Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Microciparea pisicilor va deveni obligatorie in Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii va introduce microciparea obligatorie a pisicilor pentru a ajuta la regasirea animalelor de companie pierdute sau ratacite.  99% dintre oameni sustin microciparea obligatorie a pisicilor, conform unei consultari recente a guvernului Marii Britanii. Proprietarii vor fi obligati sa-si microcipeze pisicile pana la varsta de 20 de saptamani.

Microciparea pisicilor va ajuta la reunirea a mii de animale de companie pierdute sau ratacite in fiecare an.

Pisicile de companie pierdute sau ratacite au mai multe sanse de a fi reunite cu stapanii lor si de a se intoarce acasa in siguranta, conform noilor reguli de microcipare a animalelor de companie anuntate in luna decembrie 2021 de guvernul Marii Britanii.

Conform noilor planuri, toti detinatorii trebuie sa se asigure ca animalele lor de companie sunt microcipate inainte de a implini varsta de 20 de saptamani, iar datele de contact ale acestora sunt stocate si actualizate intr-o baza de date de microcipare a animalelor de companie. Proprietarii care nu si-au microcipat pisica vor avea la dispozitie 21 de zile pentru a implanta microcipuri, in caz contrar fiind pasibili de o amenda de pana la 500 de lire sterline.

Noile reguli de microcipare au fost adoptate in urma unei cereri de dovezi si a unei consultari guvernamentale pe aceasta tema, in cadrul careia 99% dintre respondenti si-au exprimat sprijinul pentru aceasta masura.

Introducerea obligativitatii microciparii pisicilor a fost un angajament cheie din manifest, iar guvernul s-a angajat sa o introduca in cadrul Planului sau de actiune pentru bunastarea animalelor.

In Regatul Unit exista peste 10,8 milioane de pisici de companie, dintre care 2,8 milioane nu sunt microcipate, ceea ce inseamna ca ar fi foarte dificil ca acestea sa fie reunite cu familia lor in cazul in care se pierd sau sunt furate. Opt din zece pisici vagaboande care ajung in centrele Cats Protection nu sunt microcipate.

Aceasta procedura simpla presupune introducerea unui mic cip cu un numar de serie unic sub pielea pisicii. Acest numar poate fi citit de un scaner si comparat cu o baza de date de microcipuri pentru a ajuta la reunirea mai rapida a animalelor de companie pierdute cu detinatorul lor inregistrat, evitand astfel suferinta si ingrijorarea.

Ministrul pentru bunastarea animalelor, Lord Goldsmith, din UK a declarat:

„Pisicile sunt parti foarte iubite ale familiilor noastre si asigurarea ca sunt microcipate este cel mai bun mod posibil de a va asigura ca va veti reuni cu ele in cazul in care sunt pierdute sau furate. Aceste noi reguli vor contribui la protejarea a milioane de pisici din intreaga tara si vor fi introduse alaturi de o serie de alte masuri de protectie pe care le introducem in cadrul Planului nostru de actiune pentru bunastarea animalelor”.

Jacqui Cuff, sefa departamentului de advocacy si relatii guvernamentale de la Cats Protection, a declarat:

„In calitate de principala organizatie caritabila pentru pisici din Marea Britanie, am fost in fruntea campaniei pentru microciparea obligatorie a pisicilor de companie. in fiecare zi, vedem cat de importanta este microciparea pentru pisici si pentru oamenii care le iubesc - fie ca este vorba de a reuni o pisica pierduta cu stapanul sau, de a identifica o pisica ranita sau de a ne asigura ca un proprietar poate fi informat in cazul trist in care pisica sa a fost lovita si ucisa de o masina. Microciparea este de departe cea mai eficienta si mai rapida metoda de identificare a pisicilor pierdute si poate contribui la reducerea presiunii asupra organizatiilor de salvare precum Cats Protection. Fara microcip, o pisica pierduta va sfarsi cel mai probabil prin a fi relocata intr-o casa noua, deoarece adesea nu exista nicio urma a proprietarului initial.”

La inceputul anului trecut, guvernul din Marea Britanie a colaborat indeaproape cu Colegiul Regal al Medicilor Veterinari pentru a introduce noi indrumari care cer medicilor veterinari sa scaneze microcipurile cainilor sanatosi pentru a se asigura ca acestia nu sunt eutanasiati inutil. In plus, guvernul UK a efectuat, de asemenea, o revizuire a reglementarilor privind microciparea cainilor si a sistemelor de baze de date de microcipare aferente, pentru a analiza daca pot fi aduse imbunatatiri.

Noile norme privind microciparea pisicilor vor fi puse in aplicare dupa finalizarea acestei revizuiri, pentru a se asigura ca orice modificare a functionarii regimului de microcipare este introdusa in acelasi timp cu noile norme privind microciparea pisicilor.

Angajamentul privind microciparea face parte dintr-un efort mai amplu al Guvernului de a se baza pe standardele cetatenilor britanici existente si urmeaza unei serii de anunturi recente menite sa imbunatateasca bunastarea animalelor de companie, inclusiv combaterea contrabandei cu catei prin proiectul de lege privind bunastarea animalelor (animale de companie) si introducerea unei noi infractiuni de rapire a animalelor de companie pentru a combate furtul.

https://www.gov.uk/government/news/cat-microchipping-to-be-made-mandatory

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.