Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Tusea de canisa (KC)

Tusea de canisa, cunoscuta si sub denumirea de Traheobronsita, este o boala infecto-contagioasa respiratorie care afecteaza cainii, cu manifestare acuta de tuse paroxistica. Aceasta afectiune prezinta o etiologie complexa, fiind provocata de o asociere a mai multor tulpini virale (CDV, CAV-2, CPI, CAV-1, CHV) bacteriene (Bordetella bronhiseptica, Pseudomonas spp.,  Eschericia coli, Klebsiella spp.,  Pasteurella spp. si Streptococcus spp.) si mycoplasme. Sunt vizate toate categoriile de varsta, mai ales cateii intre 6 saptamani si 6 luni, exemplarele cu tare respiratorii, si cele din aglomeratii (pensiuni sau hoteluri de caini). Primele semne de boala apar la 4-7 zile dupa expunere.

Simptome si tipuri

Animalele afectate de aceasta boala prezinta tuse paroxistica, seaca, dureroasa, urmata uneori de o expectoratie spumoasa, alba. Tusea se poate agrava dupa exercitiu sau umiditate. La palparea traheei se obtine tusea foarte usor. La ascultatia pulmonara nu se deceleaza modificari patologice. In cazuri grave, se poate observa prezenta febrei cu inapetenta, tahipnee, dispnee, tuse, cu modificari pe aria de ascultatie pulmonara.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza anamnezei si a semnelor clinice. Se pot efectua de asemenea si examene complementare precum hemo-leucograma, biohimia sangvina, radiografii pulmonare sau chiar lavaj traheal. Diagnosticul diferential ar trebui sa vizeze afectiuni de ordin cardiovascular, alergic, traumatic, neoplazic, parazita, chiar si fata de corpi straini (aspiratie de obiecte din mediul inconjurator).

Tratament

Tratamentul vizeaza in primul rand izolarea pacientului, urmat de antibioticoterpaie (de preferat dupa antibiograma faringiana) de spectru larg, antiseptice orale sau chiar bronhodilatatoare in cazuri foarte complicate alaturi de antitusive.

In cazurile in care infectia apare in canise se recomanda evacuarea locatiei pana la 2 saptamani timp in care este necesara dezinfectia cu hipoclorit. Cazurile necomplicate se remediaza in aproximativ 14 zile. Cainii trecuti prin boala obtin o imunitate care dureaza cel putin 6 luni.

Prevenire

Deoarece anticorpii maternali nu interfereaza cu cei obtinuti dupa vaccinare, aceasta boala poate fi prevenita prin efectuarea vaccinarii intre a 2-a si a 3-a saptamana de viata,  Administrarea vaccinului se recomanda a se efectua la nivel nazal deoarece produce atat imunitate locala cat si sistemica. Pentru reimprospatarea memoriei imunologice se pot face revaccinari anuale.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Iosif Vasiu

Iosif VASIU, DVM &PhD Student

Department of Infectious Disease
University of Agricultural Science
and Veterinary Medicine Cluj Napoca
Faculty of Veterinary Medicine