Log in

Custodia cainilor: Spania trebuie sa ia in considerare bunastarea animalelor de companie in luptele de divort

Spania va lua in considerare bunastarea animalelor de companie atunci cand cuplurile divorteaza sau se despart, incepand de pe 5 ianuarie, intr-o schimbare juridica care intareste argumentele pentru cuplurile care obtin custodia comuna a animalelor lor.

Decizia urmeaza unor masuri similare in Franta si Portugalia si obliga judecatorii sa considere animalele de companie ca fiinte sensibile, mai degraba decat obiecte detinute de unul sau de celalalt partener, o tendinta care era deja in curs de desfasurare inainte de adoptarea legii.

Animalele sunt fiinte sensibile si membri ai familiei 

„Animalele fac parte din familie si, atunci cand o familie decide sa se separe, soarta animalului trebuie reglementata cu aceeasi importanta ca si soarta celorlalti membri ai familiei", a declarat avocata Lola Garcia, in varsta de 42 de ani pentru agentia Reuters. 

In octombrie, un judecator din Madrid a acordat custodia comuna a unui caine unui cuplu necasatorit care a solicitat o hotarare judecatoreasca pentru a stabili cu cine ar trebui sa ramana animalul de companie dupa ce s-au separat. Cainele isi petrece o luna cu fiecare dintre ei si amandoi sunt responsabili din punct de vedere legal.

Garcia, a carei firma Rights&Animals s-a ocupat de acest caz, considera ca aceasta reforma reprezinta un prim pas important intr-o serie de modificari juridice viitoare care vor reglementa relatia dintre oameni si animale. Numarul de animale de companie este ridicat in Spania in randul tarilor europene, iar guvernul de coalitie de stanga planuieste alte legi pentru a consolida drepturile animalelor, inclusiv interzicerea animalelor salbatice in circuri si oprirea vanzarii de animale de companie in magazine.

Bunastarea animalului primeaza

Anterior, un avocat care dorea sa obtina custodia comuna a unui animal de companie trebuia sa dovedeasca faptul ca ambii membri ai unui cuplu detineau animalul ca obiect, ceea ce dadea un avantaj celui care a inregistrat animalul. „Acum, un judecator trebuie sa determine unde animalul se va descurca mai bine, iar aceasta determinare se bazeaza pe bunastarea animalului”, a explicat Garcia. Un partener care poate demonstra solvabilitate financiara sau caruia i s-a acordat custodia copiilor are mai multe sanse de a obtine custodia oricarui animal de companie, deoarece exista o legatura afectiva speciala intre copii si animale, a adaugat ea.

Cu toate acestea, natiunea ramane polarizata in jurul traditiei luptelor cu tauri, o problema foarte disputata privind drepturile animalelor care este putin probabil sa fie rezolvata in viitorul apropiat.

 

Ultima modificareMiercuri, 12 Ianuarie 2022 09:09
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro