Ingrijirea si hranirea aricilor
Ariciul domestic, cunoscut sub numele de Ariciul Pitic African, este un animal exceptional, usor de ingrijit si prietenos daca socializeaza corespunzator.
- Publicat în Îngrijire
Ariciul domestic, cunoscut sub numele de Ariciul Pitic African, este un animal exceptional, usor de ingrijit si prietenos daca socializeaza corespunzator.
Sobolanii domesticiti pot fi animale de companie amuzante si usor de intretinut. Acestia sunt curati, prietenosi, jucausi si linistiti, iar dintre toate „animalele de buzunar”, se considera ca ei detin un mod unic de a interactiona cu proprietarul. Prin reproducere selectiva, au aparut multe varietati de culoare si aspect al blanii.
Pesticidele recomandate pentru utilizarea asupra cailor si in hambar sau grajd contin piretrine (naturale si sintetice), organofosfati, organoclorurati, regulatori de crestere ai insectelor, substante sinergice si repelente. In plus, deparazitarea cu ivermectina poate fi folosita pentru a omori paduchii, acarienii si capusele care se hranesc pe suprafata pielii calului. Orice produs folositi, este important sa urmariti indicatiile produsului si sa fiti constienti ca pot surveni reactii adverse cand se folosesc mai multe produse deodata. De aceea, este recomandat ca deparazitarea sa fie facuta de catre medicul veterinar curant.
Intepaturile albinelor, viespiilor si muscaturile furnicilor pot cauza umflaturi dureroase si inrosire la locul intepaturii, de obicei pe o zona fara par precum nasul sau pe membre. Umflarea ar putea include fata si gatul, chiar daca animalul nu a fost muscat de fata.
Noul studiu a comparat nivelurile de cortizol la copiii din scolile primare din Marea Britanie care au participat la sesiuni de interventie asistata de caini. Interventiile asistate de caini pot duce la scaderea semnificativa a stresului la copiii cu si fara nevoi speciale, potrivit unui nou studiu care utilizeaza nivelurile de cortizol salivar publicat in aceasta saptamana in revista cu acces liber PLOS ONE de Kerstin Meints de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie, si colegii sai.
Prof dr. David Modry ne-a acordat un interviu legat de modalitatea in care schimbarile climatice afecteaza animalele de companie din Romania. In calitate de conducator al Departamentului de Patologie si Parazitologie din cadrul Universitatii de Știinte Veterinare si Farmaceutice din Brno, prof. Univ. David Modrý coordoneaza o echipa de cercetatori care studiaza bolile infectioase transmise intre animale salbatice, animale domestice si oameni. El este, de asemenea, directorul Asociatiei Vétérinaires sans Frontières din Republica Ceha. Prof dr. David Modry a colaborat in calitate de specialist in cadrul proiectului #protectyourfuturetoo, care a fost lansat in luna octombrie in peste 30 de tari EMEA - incluzand Europa, Rusia, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
Stim ca vreti ce e mai bun pentru animalul dumneavoastra si intelegem reticenta de a va duce animalul la stomatolog, deoarece va temeti de procedura de anestezie. In primul rand, dorim sa va asiguram ca, sub un protocol corect de anestezie, aceasta estesigurasi este mult mai putin periculoasa decat boala parodontala, care se va dezvolta fara o igiena adecvata.
Medicii veterinari primesc adesea intrebari legate de afectiunile dermatologice. Am facut o selectie a unora din cele mai intalnite din practica veterinara si am publicat si raspunsurile. Iata cateva idei despre „de ce se scarpina cainele" sau „este obligatoriu sa tina dieta" sau „ce inseamna alergii la caine".
Medicul veterinar Constantin Vasile Ifteme, managerul Centrului de Endoscopie si Chirurgie Minim Invaziva Veterinara Bucuresti a scris un material legat de ingrijirea animalelor de companie in timpul auto-izolarii dentru prevenirea infectarii cu COVID 19 a proprietarilor de animale. In articol veti gasi raspunsuri la cele mai importante intrebari pe care le-am primit de la iubitorii de animale pe emailul redactiei sau pe pagina noastra de Facebook: poate cainele meu sa ia CORONAVIRUS? poate pisica mea sa transmita boala? Animalele de companie pot transmite virusul COVID -19? Ce trusa de prim ajutor ar trebui sa am in casa in aceasta perioada, pentru animalul meu de companie? Ce ar trebui sa fac daca observ ca pisica sau cainele meu prezinta semne neobisnuite de boala? Pot merge la cabinetul meu veterinar? Ce ar trebui sa respect odata ajuns acolo? Ce masuri de igiena trebuie sa iau? Mai jos, gasiti toate raspunsurile la aceste intrebari.
Aceasta este originara din Africa de Vest si habitatul sau natural este format din habitat acvatic cu zone forestiere dense sau de savana inundate. Mai jos aveti cateva sfaturi pentru a inteleage cum sa aveti grija si sa mentini aceasta specie de testoase acvatice in captivitate.
Iepurii aleg in mod natural unul dintre putinele locuri disponibile (de obocei, colturile) pentru urinare si defecare. De aceea, obisnuirea unui iepure sa foloseasca litiera implica mai mult decat simpla amplasare a acesteia in locul ales de iepure pe post de latrina. Trebuie avut in vedere faptul ca toti iepurii elimina in mod normal niste mici bulgari de fecale in afara locului ales pentru defecare si in afara custii in care sunt cazati, pentru a-si marca teritoriul. Acest comportament nu reprezinta esecul in folosirea litierei!
Joaca prezinta multe avantaje. Stimuleaza activitatea muschilor si articulatiilor, mentine pisica supla si in forma, ii mentine antrenamentul si previne aparitia plictiselii si a stresului, care pot duce la devieri de comportament si la probleme de sanatate. Aceste lucruri se aplica la pisicile de orice varsta. Totusi, trebuie sa aveti in vedere cateva lucruri, atuci cand va jucati cu o pisica in varsta.
Este normal ca animalele de companie sa experimenteze unele sau toate reactiile adverse usoare dupa primirea unui vaccin, de regula in cateva ore de la vaccinare. Daca aceste reactii adverse dureaza mai mult de o zi sau doua sau provoaca disconfort semnificativ pentru animalul dvs de companie, este important sa va adresati medicului veterinar.
Cainii pot latra din multe motive: pentru a-si apara teritoriul, pentru a atentiona referitor la straini, pentru a obtine atentie, pentru a saluta un alt caine sau om, pentru a-si exprima disconfortul sau frustrarea s.a.m.d. Prin intelegerea motivelor pentru care latra un caine se poate impiedica acest lucru. Uneori, in cazul latratului compulsiv, medicul veterinar poate recomanda medicamente. Insa, pentru majoritatea situatiilor nu exista solutii rapide, iar dresajul, modificarea comportamentului si schimbarile ambientale pot fi singurele solutii viabile.
Discutie introductiva despre „latratul nebunesc”! Nimic nu deranjeaza mai mult vecinii decat un caine care latra continuu. Si nu doar acestia vor fi afectati. Un caine care latra din orice motiv reprezinta un factor deranjant.
Toamna este un moment excelent pentru a discuta si despre potentialele pericole pentru animalele noastre de companie. Fie ca este vorba de flori care infloresc predominat toamna, cum ar fi crizantemele, fie ca este vorba de substante de stropit copacii sau de otravuri impotriva daunatorilor sau despre substante care se gasesc in casa in mod obisnuit: ciocolata, xilitolul sau medicamente de uz uman, toate sunt extrem de toxice pentru animalele noastre de companie. Am realizat o mica lista de pericole, vom detalia pe website-ul nostru fiecare caz in parte.
Exista in Romania, conform unor statistici realizate de Animax in 2013 patru milioane de proprietari de pisici. Cea mai intalnita afectiune de sanatate la pisicile de companie din Romania este obezitatea.
In timp ce cainii pot experimenta mancarimea si inflamatia pielii in orice moment al anului, proprietarii sunt deseori surprinsi atunci cand se intampla iarna. Dar iritatia pielii pe timp de iarna este des intalnita si se poate datora unui numar mare de factori care au legatura cu vremea rece si conditiile de interior, la care cainele ar putea fi expus.
Hamsterii pot considera stresant sa fie luati in brate si manipulati, deoarece in salbaticie ei sunt o specie prada. Invatand sa va manipulati corect hamsterul, va veti asigura ca ca nu va va considera o amenintare.
Dintii pisicilor au nevoie permanent de ingrijire, iar hrana uscata nu trebuie sa le lipseasca din alimentatie, pentru ca le ajuta sa isi foloseasca dantura in mod sanatos. Acestea sunt doar doua din regulile pe care ar trebui sa le aplice fiecare posesor de pisica, pentru a avea un animal cu dentitie sanatoasa, sustine Dr. Raluca Zvorasteanu, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Oromaxilofaciala si Stomatologie Veterinara.