Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Îngrijirea pisicilor în vârstă - Aspecte speciale de îngrijire

În România există acum tot atâtea pisici de companie cât și câini. Un studiu din 20211 al Industriei Europene a Hranei pentru Animale arată că peste 42% dintre gospodăriile din România au o pisică dreăt animal de companie. Îmbunătățirea nutriției, prevenirea bolilor infecțioase și progresele în medicina veterinară au făcut ca pisicile noastre să trăiască mai mult și mai sănătos. 

Ingrijirea pisicilor obeze

Draga redactie, pisica noastra, Mitzi, cantareste aproape 12 kg. Nu a mancat nimic altceva decat hrana dietetica pentru pisici timp de doi ani, timp in care a luat in greutate doua kg! Ce putem face pentru a ne ajuta uriasa pisica?

Îngrijirea pisicilor și câinilor seniori - recomandări de la medici veterinari

O îngrijire mai bună înseamnă că, în prezent, câinii și pisicile trăiesc mai mult decât până acum - și, pe măsură ce animalele de companie îmbătrânesc, au nevoie de îngrijire și atenție suplimentare. Este important să ne amintim că vârsta nu este o boală. Deși animalele de companie în vârstă pot dezvolta probleme legate de vârstă, vă puteți ajuta animalul de companie să trăiască o viață fericită, sănătoasă și activă la vârsta a treia, asigurându-i nevoile fizice, mentale și de îngrijire a sănătății.

Ingrijirea si hranirea aricilor

Ariciul domestic, cunoscut sub numele de Ariciul Pitic African, este un animal exceptional, usor de ingrijit si prietenos daca socializeaza corespunzator.

Ingrijirea sobolanilor domestici

Sobolanii domesticiti pot fi animale de companie amuzante si usor de intretinut. Acestia sunt curati, prietenosi, jucausi si linistiti, iar dintre toate „animalele de buzunar”, se considera ca ei detin un mod unic de a interactiona cu proprietarul. Prin reproducere selectiva, au aparut multe varietati de culoare si aspect al blanii.

Insecticidele si repelentele la cai

Pesticidele recomandate pentru utilizarea asupra cailor si in hambar sau grajd contin piretrine (naturale si sintetice), organofosfati, organoclorurati, regulatori de crestere ai insectelor, substante sinergice si repelente. In plus, deparazitarea cu ivermectina poate fi folosita pentru a omori paduchii, acarienii si capusele care se hranesc pe suprafata pielii calului. Orice produs folositi, este important sa urmariti indicatiile produsului si sa fiti constienti ca pot surveni reactii adverse cand se folosesc mai multe produse deodata. De aceea, este recomandat ca deparazitarea sa fie facuta de catre medicul veterinar curant. 

Intepaturile si muscaturile insectelor la caini

Intepaturile albinelor, viespiilor si muscaturile furnicilor pot cauza umflaturi dureroase si inrosire la locul intepaturii, de obicei pe o zona fara par precum nasul sau pe membre. Umflarea ar putea include fata si gatul, chiar daca animalul nu a fost muscat de fata.

Interventiile asistate de caini duc la scaderea nivelului de stres la copii

Noul studiu a comparat nivelurile de cortizol la copiii din scolile primare din Marea Britanie care au participat la sesiuni de interventie asistata de caini. Interventiile asistate de caini pot duce la scaderea semnificativa a stresului la copiii cu si fara nevoi speciale, potrivit unui nou studiu care utilizeaza nivelurile de cortizol salivar publicat in aceasta saptamana in revista cu acces liber PLOS ONE de Kerstin Meints de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie, si colegii sai.

Interviu prof dr. David Modry: incalzirea globala afecteaza si animalele de companie din Romania

Prof dr. David Modry ne-a acordat un interviu legat de modalitatea in care schimbarile climatice afecteaza animalele de companie din Romania. In calitate de conducator al Departamentului de Patologie si Parazitologie din cadrul Universitatii de Știinte Veterinare si Farmaceutice din Brno, prof. Univ. David Modrý coordoneaza o echipa de cercetatori care studiaza bolile infectioase transmise intre animale salbatice, animale domestice si oameni. El este, de asemenea, directorul Asociatiei Vétérinaires sans Frontières din Republica Ceha.  Prof dr. David Modry a colaborat in calitate de specialist in cadrul proiectului #protectyourfuturetoo, care a fost lansat in luna octombrie in peste 30 de tari EMEA - incluzand Europa, Rusia, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Intrebari si raspunsuri legate de ingrijirea animalelor de companie in timpul auto-izolarii

