Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Uleiurile aromatice pot fi toxice pentru animalul de companie

Aromaterapia utilizeaza uleiuri esentiale pentru crearea de arome placute pentru noi, oamenii. Dar este important de inteles faptul ca multe dintre aceste substante sunt compusi volatili, ceea ce inseamna ca acestea, in anumite concentratii, pot fi toxice pentru animalele de companie. Pisicile sunt cele mai sensibile la uleiurile volatile. Retineti faptul ca ceea ce este sigur pentru noi, oamenii, nu inseamna ca este sigur si pentru animalele noastre. Aceste substante pot fi inevitabil inhalate, linse sau ingerate de catre animal, sau chiar se pot absorbi prin pielea acestuia. Animalele reactioneaza diferit fata de oameni la aceste uleiuri aromatice, de aceea este important sa vorbiti cu un medic veterinar inainte sa le folositi in preajma lor.

Mirosurile pot fi iritante

Cainii si pisicile poseda un simt olfactiv mult mai dezvoltat decat al nostru, iar ceea ce miroase bine pentru noi poate fi respingator pentru ele. Nu v-ati dori nici dumneavoastra sa ramaneti blocat intr-un spatiu inchis si mic impreuna cu o persoana care s-a parfumat prea mult, deci asigurati-va mereu ca animalul are posibilitatea de a se retrage din preajma parfumurilor pe care dvs. le considerati placute (aceleasi arome pot fi iritante pentru acesta). Pasarile, in mod special, trebuie protejate de mirosurile puternice, deoarece acestea poseda cai aeriene mult mai diferite si mai sensibile decat noi, iar inhalarea uleiurilor aromatice nu este recomandata.

Ceea ce miroase bine, nu este neaparat potrivit pentru ingrijire

Multe produse naturale pentru ingrijirea animalelor de companie contin aceleasi substante folosite in produsele pentru aromaterapie umana. Dar acest lucru nu inseamna ca puteti folosi orice produs de acest gen pentru uzul pe animalul dvs. Uleiurile aromatice sunt, in general, foarte diluate. De exemplu, multe sampoane naturale cu efect antiparazitar pot contine uleiuri esentiale, dar datorita gradului de dilutie a acestor substante impreuna cu alte ingrediente, sunt, in general, sigure pentru uzul conform indicatiilor de pe eticheta. Retineti faptul ca se recomanda intotdeauna respectarea recomandarilor producatorului, si nu folositi  mai mult produs decat este necesar. Din aceste motive, nu aplicati niciodata uleiuri aromatice in stare pura pe pielea animalului dvs., mai ales daca mai exista si leziuni cutanate. Compusii volatili pot fi rapid absorbiti in fluxul sanguin si pot afecta organele vitale. Aceste uleiuri nu trebuie administrate niciodata nici pe cale orala, deoarece multe dintre acestea pot afecta ficatul. Daca animalul ingera aceste substante, apelati urgent la un medic veterinar.

Precautiile legate de produsele de tip Potpourri

Produsele lichide de tip potpourri nu ar trebui niciodata aplicate pe un animal sau inghitite de acesta. Acestea reprezinta o combinatie de uleiuri esentiale si detergenti cationici. Detergentii pot cauza arsuri chimice la nivelul cavitatii bucale sau al pielii. Asigurati-va ca mentineti aceste produse departe de accesul animalelor. Daca animalul intra in contact cu aceste substante in mod accidental, spalati-i bine blana cu detergent de vase ce prezinta protectie pentru piele, pana cand nu se mai simte mirosul produsului de tip potpourri, apoi chemati un medic veterinar. Daca observati arsuri pe pielea animalului, sau daca acesta saliveaza abungent sau vomita, mergeti de urgenta cu animalul la o clinica veterinara

Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro