Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Pisica mea mananca nisip din litiera

Daca aveti un pisoi care are varsta sub trei luni si consuma nisip , el ar putea fi doar curios. La fel ca si copii mici, ei vor duce aproximativ orice la gura. Deci un pisoi care consuma nisip de litiera este des intalnit, dar pisicile adulte nu consuma de obicei nisip pentru litiera decat daca ele au o problema medicala sau o deficienta de vitamine. În plus, pisicile care consuma nisip de litiera ar trebui duse la medicul veterinar de urgenta deoarece capacitatea de absorbtie a nisipului pentru litiera este periculoasa pentru organism. Poate cauza inecarea sau blocajul intestinal.

Curiozitatea, anemia, deficientele vitaminice sau minerale, bolile renale, leucemia felina.

Chiar daca pisica dumneavoastra nu este bolnava, va trebui sa o duceti la medicul veterinar pentru a va asigura ca nu are un blocaj in sistemul ei digestiv.

De ce apare consumul de nisip pentru litiera la pisici

Pisicile uneori se comporta ciudat daca sunt bolnave sau daca incearca sa va comunice ceva. De exemplu, daca pisica dumneavoastra este speriata sau nelinistita datorita unei schimbari din casa, ea ar putea consuma nisipul pentru litiera pentru a va atrage atentia. Totusi, acest lucru nu este comun. Este mai des observat la pisicile din rasele Tonkinese, Birmaneze, Siameze si alte tipuri orientale. Cauzele cele mai comune ale consumului de nisip pentru litiera sunt: curiozitatea. Cand pisicile sunt tinere, ele sunt precum bebelusii si sunt curioase cu privire la aproximativ orice vad. Este foarte comun pentru pisici sa consume nisip de litiera precum si alte lucruri nealimentare precum hartia, plasticul, cablurile electrice si orice altceva gasesc.

Anemia

Daca pisica dumneavoastra are varsta de peste trei luni si consuma nisip pentru litiera, ea ar putea avea sindromul de pica, care este un simptom al anemiei. Pica este o dorinta de a consuma lucruri nealimentare precum hartia, plasticul, paturile, carpetele sau nisipul pentru litiera.  Anemia este o scadere a celulelor rosii datorita pierderii de sange, lipsei de producere a celulelor sangvine rosii sau distrugerea acestora. Exista diferite tipuri de anemie, separate in doua grupuri principale: anemii regenerative – include acele anemii cauzate de diabet, tulburari genetice, infectii, toxine si medicamente precum aspirina si neregenerative – care sunt o categorie grava, care de obicei este cauzata de tulburari ale maduvei osoase precum leucemia, aplazia, bolile cronice si tulburarile nutritionale majore. În plus, pisica dumneavoastra ar putea exprima alte semne daca are anemie, precum gingii palide, slabiciune, lipsa apetitului si oboseala.

Deficientele vitaminice sau minerale

Daca pisicii dumneavoastra ii lipsesc unele vitamine sau minerale, ea ar putea consuma lucruri nealimentare precum nisipul pentru litiera ca si instinct de a-si procura acei nutrienti. Exista o varietate de deficiente vitaminice si minerale la pisici, dintre care: deficienta de vitamina A, vitamina B1(tiamina), deficienta de L-carnitina, de magneziu, de piruvat kinaza, de sodiu, de taurina.

Bolile renale.

Pe masura ce pisica imbatraneste, rinichii acesteia devin mai slabi si mai putin eficienti. Acest lucru face ca rinichii sp functioneze mai greu. Aproximativ 30% din pisicile de peste 7 ani au boli renale. Unele simptome aditionale, pe langa consumul de nisip pentru litiera, includ vomitarea, slabiciunea, pierderea in greutate si depresia.

Leucemia felina

Pisica dumneavoastra ar putea consuma nisip pentru litiera daca are leucemie felina. Acest virus este a doua cauza care conduce la moarte la pisici. Leucemia afecteaza maduva spinarii si producerea sangelui, ceea ce cauzeaza anemia si pica. Unul dinte celelalte semne ale leucemiei feline includ diareea, pierderea in greutate, gingii palide, depresie si febra.

Ce trebuie sa faceti daca pisica consuma nisip pentru litiera

Daca pisoiul este suficient de curios pentru a consuma nisip pentru litiera, ar trebui sa schimbati nisipul cu un tip netoxic, realizat din hartie sau alte substante naturale. Anemia trebuie sa fie diagnosticata si tratata de un medic veterinar. Pisica dumneavoastra va necesita mai multe teste pentru a determina cauza anemiei. Odata ce anemia este abordata, pisica nu ar mai trebui sa consume nisip pentru litiera.

Transfuziile de sange vor fi realizate de asemenea, daca sunt necesare. Deficientele vitaminice sau cele minerale trebuie diagnosticate de catre un medic veterinar pentru a descoperi care vitamine sau minerale ii lipsesc pisicii pentru a le suplimenta. De asemenea, medicul veterinar va trebui sa descopere de ce pisica a avut initial deficienta. Bolile renale sunt afectiuni destul de serioase la pisici si trebuie tratate imediat de catre medicul veterinar. Leucemia felina este aproape intotdeauna fatala la pisici si trebuie tratata (doar tratament de sustinere) de catre medicul veterinar.

Preventia consumului de nisip pentru litiera

Pentru a preveni consumul nisipului pentru litiera, monitorizati utulizarea acestuia si indepartati pisica daca aceasta incearca sa consume nisipul. Anemia poate fi prevenita daca este cauzata de o deficienta nutritionala sau de consumarea medicamentelor toxice. Asigurati-va ca va hraniti pisica cu hrana de calitate cu suficiente vitamine pentru a-i sprijini sanatatea si nu ii oferiti pisicii medicamente de uz uman. Deficientele vitaminice sau minerale sunt prevenite prin asigurarea unei diete bune, sanatoase, cea mai buna disponibila pe piata. Bolile renale nu pot fi prevenite. Sunt cauzate de varsta si afecteaza 30-50% din pisicile cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani. Leucemia felina poate fi prevenita cu un vaccin procurat de medicul dumneavoastra veterinar. Asigurati-va ca mentineti pisica la zi cu vaccinarile.

Last modified onMonday, 14 October 2019 19:05
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/pisica-mea-mananca-nisip-din-litiera layout=standard image=https://www.pet.veterinarul.ro/media/k2/items/cache/ac0239369a9f7bffa6ab3e8391443ad3_XL.jpg desc=Daca aveti un pisoi care are varsta sub trei luni si consuma nisip , el ar putea fi doar curios.... size=small}