Medicul veterinar Constantin Vasile Ifteme, managerul Centrului de Endoscopie si Chirurgie Minim Invaziva Veterinara Bucuresti a scris un material legat de ingrijirea animalelor de companie in timpul auto-izolarii dentru prevenirea infectarii cu COVID 19 a proprietarilor de animale. In articol veti gasi raspunsuri la cele mai importante intrebari pe care le-am primit de la iubitorii de animale pe emailul redactiei sau pe pagina noastra de Facebook: poate cainele meu sa ia CORONAVIRUS? poate pisica mea sa transmita boala? Animalele de companie pot transmite virusul COVID -19? Ce trusa de prim ajutor ar trebui sa am in casa in aceasta perioada, pentru animalul meu de companie? Ce ar trebui sa fac daca observ ca pisica sau cainele meu prezinta semne neobisnuite de boala? Pot merge la cabinetul meu veterinar? Ce ar trebui sa respect odata ajuns acolo? Ce masuri de igiena trebuie sa iau? Mai jos, gasiti toate raspunsurile la aceste intrebari. 

Intretinerea Broastei testoase noroi (Pelusios castaneus)

Aceasta este originara din Africa de Vest si habitatul sau natural este format din habitat acvatic cu zone forestiere dense sau de savana inundate. Mai jos aveti cateva sfaturi pentru a inteleage cum sa aveti grija si sa mentini aceasta specie de testoase acvatice in captivitate.

Invatarea iepurilor domestici sa foloseasca litiera

Iepurii aleg in mod natural unul dintre putinele locuri disponibile (de obocei, colturile) pentru urinare si defecare. De aceea, obisnuirea unui iepure sa foloseasca litiera implica mai mult decat simpla amplasare a acesteia in locul ales de iepure pe post de latrina. Trebuie avut in vedere faptul ca toti iepurii elimina in mod normal niste mici bulgari de fecale in afara locului ales pentru defecare si in afara custii in care sunt cazati, pentru a-si marca teritoriul. Acest comportament nu reprezinta esecul in folosirea litierei!

Joaca cu o pisica in varsta

Joaca prezinta multe avantaje. Stimuleaza activitatea muschilor si articulatiilor, mentine pisica supla si in forma, ii mentine antrenamentul si previne aparitia plictiselii si a stresului, care pot duce la devieri de comportament si la probleme de sanatate. Aceste lucruri se aplica la pisicile de orice varsta. Totusi, trebuie sa aveti in vedere cateva lucruri, atuci cand va jucati cu o pisica in varsta.

La ce sa va asteptati dupa vaccinarea animalului dvs de companie

Este normal ca animalele de companie sa experimenteze unele sau toate reactiile adverse usoare dupa primirea unui vaccin, de regula in cateva ore de la vaccinare. Daca aceste reactii adverse dureaza mai mult de o zi sau doua sau provoaca disconfort semnificativ pentru animalul dvs de companie, este important sa va adresati medicului veterinar.

Latratul cainilor

Cainii pot latra din multe motive: pentru a-si apara teritoriul, pentru a atentiona referitor la straini, pentru a obtine atentie, pentru a saluta un alt caine sau om, pentru a-si exprima disconfortul sau frustrarea s.a.m.d. Prin intelegerea motivelor pentru care latra un caine se poate impiedica acest lucru. Uneori, in cazul latratului compulsiv, medicul veterinar poate recomanda medicamente. Insa, pentru majoritatea situatiilor nu exista solutii rapide, iar dresajul, modificarea comportamentului si schimbarile ambientale pot fi singurele solutii viabile.

Letargia la pisici

Deoarece pisicile dorm în mod natural un procent mare din timpul zilei, în special pisicile mai în vârstă, este posibil să nu vă dați seama imediat că letargia indică faptul că pisica dumneavoastră ar putea avea probleme medicale. Letargia este un indiciu că pisica dumneavoastră nu se simte bine și ar putea fi legată de o afecțiune medicală relativ minoră sau ar putea fi un semn al unei boli mai grave. Va fi necesară o investigație atentă din partea medicului veterinar pentru a restrânge cauza.

Abonează-te la acest feed RSS