Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

AKITA INU, un caine curajos

Cainii din rasa Akita poseda o combinatie unica de demnitate, curaj, atentie si iubire fata de familia lor adoptiva. Cainele Akita INU este extraordinar de afectuos si loial in relatia cu membrii familiei si cu prietenii acesteia. Are aproape un comportament felin; nu este neobisnuit pentru un Akita sa isi linga botul dupa ce mananca si nici sa se comporte curat si ingrijit in casa.

TRASATURI FIZICE AKITA INU

Cainele din rasa Akita INU poseda osatura solida si un corp robust, cu o lungime mai mare decat inaltimea sa. Este un animal foarte puternic, ceea ce ii ofera posibilitatea sa vaneze cu usurinta prin zapada si pe alte terenuri dificile. Aceasta rasa poseda multa energie si are un mers vioi. Este un camarad de vanatoare excelent, dand dovada de un instinct de paza puternic, iar blana sa impermeabila il protejeaza de conditiile dure de climat. Parul sau, de o lungime de aproximativ 4 cm, cuprinde un strat interior cu fire dese si drepte, si un strat extern aspru. Culoarea robei poate fi variabila, incluzand alb, tigrat sau patat.

PERSONALITATE SI TEMPERAMENT Akita Inu


Akita Inu este un caine obedient fata de stapan si intotdeauna atent. Avand un caracter independent si curajos prin natura sa, este extrem de eficient ca si caine de vanatoare sau de paza. Desi animalul este putin incapatanat si cu tendinta de dominare, se va comporta corespunzator sub indrumarea unui dresor profesionist. Totusi, unii Akita arata semne de agresiune fata de alti caini si se simt intimidati in jurul strainilor.

INGRIJIRE Akita Inu


Cainii Akita se simt in largul lor atunci cand sunt tinuti la interior, insa avand acces liber la spatii exterioare. Pentru a-si mentine obedienta, acestia au nevoie de stimulare psihica si fizica regulate. Exercitiile fizice ar trebui sa includa alergarea intr-un spatiu inchis sau plimbari lungi, de cateva ore. Blana lor impermeabila necesita periere ocazionala pentru indepartarea firelor moarte (pieptanarea mai frecventa este necesara in perioada naparlirii).

akita inu

SANATATE Akita Inu


Cainii din rasa Akita, avand o speranta de viata cuprinsa intre 10 si 12 ani, pot suferi ocazional de microftalmie, luxatie de rotula, epilepsie, hipoplazie corticala renala, sindrom similar Vogt-Koyanagi-Harada (VKH), polineuropatie, entropion si cataracta. Acestia au nevoie de masuri speciale pentru prevenirea unor probleme de sanatate grave asociate rasei, precum displazia de sold si atrofia retinala progresiva. Aceasta rasa are de asemenea o predispozitie si pentru anumite probleme minore de sanatate, inclusiv pentru torsiune gastrica, hipotiroidism, displazie de cot, ruptura de ligament incrucisat, pemphigus, limfosarcom, osteosarcoma si adenita sebacee. Pentru a identifica aceste probleme, medicul veterinar poate recurge la examinarea clinica si paraclinica a glandei tiroide, a bazinului, ochilor si coatelor animalului.

ISTORIC SI PROVENIENTA AKITA INU

Considerat o "comoara nationala" a Japoniei, tara sa de provenienta, Akita a fost initial creat ca si caine adaptabil pentru vanatoare in regiunile muntoase din Nordul Japoniei. Acesta a fost salvat de la extinctie in secolul XIX, perioada in care japonezii au facut eforturi comune pentru a salva sapte rase native de caini. Akita reprezinta rasa cea mai mare dintre acestea.
Hachiko, fara indoiala cel mai onorat caine Akita, isi astepta stapanul in fiecare zi la gara pentru a-l acompania acasa. Chiar si dupa moartea stapanului, acesta a continuat cu rigurozitate sa-l astepte la gara zilnic, timp de noua ani. Dupa moartea lui Hachiko, pe 8 Martie 1935, o statuie a fost construita pentru a-I comemora loialitatea; tot in acest loc se organizeaza anual si o ceremonie.
Hellen Keller, activist politic si autoare americana renumita, este apreciata si pentru faptul ca a adus primul caine Akita din Statele Unite in anul 1937. Mai tarziu acesta a fost recunoscut de catre Asociatia Chinologica Americana, in 1972, iar astazi este considerat un caine excelent prin natura sa si pentru curajul sau – atribute care il directioneaza catre scopul cel mai frecvent al acestei rase in Japonia: caine de paza si de politie.

Ultima modificareDuminică, 05 Martie 2023 21:27
 • Grupa: Spitzi si tipuri primitive
 • Talia: Mari
 • Greutate: 34-50 kg
 • Inaltime: 61-71 cm
 • Energie: Nivel de energie mediu.
 • Activitate: Necesita activitate fizica intensa. Este greu de crescut la bloc, are nevoie de spatiu.
 • Afectiune: Extrem de loial familiei.
 • Dresaj: Usor de dresat, daca se incepe antrenamentul de pui.
 • Prietenie cu straini: Rezervati si neincrezatori fata de straini.
 • Prietenie cu alte animale: Trebuie obisnuiti cu alte animale de mici, pentru a nu deveni dominanti cu acestea.
 • Paza, protectie: Bun caine de paza si protectie.
 • Ingrijire: Blana necesita ingrijire, mai ales in perioada de naparlire.
 • Speranta de viata: 10 -12 ani
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/