Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Stresul pe termen lung la caini, legat de relatia caine-proprietar  

Relatia pe care un caine o are cu proprietarul sau este legata de nivelul sau de stres. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat. Rezultatele sugereaza, de asemenea, ca legatura dintre stres si trasaturile de personalitate ale proprietarului difera intre rasele de caini. Rezultatele au fost publicate in Scientific Reports. 

Cercetatorii de la Universitatea Linkoping din Suedia au investigat daca nivelurile de stres ale cainilor sunt afectate de oamenii cu care locuiesc. Nivelurile de stres din ultimele cateva luni pot fi determinate atat la caini, cat si la oameni, masurand nivelurile de hormon ale stresului stocat in firele de par pe masura ce cresc. 

Cercetatorii au colectat par de la caini si de la stapani si au masurat nivelurile de cortizol, cel mai important hormon al stresului. Ei au fost interesati daca exista diferente intre diferele rase de caini. Reproducerea a condus la selectia genetica a diferitelor rase pentru diferite sarcini. Studiul a inclus 18 caini din rase care au fost crescute pentru vanatoare indenedenta, cum ar fi Cainele Suedez de elani - Swedish Elkhound, Cainele Norvegian de elani - Norwegian Elkhound si dachshundul. Un al doilea grup a inclus rase antice care sunt genetic mai strans legate de lup, decat de alte rase. Acest grup a inclus 24 de caini din rase precum Shiba Inu, Basenji si Husky Siberian. Toti proprietarii au completat chestionare despre propria personalitate si cea a cainelui lor. De asemenea, au raspuns la intrebari despre relatia lor cu cainele, inclusiv aspecte precum modul in care proprietarul a experimentat interactiunea cu cainele, gradul de atasament emotional fata de caine si masura in care detinerea unui caine a dat nastere la probleme. 

„Rezultatele au aratat ca personalitatea proprietarului a afectat nivelul de stres la cainii de vanatoare, dear destul de interesant, nu la cainii antici. In plus, relatia dintre caine si proprietar a afectat nivelul de stres al cainilor. Acesta a fost cazul ambilor tipuri, dar rezultatul a fost mai putin marcat pentru cainii antici”, a spus Lina Roth, lector superior la Departamentul de Fizica, Chimie si Biologie de la Universitatea Linkoping. 

Intr-un studiu anterior, aceiasi cercetatori au vazut ca, cainii din rase de pastorit, care au fost selectati genetic pentru capacitatea lor genetica de a colabora cu oamenii, reflecta nivelul de stres pe termen lung al proprietarului lor. Cand cercetatorii au adaugat informatii despre relatia cainilor de pastorit cu proprietarul lor, a devenit clar ca relatia a fost semnificativa pentru nivelurile de stres pe termen lung, de asemenea, la acesti caini. 

Cercetatorii concluzioneaza ca stresul pe termen lung este influentat cel mai putin de proprietar si de relatia lor cu cainele pentru rasele antice. Cainii de vanatoare prezinta legaturi clare atat cu personalitatea proprietarului cat si cu relatia acestuia cu cainele, dar cainii de pastorit demonstreaza sincronizarea unica cu stresul pe termen lung a proprietarului. 

„Credem ca sincronizarea stresului este o conesecinta a cresterii cainilor de pastorit pentru colaborarea cu oamenii, in timp ce relatia cu proprietarul si personalitatea proprietarului sunt parameytri importanti care influenteaza sincronizarea nivelurilor de stres”, a spus Lina Roth. 

Journal Reference:

  1. Amanda Höglin, Enya Van Poucke, Rebecca Katajamaa, Per Jensen, Elvar Theodorsson, Lina S. V. Roth. Long-term stress in dogs is related to the human–dog relationship and personality traits. Scientific Reports, 2021; 11 (1) DOI: 10.1038/s41598-021-88201

Linköping University. "Long-term stress in dogs linked to the owner-dog relationship." ScienceDaily. ScienceDaily, 10 May 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210510113538.htm>.

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire