Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Urolitele vezicale si renale la pisici

Majoritatea pisicilor traiesc fara a cunoaste tulburari serioase ale acestor procese vitale. Altele, totusi, experimenteaza urolitiaza, o afectiune potential letala, caracterizata prin formarea de mici pietre (urolite) undeva, in cadrul acestui sistem complex. Tractul urinar superior este alcatuit din doi rinichi, cu rol in procesele metabolice, si din doua canale subtiri (uretere), fiecare dintre acestea provenind de la un rinichi si avand rol in transportul urinei de la rinichi catre tractul urinar inferior.

Tractul urinar inferior, a carui functie este pur excretorie, cuprinde vezica urinara, un organ cavitar musculos care colecteaza urina transportata catre acesta prin intremediul ureterelor, depozitand-o pana in momentul evacuarii prin intermediul urmatoarei componente a tractului urinar inferior, si anume uretra, un canal subtire care conecteaza vezica urinara la mediul extern. Urolitele se pot forma fie de-a lungul tractului urinar superior, fie de-a lungul tractului urinar inferior.

Rinichii felinelor prezinta multe functii importante. Printre acestea se afla:

 1. filtrarea deseurilor metabolice precum ureea, sarurile minerale si diverse toxine ce provin din circulatie;
 2. reglarea volumului corporal de fluide si concentratia sanguina a unor hormoni si substante chimice importante;
 3. recircularea sangelui purificat de toxine prin organismul animalului;
 4. facilitarea excretiei produsilor de metabolism filtrati din sange (combinati cu apa pentru a forma urina), inainte de a atinge concentratia toxica.

„Urolitele din vezica sunt compuse din substante minerale, fie struviti, fie cristale din oxalat de calciu, in timp ce urolitele renale se formeaza intotdeauna din oxalat de calciu. Aceste minerale sunt prezente in mod natural in corpul unei pisici, insa pietrele se formeaza atunci cand concentratia acestora in sistemul urinar depaseste o anumita valoare", sustine Dr. Richard Goldstein, profesor asociat de medicina a animalelor mici, de la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Cornell. „Atunci cand acest prag al concentratiei este depasit, incepe formarea cristalelor, iar aceste cristale se acumuleaza si pot forma urolite. Nu stim de ce se intampla acest lucru, dar am observat ca apare frecvent la pisicile domestice, in special la cele care nu sunt foarte active, care nu beau suficienta apa sau care nu urineaza destul de des", sustine Dr. Richard Goldstein.

In unele cazuri, urolitele vezicale pot fi mici si rare, si pot ramane fixate in mod inofensiv undeva de-a lungul trectului urinar sau pot fi eliminate din organism fara sa manifeste simptome. In alte cazuri, totusi, acestea pot ajunge la dimensiuni considerabile, pot irita in mod dureros peretele tractului urinar si pot cauza hemoragii. In cel mai rau caz, pot ajunge in uretra, unde pot bloca eliminarea urinei. Blocajul total, care obstrueaza complet fluxul de urina si care impiedica eliminarea toxinelor din organismul pisicii, reprezinta o urgenta medicala care, fara interventie rapida, ar putea fi fatala. Aceste blocaje sunt mai frecvente la motani, deoarece acestia poseda o uretra ingusta si susceptibila obstructiilor. Simptomele initiale tipice includ prezenta sangelui in urina, cresterea frecventei de urinare, precum si durerea la mictiune. 

Urolitele renale, pe de alta parte, nu cauzeaza de obicei simptome remarcabile, decat atunci cand ajung la dimensiuni foarte mari. „Deci, unele pisici nu sunt diagnosticate cu acesta afectiune decat atunci cand apar problemele", sustine Dr. Richard Goldstein. Acesta mai sustine si faptul ca atat urolitele vezicale, cat si cele renale, pot fi diagnosticate pe baza ecografiei abdominale sau a radiografiilor.

In ceea ce priveste tratamentul urolitiaze renale, Dr. Richard Goldstein sustine: „In majoritatea cazurilor, recomand sa practicam operatii pe rinichi si sa inlaturam astfel pietrele formate, doar daca acestea produc infectie si obstructie semnificativa. Insa urolitele din vezica urinara sunt tratate, de bicei, fie pe cale chirurgicala, fie cu ajutorul laserului care le fragmenteaza." Din pacate, adauga acesta, exista riscul ca urolitele sa recidiveze daca nu sunt aplicate anumite masuri de preventie, care presupun in general o combinatie de terapie medicamentoasa si regim alimentar.

Pentru a diminua riscul de aparitie al urolitelor renale si vezicale, Dr. Goldstein ofera proprietarilor de pisici urmatoarele recomandari: „Asigurati-va de faptul ca pisica dvs. are in permanenta acces la apa, pe care sa o bea. Pisicile prefera apa proaspata, deci nu o lasati sa devina statuta. De asemenea, mai credem ca 50 % din dieta unei pisici ar trebui sa consiste din hrana umeda. Asigurati-va, de asemenea, ca pisica face miscare suficienta." Mentinerea curata a litierei va incuraja urinarea mai frecventa, acest lucru fiind recomandat.

 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro
Web: http://www.thevets.ro/
 
 

Website https://www.facebook.com/thevets.ro
Mai multe din această categorie: « Diabetul zaharat la pisici