Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Pneumotorax la caini

Aerul atmosferic poate patrunde in cavitatea pleurala in urma unor traumatisme provocate de alte animale, accidente de masina si alte rani prin intepare iar afectiunea se numeste pneumotorax deschis. Acumularea de aer cauzata de o problema interna, cum ar fi boli pulmonare, tumori sau infectii, este considerata o afectiune de pneumotorax inchis. Unul sau ambii plamani pot fi afectati in acelasi timp. Desi multe cazuri pot fi tratate cu succes, afectiunea poate fi fatala daca nu se solicita asistenta medicala de urgenta.

Pneumotoraxul este definit ca o cantitate anormala de aer liber in spatiul pleural sau in tesutul care infasoara plamanii. Acest lucru poate provoca o detresa respiratorie considerabila care poate duce la o afectiune care pune in pericol viata. Simptomele cele mai notabile includ multe tipuri de dificultati de respiratie, dar puteti observa, de asemenea, gingii albastrui, letargie sau o rana penetranta evidenta.

Simptomele de pneumotorax la caini

Simptomele acestei afectiuni includ:

 • Respiratie scurta
 • Tulburare respiratorie
 • Respiratie anormal de rapida
 • Respiratie greoaie
 • Respiratie superficiala
 • Sunete de respiratie plictisitoare
 • Tuse
 • Hipoventilatie
 • Agitatie
 • Varsaturi
 • Diareea
 • Letargie
 • Febra
 • Piele si mucoase albastrii
 • Puls slab
 • Durere
 • Prezenta unei rani penetrante in piept

 

Tipuri

Starea de pneumotorax poate fi impartita in aceste categorii:

 • Pneumotorax traumatic - Aceasta este cea mai frecventa forma, care rezulta in urma unei leziuni toracice; se caracterizeaza printr-o rana care creeaza un canal deschis intre aerul exterior si cavitatea toracica
 • Pneumotoraxul spontan - Aceasta este o forma relativ rara si nu rezulta in urma unui traumatism; pneumotoraxul spontan primar rezulta din ruperea bubelor sau a sangerarilor, sau a pungilor de aer, iar pneumotoraxul spontan secundar se poate dezvolta in urma unei afectiuni pulmonare preexistente
 • Pneumotorax iatrogen - Aceasta este o afectiune care rezulta in urma unor ingrijiri medicale care au afectat tesuturile care acopera plamanii; din pacate, astfel de proceduri invazive pot fi necesare daca un caine se afla intr-o situatie care ii pune viata in pericol
 • Pneumotorax de tensiune - Aceasta se refera la o situatie care creeaza un canal inchis, ceea ce inseamna ca aerul poate intra si se poate acumula in spatiul pleural, dar nu poate iesi; presiunea creata poate duce la probleme cardiovasculare si respiratorii grave

Cauzele pneumotoraxului la caini

Cauzele acumularii de aer in cavitatea pleurala pot include:

 • Traumatisme contondente, cum ar fi accidentele de masina, caderea de la inaltime
 • Rani penetrante, cum ar fi injunghierea, impuscaturile si ranile provocate de muscaturi
 • Proceduri medicale, cum ar fi o toracotomie sau toracocenteza
 • Infectii bacteriene
 • Boli infectioase
 • Abces pulmonar rupt
 • Afectiuni pulmonare, cum ar fi pneumonia si diverse emfizeme 
 • Boala viermilor de inima
 • Infectie cu paragonimus 
 • Infectie cu viermi rotunzi
 • Cancer
 • Anomalii bronsice congenitale

Diagnosticul de pneumotorax la caini

Daca cainele dumneavoastra are dificultati de respiratie, este o urgenta si are nevoie de tratament imediat. Medicul veterinar va observa si va asculta respiratia cainelui dumneavoastra, va examina orice simptome prezente si caracteristicile fizice afisate si va cere istoricul oricaror traumatisme, vaccinari, medicamente pentru prevenirea viermilor de inima si a puricilor si capuselor. Este important sa relatati toate informatiile pentru a-l ajuta pe medicul veterinar sa puna un diagnostic corect. 

In cazul in care se suspecteaza pneumotoraxul, radiografiile, tomografiile si ecografiile toracice pot arata prezenta aerului liber si pot ajuta la stabilirea unui diagnostic. Testele suplimentare pot ajuta la discernerea cauzei acumularii de aer si pot include testarea antigenului de vierme al inimii, testarea viermilor rotunzi, examenul fecal si probe de sange. Este posibil sa fie necesara efectuarea unei toracocenteze sau a unei toracotomii exploratorii, fie pentru a ajuta intr-o situatie de urgenta, fie pentru a colecta date suplimentare pentru un diagnostic corect. In timpul acestei proceduri, poate fi prelevata si testata o cultura de plamani. In general, dupa efectuarea acestor proceduri invazive se fac radiografii ale toracelui pentru a evalua in continuare orice dauna.

Tratamentul pneumotoraxului la caini

Tratamentul pneumotoraxului in sine va depinde de sursa de aer, de cantitatea de aer acumulata, daca este un canal deschis sau inchis si de orice alte semne clinice pe care le prezinta cainele dumneavoastra. In cazul in care aerul trebuie evacuat, acest lucru se poate face printr-o toracocenteza, o procedura care foloseste un ac pentru a patrunde in cavitatea pleurala pentru a extrage mostre de aer, lichid sau tesut. Aceasta este utilizata atat pentru explorarea diagnosticului, cat si ca tratament. Este intotdeauna recomandata atunci cand exista o leziune penetranta. Dupa aceasta procedura se fac intotdeauna radiografii. O toracocenteza se efectueaza doar in cazurile in care respiratia cainelui dumneavoastra este compromisa. Alte proceduri pot include plasarea de tuburi toracice si administrarea de oxigen suplimentar. 

Odata ce cainele dumneavoastra este stabilizat, se va trata cauza pneumotoraxului. Daca a fost implicat un traumatism contondent sau o rana penetranta, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a repara ranile. Ranile sunt apoi sigilate cu pansamente, iar cainele dumneavoastra este monitorizat. Orice leziuni sau tumori identificate in plamani, boli pulmonare sau infectii parazitare sau bacteriene vor fi tratate corespunzator, dupa caz. Daca sunt prezente sangerari sau buloase, se poate efectua o pleurodeza pentru a elimina spatiul dintre membranele care inconjoara plamanii.

In cazul in care pneumotoraxul nu se rezolva dupa tratament, pot fi necesare alte proceduri exploratorii.

Recuperarea pneumotoraxului la caini

Recuperarea este buna pentru multe cazuri de pneumotorax spontan, atata timp cat tratamentul este prompt. Ar trebui sa observati o imbunatatire imediata a respiratiei cainelui dumneavoastra dupa tratament, desi poate exista o reaparitie. Alte tipuri de pneumotorax au rate variabile de recuperare. Reaparitia poate depinde, de asemenea, de succesul tratamentului de succes al afectiunii de baza.

 

Ultima modificareLuni, 17 Ianuarie 2022 10:59
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Hipotermia la caini Inflamatia creierului la caini »