Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Plante de primavara care sunt periculoase pentru animalele de companie

Primavara a venit si odata cu ea, o parte din florile care cresc in gradina dvoastra sau care infloresc in ghivecele din locuinta dvoastra ar putea provoca probleme serioase de sanatate animalului dvs.

Medicii veterinari avertizeaza ca intoxicatia cu diverse plante poate fi o urgenta veterinara, de aceea trebuie sa fiti vigilenti cu privire la locul in care tineti florile in casa si la florile pe care le plantati in gradina dvs. Daca banuiti ca pisica sau cainele dvoastra a ingerat o planta toxica, sunati de urgenta medicul veterinar pentru o vizita in cabinet. Este intotdeauna mai bine sa fii sigur, decat sa iti para rau.

Crinii

S-ar putea sa fiti tentat sa aduceti in casa un buchet mare de crini, insa acest lucru este un pericol urias pentru pisica dvoastra. Cateva soiuri de crini (Lilium) sau crin de zi (Hemerocallis) cauzeaza insuficienta renala la pisici. Dintre crinii care sunt foarte periculosi pentru pisici mentionam Crinii pastelui (l.longiflorum), crinii tigrati(Lilium tigrinum) si crinii japonezi (L. speciosum). Chiar si o expunere limitata la petale, ingestie de polen sau cateva muscaturi ale frunzei poate duce la insuficienta renala. Pisicile adesea vomita la cateva ore de la expunere si devin letargice. 

Narcisele

Plante care ne bucura privirea primavara, narcisele (Narcissus spp.) contin licorina si alti alcaloizi care pot fi otravitori penru caini si pisici. Toxinele se afla in cea mai mare parte in bulbul plantei si, daca sunt ingerate, pot duce la voma, salivatie excesiva si diaree. Daca animalul dvs ingereaza o cantitate mare de planta, semnele intoxicatiei pot include: aritmii (batai neregulate ale inimii), convulsii/tremuraturi si tensiune arteriala scazuta.

Plantele care contin glicozide cardiace

Plantele care contin glicozice cardiace sunt oleandrul (Nerium oleander), degetelul rosu (Digitalis purpurea) si lacramioara (Convallaria majalis). Glicozidele pot incetini bataile inimii si chiar o pot opri. Acestea sunt flori plantate de obicei in gradini, dar lacriomarele sunt extrem de parfumate si oamenii aduc aceasta floare in casa pentru mirosul exceptional. Lalele Majoritatea substantelor periculoase pentru animalele de companie din lalele (Liliaceae spp.) sunt concentrate in bulbi, deci daca pisica dvs obisnuieste sa frecventeze straturile cu flori de primavara sau cainele dvs iubeste sa sape in pamantul aerat, poate ar trebui sa evitati sa plantati aceste flori in gradina dvs. Semnele de toxicitate pot include: varsaturi diareee salivare excevsiva depresie.

Begoniile

Begoniile (begonia spp.) sunt plante populare deoarece sunt usor de cultivat, pot inflori in aproape orice conditii si produc flori superbe. Daca daca ai un caine sau o pisica, poate ar trebui sa evitati begoniile in casa/gradina dvs. Majoritatea toxinelor sunt concentrate in tubercul sau tulpina subterana si pot provoca arsuri grave si si iritatie la nivelul gurii, limbii si buzelor, salivare excesiva, varsaturi si difciultati la inghitire.

Ciumafaia sau datura

Ciumafaia sau Datura (Datura stramonium) poate fi usor toxica pentru pisici sau caini, si de obicei infesteaza terenurile agricole si pasunile. Ingerarea accidentala poate provoca neliniste, un mers clatinat ca de betiv si insuficienta respiratorie.

Plante care contin graianotoxina

Ingerarea plantelor care contin graianotoxine (andromedotoxine) poate provoca varsaturi, convulsii si stop cardio-respirator. Plantele care contin aceste toxine sunt rododendronii (Rhododendron spp.), azaleele, laurii (Kalmia latifolia si Leucothoe davisiae), precum si Perisul japonez (Peris japonica). Acestea sunt de obicei plante care sunt plantate in aer liber, in pamant acid, insa unii iubitori de flori le planteaza si in jardienere. Sunt extrem de toxice atat pentru caini, cat si pentru pisici.

Ranunculus spp. sau Piciorusul Cocosului

O pajiste galbena, plina de aceasta floare poate fi un rasfat pentru ochi primavara. Insa trebuie sa ai in vedere ca aceasta este extrem de toxica pentru pisica sau cainele tau. Simptomele intoxicatiei cu ranunculus includ: varsaturi, diaree, anorexie, salivatie excesiva, mers de betiv.

Zambilele

Membre ale familiei Liliaceae, (Hyacinthus orientalis) contine alcaloizi periculosi care pot provoca varsaturi, diaree, depresie, tremuraturi la pisici si la caini.

Ultima modificareMarți, 09 Martie 2021 13:43
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro