Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

De ce sta treaza pisica noaptea

Pisicile sunt printre cele profund somnoroase animale. Ele dorm aproximativ de doua ori mai mult decat oamenii si pot ajunge imediat in somn profund chiar si dupa ce se invartesc jucandu-se. Insomnia nu este o problema pentru pisici. Una peste alta, exista multe de admirat in ceea ce priveste sistemul de dormit felin, dar admiratie nu este probabil ceea ce simtiti cand pisica alearga prin casa la ora 3 dimineata. 

De ce sta treaza pisica mea noaptea

Motivul pentru care pisica este activa noaptea este pentru ca ea este un animal asa -zis crepuscular, adica un animal in mod natural activ in zori si la apus. Aceasta perioada de tranzitie intre caderea noptii si lumina zilei este momentul in care pisica este cea mai activa si cand isi doreste cel mai mult sa vaneze, sa se joace, sa manance si sa se alinte. Sunt momentele in care este cel mai probabil ca pisica dvoastra sa caute atentie. Deoarece noi oamenii tindem sa dormim cel mai profund in orele de dinaintea zorilor, poate fi extrem de deranjant sa ai o pisica in patul tau care crede ca la ora 3 sau 4 este momentul sa te joci. Acest lucru poate fi deosebit de intens, mai ales primavara, cand lumina zilei se extinde si perioada de dinaintea rasaritului si apusului vin mai devreme sau mai tarziu. Daca aveti o pisica mai tanara si activa, o sa vi se para ca nu va lasa sa dormiti niciodata. 

Este foarte frustrant sa fii tinut treaz in orele dinainte de rasarit si sa vezi pisica dormind linistita in timpul zilei. Pisicile sunt extrem de norocoase: pot trece de la somn direct la starea activa si inapoi la starea de somn fara nici un pic din ameteala familiara pe care o experimenteaza oamenii. Pisicile sunt atat de pricepute sa adoarma incat cercetatorii in somnul uman au folosit pisicile ca modele originale pentru modul in care functioneaza somnul REM. 

Ce puteti face

Asigurati-va ca faceti tot posibilul pentru a va mentine pisica stimulata in timpul zilei, astfel incat plictiseala sa nu duca la somn excesiv si apoi la activitate excesiva in perioadele nepotrivite. Jocul activ si viguros inainte de culcare poate ajuta pisica sa doarma mai bine toata noaptea. Acest lucru este deosebit de important daca aveti un pisoi. Este imperativ sa nu va ridicati, sa va hraniti sau sa va jucati cu pisica in timpul noptii deoarece pisica va invata ca daca va necajeste suficient va primi exact ce isi doreste. Totodata, daca nu reusiti sa rezistati comportamentului pisicii si va ridicati din pat noaptea cand ati atins limita personala, nu veti face decat sa incurajati in continuare acest comportament. Singura modalitate de a opri acest comportament felin deosebit de frustrant este de a nu oferi pisicii joaca, hrana sau atentie, fie accidental, fie intentionat in timpul noptii. 

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.