Log in
actualizat: 7:48,21 Mar 2023 Europe/Bucharest

Pierderea vederii la animalele de companie, cele mai frecvente cauze

Îngrijirea animalului de companie este o responsabilitate importantă, iar sănătatea lui generală este o prioritate. Pierderea vederii la animalele de companie poate fi o problemă majoră, iar cauzele sunt diverse. Acest articol se concentrează pe cauzele comune ale pierderii vederii la animale și pe cum să identificați simptomele pentru a lua măsurile necesare. Este important să consultați medicul veterinar cât mai curând posibil dacă suspectați o problemă cu vederea animalului dvs. de companie. Articolul oferă și câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă adaptați la viața cu un animal nevăzător și pentru a preveni accidentele. Nu uitați că, cu puțină atenție și grijă, animalele nevăzătoare pot trăi o viață fericită și sănătoasă alături de stăpânii lor iubitori.

Deși există un număr mare de cauze specifice ale pierderii vederii la animale, există câteva cauze generale mecanisme generale sunt comune. Acestea includ următoarele:

 • Opacifierea corneei
 • Uveită (inflamație a părții interioare a ochiului)
 • Cataractă
 • Boli care implică retina, nervul optic sau sistemul nervos central (creier)

Aceste afecțiuni pot fi cauzate de infecții, cancer, îmbătrânire, diabet, leziuni, tensiune arterială, sau glaucom sau pot fi de origine ereditară sau autoimună. Multe dintre aceste afecțiuni pot fi tratate astfel încât să se poată recăpăta parțial sau totalitatea vederii. Numai o analiză amănunțită și o examinare de către medicul veterinar poate stabili cauza probabilă și poate determina ce teste ar trebui efectuate pentru a verifica diagnosticul și ce tratamente sunt posibile.

Când ar trebui să solicitați ajutor de la medicul veterinar?

Deși vederea este un simț foarte bine coordonat, afectat de modificări minime în anatomia și funcționarea acestor părți esențiale, în multe ocazii, astfel de modificări pot fi avansate înainte de a fi detectabile de către proprietarii de animale de companie sub forma unui comportament modificat. Capacitatea animalelor de a utiliza alte simțuri, cum ar fi auzul și mirosul, pentru a compensa și mai mult și pentru a masca pierderea vederii contribuie, de asemenea, la dificultatea de a detecta dacă vederea a fost sau nu afectată. Deoarece boala avansată poate îngreuna tratamentul și pentru că unele cauze ale orbirii pot afecta și alte organe din corp, ar trebui să consultați medicul veterinar cât mai curând posibil ori de câte ori se suspectează o afectare a vederii.

Pregătiți-vă să descrieți medicului veterinar cât mai multe informații despre suspiciunea dvoastră în legătură cu simțul văzului la animalul de companie.

Încercați în special să stabiliți următoarele:

 • A apărut brusc sau treptat
 • Unul sau ambii ochi sunt afectați
 • Vederea diurnă sau nocturnă este afectată în mod mai vizibil
 • Existența oricăror alte semne de probleme oculare sau de sănătate generală

Este probabil ca medicul veterinar să efectueze diverse teste pentru a evalua vederea animalului dumneavoastră de companie, precum și o examinare amănunțită și un examen general de sănătate. Uneori pot fi recomandate teste suplimentare, deoarece unele cauze ale orbirii pot afecta și alte organe din corp. 

Se poate sugera trimiterea la un oftalmolog veterinar pentru o evaluare suplimentară a ochilor și teste avansate ale funcției retiniene.

La ce ar trebui să vă așteptați?

Din cauza dependenței lor de alte simțuri foarte active, cum ar fi auzul și mirosul, câinii și pisicile se adaptează de obicei bine la pierderea parțială sau chiar totală a vederii. Cu toate acestea, adaptarea lor (și a dumneavoastră) la deficiența de vedere poate dura câteva luni. La început, este posibil ca animalele de companie să se ciocnească de lucruri și majoritatea proprietarilor consideră că acest lucru este dificil. Cu toate acestea, de obicei, animalele nu se rănesc în această etapă decât dacă cad într-o piscină sau în altă apă, sau sunt lovite de un vehicul. Evident, trebuie să adaptați mediul în care trăiește animalul dumneavoastră de companie astfel încât aceste accidente sau altele similare să nu poată avea loc. Cu grijă și atenție, majoritatea animalelor nevăzătoare memorează cu ușurință dispunerea casei și a curții, funcționează aproape normal și rămân animale de companie fericite. 

Ultima modificareDuminică, 12 Martie 2023 13:57
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.