Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Infectiile cu bacterii din genul Mycoplasma la pisici

Infectiile cu Mycoplasma sunt cauzate de un tip de bacterii care actioneaza asemeni unui hemoparazit, cauzand anemie si alte semne de infectie. Tratamentul cu antibiotice poate fi necesar pentru depasirea bolii, mai ales la pisicile cu un raspuns imunitar slab.

Infectia cu Mycoplasma reprezinta o afectiune care afecteaza pisicile, cainii, animalele de ferma si oamenii. Bacteriile sunt prezente aproape peste tot in mediu. Majoritatea animalelor sanatoase manifesta doar cateva simptome sau niciun simptom, insa cele foarte tinere sau foarte in varsta, dar si cele cu afectiuni imunologice, pot prezenta anemie severa si alte semne ale infectiei. Infectiile cu Mycoplasma cauzeaza frecvent manifestari respiratorii cum ar fi bronsita si pneumonia, dar poate infecta si alte zone ale corpului.

Simptomele infectiei cu Mycoplasma la pisici 

Simptomele micoplasmozei pot varia in functie de mai multi factori. Cel mai frecvent simptom este anemia. Semnele clinice pot varia in functie de severitatea infectiei si de statutul imunitar al pisicii. Simptomele sunt cu mult mai severe la animalele care prezinta boli imunologice si sistem imunitar slabit. Localizarea infectiei afecteaza, de asemenea, tipul simptomatologiei manifestate de pisica. Infectiile se pot localiza la nivelul sistemului respirator, al sistemului urinar, al articulatiilor sau al sistemului reproducator. Simptomele frecvente includ:

 • Anemie 
 • Letargie 
 • Lipsa apetitului 
 • Slabiciune generala 
 • Ingalbenirea pielii (icter) 
 • Paloare a pielii si mucoaselor 
 • Secretii nazale sau oculare 
 • Simptomele corelate cu localizarea infectiei includ:
 • Stranut 
 • Dificultati respiratorii 
 • Tuse 
 • Pneumonie 
 • Inflamatia articulatiilor 
 • Dificultati in deplasare 
 • Infectii ale cailor urinare 
 • Abcese 
 • Probleme reproductive (inclusiv avort si intarzieri ale dezvoltarii fetale) 

Cauzele infectiei cu Mycoplasma la pisici 

Micoplasmoza este cauzata de expunerea la bacteriile din genul Mycoplasma. Aceasta poate aparea in aproape orice imprejurari, deoarece acest tip de bacterie este foarte intalnita. Se poate transmite cu usurinta de la un animal la altul, fiind frecvent intalnita in adaposturi si canise, dar si in gospodariile cu multe animale. Infectia nu se limiteaza la pisici si poate fi contractata sau transmisa si la alte animale de companie. Si oamenii sunt expusi la infectie. Imunodeficienta si afectiunile care slabesc sau suprima sistemul imunitar cresc riscul de contractare a bolii. 

Diagnosticul micoplasmozei la pisici 

Un medic veterinar poate diagnostica infectiile cu Mycoplasma cu ajutorul diverselor teste pentru confirmarea vizuala a prezentei acestor microorganisme in sange, urina sau alte fluide. Inainte de efectuarea testelor de diagnostic, sunt necesare examinarea clinica si istoricul medical al pisicii. Pregatiti-va sa discutati simptomele si intervalele de timp asociate cu boala animalului dvs. Daca semnele clinice duc catre suspicionarea unei boli bacteriene, medicul veterinar va preleva fluide corporale in scop de diagnostic. Fluidele prelevate depind de tipul si de localizarea simptomatologiei manifestate de animal. De exemplu, un test al urinei sau urinanaliza sunt eficiente in situatia in care un animal experimenteaza simptome asociate cu tractul urinar. Lichidele articulare, mucusul si probele de sange pot fi, de asemenea, analizate. Frotiurile de sange sunt eficiente pentru depistarea bacteriilor care cauzeaza aceasta infectie la pisici.

Tratamentul micoplasmozei la pisici 

Niciun tratament sau protocol terapeutic nu este considerat eficient in mod constant pentru tratarea micoplasmozei. Tratamentul variaza in functie de severitatea simptomelor si de localizarea infectiei in corp. Antibioticele reprezinta cea mai folosita forma de tratament, insa tipurile de antibiotice la care sunt sensibile bacteriile nu sunt aceleasi in toate cazurile. Pentru a vindeca animalul complet, tratamentul trebuie efectuat pe o perioada extinsa de timp. Desi planurile terapeutice pot varia, majoritatea pisicilor nu necesita spitalizare daca simptomele lor nu sunt foarte grave sau daca sistemul lor imunitar functioneaza in parametrii normali. Variantele de tratament pot include:

Antibiotice:

Majoritatea pisicilor necesita tratament cu antibiotice de cel putin 7-10 zile pentru tratarea infectiei primare. Deoarece infectiile cu Mycoplasma pot fi greu de eradicat, pot fi necesare mai multe cure cu antibiotice pentru o recuperare completa din boala.

Analgezice:

Daca durerea, febra sau inflamatia sunt severe, pot fi prescrise analgezice. Asigurati-va ca respectati indicatiile medicului veterinar daca veti administra la domiciliu analgezice. Un exces de astfel de medicamente poate fi foarte periculos pentru pisica.

Recuperarea din infectia cu Mycoplasma la pisici 

Majoritatea pisicilor cu functie imunitara normala se vindeca complet, desi pot trece cateva saptamani pana la disparitia completa a simptomelor de boala. Dupa inceperea tratamentului cu antibiotice, ameliorarea simptomatologiei poate fi observata dupa cateva zile. Simptomele anemiei pot persista mai mult timp. Monitorizati atent cantitatea de hrana si apa consumata de pisica pe perioada convalescentei pentru a va asigura ca aceasta beneficiaza de un aport suficient de nutrienti pentru a se recupera din boala. Exista riscul de reinfectie cu Mycoplasma, astfel ca zonele frecventate de animal trebuie bine curatate si dezinfectate. Dezinfectarea continua trebuie aplicata pana la incheierea tratamentului cu antibiotice. Daca in gospodarie exista mai multe animale, izolarea pisicii afectate poate fi necesara pentru prevenirea raspandirii infectiei. Duceti iar la medic pisica daca simptomele acesteia se inrautatesc, nu se amelioreaza dupa o saptamana sau daca revin dupa un timp.

Last modified onFriday, 14 December 2018 09:53
 • Tipul de boala: Infectie bacteriana
 • Agentul patogen: Mycoplasma
 • Rasele receptive: Pisici, caini, oameni, animale ferma
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul