Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Pisici, plante de casa si iarba – de ce pisica mea are chef de rontait?

Pisicile par sa isi doreasca intotdeauna ceea ce nu pot avea – iar plantele de casa nu fac exceptie. Pisicile sunt carnivore – de ce ar vrea sa iti roada planta-paianjen sau frumoasele flori aduse de jumatatea ta?

 

In salbaticie, pisicile mananca multe mese mici constand in rozatoare, pasari, gandaci si alte creature mici. Majoritatea acestor animale de prada au intestinele pline de seminte, de cereale si alte vegetale. Pisicile adora sa manance tractusul intestinal (delicios!!!) si, prin urmare, aproximativ 10% din aportul caloric provine din surse non-carne. Astfel, pisicile pot digera material vegetal. Pisicle au nevoie si de fibre nedigerabile in dieta lor pentru a le ajuta in formarea materiilor fecale.

Pisicile, asemenea copiilor, adeseori investigheaza lucrurile mestecandu-le. Plantele noi sau aranjamentele florale sunt incarcate de mirosuri noi, intrigante. Pisica dumneavoastra le va rontai in parte pentru a obtine noi informatii si, de asemenea, pentru a le testa ca si sursa de hrana. Pisicile au un organ interesant numit organul vomeronazal in cerul gurii, in spatele dintilor din fata. Este in esenta un „super nas”. Pisicile isi incretesc buzele superioare, incep sa rontaie un obiect si primesc mirosuri interesante pentru acest organ. Unele pisici adora textura anumitor plante si le vor roade pentru distractia lor. Atat pisicile care sunt extrem de inteligente si trebuie sa verifice totul, cat si cele care sunt plictisite si nu au nimic de facut, sunt predispuse sa mestece plantele. Pisicile mai tinere sunt de asemenea predispuse sa roada atat plante, cat si alte obiecte subtiri precum incarcatorul de telefon, corzi sau panglici.

Unii oameni cred ca pisicile mesteca iarba pentru a-si provoca greata. Din cate stim, pisicile nu sunt bulimice! Cu toate acestea, pisicile vomita dupa mestecarea ierbii si a altor plante fibroase. Aceasta poate avea un rol important in reducerea numarului de paraziti din tractul intestinal. Pisicile carora le este greata sunt mai inclinate sa mestece materiale vegetale fibroase. Unele pisici dezvolta sindromul pica, care reprezinta mancatul obiectelor de tip non-alimentar. Acest lucru poate evolua din cauza anemiei. Pisicile anemice care au un nivel scazut de fier, pot manca pamant sau asternut igienic in incercarea de a obtine mai mult fier pentru a-si corecta anemia. Unele pisici au nevoie de mai multa stimulare orala si mestecarea materialelor vegetale indeplineste acea nevoie.

“Incercati sa oferiti materiale vegetale sigure.”

Sunt disponibile pe piata ghivece cu iarba pentru pisici, precum ,,Kitty greens”, sau se pot realiza versiuni facute in casa utilizand seminte de iarba si pamant de flori. Plantele paianjen pot fi roase de pisici in siguranta. 

Cea mai mare ingrijorare care o avem cu pisicile care mananca iarba sau flori este reprezentata de crini. Mestecarea chiar si a unei cantitati mici de frunze sau petale pot provoca insuficienta renala severa si moarte la pisici. Tineti crinii departe de casa daca aveti pisici! Daca pisica dumneavoastra mananca sau are contact cu crinii, sunati medicul veterinar imediat. Interventia medicala rapida ii poate salva viata. 

Multe pisici pot gasi pamantul pentru flori o forma placuta de asternut igienic, gasind astfel bucuria de a sapa si a defeca in ghivecele cu plantele de casa. Puteti sa faceti pamantul de flori mai putin atractiv prin instalarea unei plase deasupra pamantului (taiati cat sa faceti loc pentru planta). Pisica dumneavoastra nu va mai putea sapa, dar apa va putea trece cu usurinta. Puteti pune de asemenea pietris peste pamant pentru a-i putea face textura mai putin atractiva pentru pisica dumneavoastra. 

Nu uitati de catusnica („iarba-matei”)! O jumatate pana la trei sferturi din pisici gasesc catusnica ca fiind „recreationala”. Nepetalactona este substanta chimica ce cauzeaza rostogolirea, lingerea, salivarea si sedarea moderata a pisicilor. Unele pisici vor deveni hiperactive sau agresive, in special daca ingereaza cantitati mari, iar altele nu vor fi afectate de nepetalactona. Multi oameni cultiva catusnica pentru pisicile lor ca o optiune de siguranta pentru pisicile care rod plante. Pofta buna!

Ultima modificareMiercuri, 11 Mai 2016 20:09
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Mai multe din această categorie: Pisica mea este sanatoasa sau nu e? »