazinul de animale de companie.

Recompensează-ți pisica de fiecare dată când încearcă o mâncare nouă, mângâind-o sau lăudând-o verbal.

Acest material este un advertorial. Este publicat in integralitate așa cum a fost solicitat de către client. 

 

Sursa foto : https://pixabay.com/

Ultima modificareMarți, 22 Noiembrie 2022 11:13
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.