Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Pisica se toaleteaza excesiv

Ce este toaletarea excesiva? Este absolut normal ca o pisica sa se toaleteze zilnic. De fapt, aproximativ 30-50% din intreaga lor zi este petrecuta cu toletarea. Aceste animale sunt curate si au o dorinta permanenta de se pastra si a fi ordonate. Datorita acestui lucru, majoritatea proprietarilor nu observa cand aceasta linise este depasita de la normal la excesiv. Odata ce toaletarea ajunge la punctul in care afecteaza fizic pisica (precum pierderea parului si iritarea pielii), atunci este o problema care trebuie adresata.

Tulburarea obsesiv-compulsiva (asemeni oamenilor), puricii, stresul, anxietatea, plictiseala, alergiile pielii.

Cel mai mare semn al toaletarii excesive este caderea parului de pe abdomen. Desi toaletarea excesiva nu ameninta supravietuirea, daca observati aceasta problema la pisica dumneavoastra, este cel mai bine sa o duceti la medicul veterinar pentru a determina cursul cel mai bun de actiune pentru incetarea acestui comportament excesiv. Aceasta problema poate fi frustranta de tratat si de obicei nu este vindecabila, dar nu reprezinta o amenintare serioasa pentru sanatatea generala a pisicii.

De ce apare toaletarea excesiva la pisici

Exista cateva motive primare pentru care toaletarea excesiva apare la pisici: obisnuintele comportamentale, puricii si alergiile. Oricare dintre aceste situatii sau o combinatie a acestora, ar putea cauza ca pisica dumneavoastra sa se toaleteze excesiv pe parcursul zilei. Va fi dificil de determinat cauza toaletarii doar prin vedea pisicii, deci cel mai bine este sa mergeti cu pisica la un medic veterinar pentru verificarile regulate pentru a rezolva eficient problema.

Comportamentul de ingrijire

Cand vine vorba de determinarea unui comportament excesiv sau nu al toaletarii, lucrurile pot deveni putin dificile. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele pisici pur si simplu nu vor avea comportamentul  excesiv cand proprietarii sunt prezenti. Fiti atent la cantitatea de gheme de blana care apar in casa. Cand pisica se toaleteaza excesiv, ea elimina o cantitate mare de gheme de blana. Acest lucru poate fi un indicator bun pentru faptul ca pisica dumneavoastra are o problempa de toaletare. O cauza majora pentru comportamentul de toaletare este schimbarea. Pisicile sunt creaturi cu obiceiuri si orice schimbare majora poate fi extrem de stresanta pentru ele. Daca ati experimentat ceva asemanator unei mutari sau a unui animal nou adus in casa, acesta ar putea fi motivul pentru un astfel de comportament excesiv si ar trebui sa se diminueze in timp.

Puricii

Dupa descoperirea faptului ca pisica dumneavoastra se toaleteaza excesiv, verificati pielea pentru prezenta puricilor sau a paduchilor care s-ar putea ascunde in blana. Daca sunt prezenti astfel de paraziti, pisica dumneavoastra ar putea avea o reactie hipertensiva la saliva puricelui. Cel mai bun lucru de facut in acest caz este de a interveni un medic veterinar. Tratamentul va fi necesar pentru a indeparta problema.

Alergiile

Alergiile in general ar putea fi cauza pentru disconfortul pisicii. Sunt putine care trebuie luate in considerare, precum: intoleranta la hrana, polenul/praful din casa, parazitii auriculari, muscaturile de gandaci. In astfel de cazuri, cel mai probabil un medic veterinar va trebui sa prescrie un anumit tip de medicament pentru a atenua simptomele alergiei. Daca hrana este problema, puteti incerca hranirea cu diete alternative pentru 6-8 saptamani pentru a vedea daca acest lucru ajuta. Medicul dumneavoastra veterinar va trebui sa va ajute in deciderea noii diete pentru pisici, avand in vedere ca nu este atat de simplu precum schimbarea brandului de hrana.

Ce trebuie sa faceti daca pisica se toaleteaza excesiv

Daca observati ca obiceiurile de toaletare ale pisicii dumneavoastra au depasit norma, primul lucru pe care il veti avea de facut este de a determina daca problema este stresul sau sanatatea. Stresul ar putea fi adus de o mutare sau de un nou membru al familiei (animal sau om). Aceasta problema este de obicei uitata intr-o luna aproximativ si poate fi usurata prin oferirea atentiei suplimentare si poate cu ajutorul jucariilor noi pentru a tine ocupata mintea pisicii. Totusi, daca stresul este eliminat din ecuatie, va trebui sa discutati cu medicul veterinar pentru a clarifica ce problema de sanatate ar putea cauza problema. Toaletarea excesiva este de obicei o problema pe termen lung si va trebui sa fiti echipati cu cele mai bune metode posibile pentru a mentine problema la un nivel minim. Alergiile, puricii si alte infestatii posibile parazitare vor necesita medicamente si ajutor profesional pentru a scapa de ele.

Preventia toaletarii excesive

Toaletarea excesiva poate fi dificil de prevenit. Daca stiti ca veti face o schimbare majora in viitor, asigurati-va ca faceti tranzitia cu cat mai putin stres posibil pentru pisica. Oferiti multa atentie felinei si eventual jucarii, un pat confortabil si spatiu familiar (un tarc, pat sau cutie) in care ele se pot refugia. Puteti incerca sa evitati alergiile prin observarea lucrurilor la care pisica este sensibila. Daca depistati problema suficient de repede, puteti realiza o schimbare rapida a hranei cu ajutorul medicului dumneavoastra veterinar. Mentinerea gemurilor inchise pe parcursul sezonului de alergii si curatarea casei des va ajuta la eliminarea acumularii polenului si a prafului, care sunt un potential factor iritant. Controlul puricilor prin produse precum Advantage, Frontline si Revolution sunt doar cateva instrumente eficiente care pot fi discutate cu medicul veterinar. Nu utilizati coliere pentru purici sau piepteni pentru purici pentru a incerca sa contrplati problema deoarece aceste metode nu doar ca nu sunt eficiente, ci sunt si periculoase.

Last modified onThursday, 17 October 2019 10:53
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire