Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Sufocarea la caini

In cazul in care cainele dvs. se sufoca, el va incerca sa isi introduca membrul in gura si se va ineca, va tusi, ar putea chiar sa si vomite. El ar putea sa fie nelinistit si sa para speriat, ar putea saliva si ati putea observa ca pieptul sau se umfla pe masura ce respira.

 

 • Acest lucru s-ar putea intampla in timp ce cainele mananca sau bea apa, in timp ce se joaca cu jucariile sau isi roade osul sau un lucru care nu ar trebui sa il aiba.
 • Inecarea si tusea par similare, dar in cazul in care cainele se sufoca cu adevarat, el nu va putea sa respire, iar pentru tuse este necesara inspirarea aerului. In cazul in care cainele se sufoca si nu poate respira, trebuie sa actionati imediat.
 • Uitati-va in gura lui pentru a vedea daca este ceva ce blocheaza caile respiratorii. Daca vedeti ceva ce puteti indeparta in siguranta, ar trebui sa incercati sa faceti acest lucru imediat.
 • Daca nu, mergeti cu animalul la un spital veterinar de urgente. Unele dintre cele mai comune motive pentru care cainii se sufoca includ: inghitirea de oase, mingi, precum cele de golf, jucarii de plastic ale copiilor, umflarea gatului, colapsul traheei, tumora din zona gatului.
 • Sufocarea este o urgenta ce ameninta supravietuirea si care necesita o atentie imediata. De fapt, ar trebui sa incercati sa indepartati obiectul in cazul in care cainele nu este capabil sa respire. In cazul in care cainele este inconstient, ar putea fi necesara realizarea manevrei Heimlich si eliberarea respiratiei.

De ce apare sufocarea la caini

Oasele

Oasele de orige gen nu ar trebui oferite cainilor. O bucata de os se poate bloca in gat, partile ascutite ale osului pot leziona gatul si alte tesuturi moi din sistemul digestiv si ele se pot bloca in trahee.

Mingile mici

Cainele dvs. nu ar trebui sa se joace cu mingicile care sunt suficient de mici incat sa intre in gatul sau. In plus, o minge cu aer poate fi un pericol de aspiratie care va sufoca cainele. Singurul tip de mingi cu care cainele ar trebui sa se joace sunt cele care sunt special realizate pentru el.

Exista mingi realizate special pentru cainii de toate dimensiunile la magazinele pentru animale sau chiar la cabinetele veterinare.

Jucariile copiilor

Desi jucariile ar trebui sa fie sigure pentru copii, majoritatea nu sunt sigure pentru cainele dvs. In special daca acestuia ii place sa roada, ceea ce majoritatea cainilor fac. Indiferent cat de bine par jucariile ca sunt confectionate, cainele ar putea sa o mestece suficient pentru a fi periculoasa. Exista jucarii realizate pentru caini pe care le puteti oferi acestora si sunt mult mai sigure.

Betele

Betele pot fi de asemenea o problema, in special daca animalul de companie este lasat nesupravegheat afara pentru un timp nelimitat. Aceste lucruri ar putea parea inocente, dar lemnul se umfla atunci cand se uda si poate ramane blocat in gat sau intestine.

Umflarea gatului

Sunt multe lucruri care pot cauza umflarea gatului, precum leziunile, ingerarea materialelor corozive sau alergiile. In cazul in care cainele dvs. are o reactie alergica si respiratia devine dificila, mergeti imediat cu el la spitalul veterinar de urgente.

Acesta este un semn al socului anafilactic si ar putea cauza umflarea excesiva a gatului, cauzand sufocarea si chiar moartea.

Colapsul traheei

Un colaps traheal nu este des intalnit la caini, dar este mai des intalnit la cainii brahicefalici de talie mica ce au botul scurt, precum Shih Tzu, Pomeranianul, Lhasa Apso, Bichonul maltez, Pudel, Yorkshire Terrier, Pug si Chihuahua.

Aceasta este o afectiune serioasa care poate fi fatala daca nu este tratata imediat. In cazul in care cainele dvs. are colaps traheal el va avea dificultati de respiratie si ar putea sa lesine. Ati putea observa de asemenea si o nuanta albastra a pielii cainelui. Ar trebui sa consultati imediat un medic veterinar.

Tumorile

Neoplazia, cresterea anormala a celulelor si a tesuturilor, poate insemna ca o tumora s-ar putea forma in zone precum gatul, tonsilele sau pe esofag. O masa in aceste zone poate cauza sufocarea cainelui, inecarea si dificultatea de inghitire a hranei.

Ce trebuie sa faceti in cazul in care cainele se sufoca

In cazul in care cainele se sufoca, aceasta este o urgenta medicala si ar trebui actionat imediat. Verificati sa vedeti daca exista ceva ce blocheaza gatul si incercati sa il indepartati. In cazul in care cainele isi pierde constiinta, ar trebui sa incercati scoaterea obiectului in afara prin realizarea manevrei Heimlich si prin realizarea CPR.(despre realizarea CPR am scris un material pe larg in numarul 1 al Revistei Veterinarul Pet).

Daca nu puteti sa scoate obiectul afara sau nu observati nimic, mergeti cu cainele imediat la un spital de urgenta. In cazul in care cainele are colaps traheal sau are caile respiratorii umflate, doar un medic veterinar poate oferi ingrijriea necesara.

Preventia sufocarii

Pentru a preveni sufocarea, intotdeauna ar trebui sa verificati prezenta jucariilor mici, a mingilor sau al altor pericole de sufocare din casa in care cainelui ii este permis sa se joace. Afara, in curte sau in locul in care il scoateti la plimbare, verificati prezenta betelor, a pietrelor si a altor pericole pe care cainele le-ar putea inghiti si scapati de ele sau nu lasati cainele liber in zonele in care acestea exista. Nu ii oferiti cainelui oase. Totusi, exista anumite tipuri de recompense de mestecat pentru caini care sunt sigure. Daca aveti un caine brahicefalic, fiti atenti la semnele colapsului traheal, precum tusea care se aude asemeni unui tipat de gasca, salivarea excesiva, reticienta fata de exercitii si inecarea atunci cand consuma apa sau mancare. Mergeti cu cainele la medicul veterinar daca observati ca are aceste simptome.

Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro