Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Cercetatorii urmaresc cum se schimba greutatea pisicilor in timp

Se ingrasa pisicile? Pana acum, proprietarii de animale de companie si medicii veterinari nu stiau cu siguranta. Acum, cercetatorii de la Universitatea din Guelph au devenit primii care au accesat date despre peste 19 milioane de pisici pentru a obtine o imagine a cresterii si pierderii tipice in greutate de-a lungul vietii lor.

Cercetatorii de la Colegiul Veterinar din Ontario (OVC) al U of G au descoperit ca majoritatea pisicilor continua sa se ingrase pe masura ce imbatranesc, iar greutatea lor medie este in crestere.

Descoperirile, publicate in Journal of the American Veterinary Medical Association (Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina Veterinara), arata ca, chiar si dupa ce pisicile se maturizeaza din faza de pisoi, greutatea lor continua sa creasca pana cand au, in medie, opt ani.

Aceasta cercetare - prima de acest gen care utilizeaza un fond de date atat de mare - ofera informatii de baza importante pentru medicii veterinari si proprietarii de animale de companie cu privire la schimbarile de greutate ale pisicilor, a declarat Prof. Theresa Bernardo, titularul Catedrei IDEXX in domeniul tehnologiilor emergente si al asistentei medicale pentru animale centrate pe animale.

"Ca oameni, stim ca trebuie sa ne straduim sa ne mentinem o greutate sanatoasa, dar pentru pisici nu a existat o definitie clara a ceea ce inseamna acest lucru. Pur si simplu nu aveam datele necesare", a declarat Bernardo. "Stabilirea modelului de greutate a pisicilor de-a lungul vietii lor ne ofera indicii importante despre sanatatea lor".

Autorul principal, Dr. Adam Campigotto, impreuna cu Bernardo si colegul sau, Dr. Zvonimir Poljak, a analizat 54 de milioane de masuratori de greutate efectuate la cabinetele veterinare pe 19 milioane de pisici, ca parte a cercetarii sale de doctorat. Echipa de cercetare a defalcat datele pentru a stratifica orice diferente in functie de sex, statutul de sterilizare si rasa.

Ei au descoperit ca pisicile masculine aveau tendinta de a atinge varfuri de greutate mai mari decat cele feminine, iar pisicile sterilizate sau castrate aveau tendinta de a fi mai grele decat cele nealterate. in randul celor mai comune patru rase pure (Siameza, Persana, Himalaya si Maine Coon), greutatea medie a atins un varf intre sase si 10 ani. in randul pisicilor domestice obisnuite, aceasta a atins varful la opt ani.

De asemenea, echipa a observat ca greutatea medie a pisicilor domestice castrate, in varsta de opt ani, a crescut intre 1995 si 2005, dar a ramas constanta intre 2005 si 2015.

"Avem preocupari in ceea ce priveste obezitatea la varsta mijlocie, deoarece stim ca aceasta poate duce la boli pentru pisici, cum ar fi diabetul, bolile de inima, osteoartrita si cancerul", a declarat Campigotto.

"Acum, ca avem aceste date, putem vedea ca greutatea pisicilor tinde sa urmeze o curba. Nu cunoastem inca traiectoria greutatii ideale, dar este cel putin un punct de plecare pentru a incepe studii ulterioare."

Echipa a observat ca 52% dintre pisicile din grupul de studiu aveau in dosar o singura masuratoare a greutatii corporale, ceea ce poate sugera ca proprietarii lor nu au adus animalele inapoi pentru controale veterinare regulate sau le-au dus la o alta clinica veterinara.

Bernardo a declarat ca, la fel cum oamenii trebuie sa fie constienti de mentinerea unei greutati sanatoase pe masura ce imbatranesc, este important sa monitorizam schimbarile de greutate la pisici.

"Pisicile tind sa fie trecute cu vederea pentru ca isi ascund problemele de sanatate si nu merg la veterinar la fel de des ca si cainii. Asadar, unul dintre obiectivele noastre este sa intelegem acest lucru pentru a vedea daca exista interventii care pot oferi mai multi ani de viata sanatoasa pisicilor."

Discutiile despre greutatea corporala de-a lungul vietii unui animal de companie ar putea fi o poarta de acces utila pentru ca medicii veterinari sa implice mai multi proprietari de pisici in sanatatea animalelor lor de companie, a adaugat ea.

"Monitorizarea greutatii corporale este un indicator important al sanatatii atat la oameni, cat si la animale. Este un punct de date care este colectat in mod obisnuit la fiecare consultatie medicala, este simplu de monitorizat acasa si reprezinta un punct de intrare usor in bunastarea animalelor bazata pe date."

Pentru proprietarii ingrijorati de sanatatea sau de cresterea in greutate a pisicii lor, Campigotto sfatuieste sa cumpere un cantar si sa se obisnuiasca sa isi cantareasca animalul.

"Daca pisica dvs. creste sau pierde in greutate, poate fi un indicator al unei probleme subiacente", a spus el.

Echipa de cercetatori intentioneaza sa studieze modalitati de reducere a obezitatii pisicilor, inclusiv sa analizeze utilizarea unor alimentatoare automate care ar putea distribui cantitatea potrivita de hrana pentru o pisica. Aceste hranitoare ar putea fi echipate chiar si cu cantare incorporate.

„In cele din urma, schimbam accentul pe sanatatea pisicilor, mai degraba decat sa ne concentram doar pe boli", a spus Campigotto.

"Pe masura ce investigam datele si cream noi cunostinte, acestea le vor permite medicilor veterinari sa ofere clientilor planuri de bunastare bazate pe dovezi, vor permite identificarea si tratarea mai devreme a bolilor si o calitate imbunatatita a vietii animalelor lor."

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.