Log in
actualizat: 7:48,21 Mar 2023 Europe/Bucharest

Recomandarile Colegiului Medicilor Veterinari din Romania pentru proprietarii de animale de companie

Avand in vedere evolutia pandemiei cu noul coronavirus, Colegiul Medicilor Veterinari va recomanda urmatoarele:

  1. Plimbati animalele de companie obligatoriu in lesa, in apropierea locuintei dumneavoastra, evitand contactul cu alte persoane, evitati ca alte persoane sa atinga animalul dumneavoastra si pastrati distanta sociala in timpul plimbarii.
  2. Dupa plimbarea animalului de companie spalati extremitatile picioarelor (labutele) animalului cu sampon cu clorhexidina, sampon normal sau sapun, dupa care limpeziti foarte bine. Puteti sa folositi si servetelele speciale pentru curatat. In caz de reactii cutanate apelati medicul veterinar curant.
  3. Spalati-va pe maini inainte si dupa ce ati atins animalul de companie, mancarea sau ustensilele acestuia si evitati sa le sarutati in aceasta perioada.
  4. Inainte de a merge la un cabinet veterinar sunati pentru un sfat, faceti o programare telefonica sau online, mergeti la cabinet doar pentru urgente si numai dupa ce ati facut programarea.
  5. Animalul de companie atunci cand este dus la un cabinet veterinar sa fie insotit doar de o singura persoana adulta. Evitati vizitarea animalului de companie pe durata internarii lui.
  6. Cand ajungeti la un cabinet veterinar asteptati indicatiile afara sau in sala de asteptare si scurtati pe cat posibil prezenta la cabinetul veterinar.
  7. Dezinfectati-va mainile cand intrati si iesiti din cabinetul veterinar.
  8. Evitati contactul direct si pastrati o distanta intre persoane de cel putin 1,5 m in sala de asteptare si fata de personalul cabinetului veterinar.
  9. Incercati sa nu atingeti nimic in sala de asteptare sau in sala de consultatii si tratamente .
  10. Achitati servicile medicale veterinare utilizand cardul.

In acest moment, nu exista dovezi ca animalele se pot imbolnavi si pot raspandi virusul mai departe. Multe companii au testat deja mii de caini si pisici pentru COVID-19, iar in toate cazurile rezultatele au fost negative. Alte teste au aratat ca nu exista dovezi care sa confirme imbolnavirea cainilor, sau ca acestia ar putea raspandi virusul COVID–19.

Ultima modificareJoi, 26 Martie 2020 11:01
Colegiul Medicilor Veterinari din Romania

Colegiul Medicilor Veterinari din Romania este astazi organismul profesional autonom ce reprezinta interesele profesionale ale fiecarui medic veterinar din aceasta tara.