Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Ar putea fi necesar de doi oameni pentru a lua temperatura pisicii cu un termometru rectal. Iata cum trebuie realizat corespunzator:

 1. Agitati termomentrul de sticla astfel incat mercurul sa fie sub limita de 36.6°C
 2. Lubrifiati varful termometrului cu vaselina sau cu un lubrifiant solubil in apa
 3. Introduceti termomentrul in rectul pisicii
 4. Tineti pisica nemiscata pe cat posibil si lasati termometrul fixat pentru doua minute
 5. Indepartati termomentrul si cititi temperatura

Termometrele digitale necostisitoare sunt disponibile in farmacii si pot fi utilizate rectal la pisici. Termometrele umane pentru urechi (timpanice) nu au precizie la pisici. Termometrele speciale pentru urechi sunt disponibile pentru animale, dar ele sunt scumpe si sunt vandute doar prin intermediul distribuitorilor veterinari.

Ce cauzeaza febra?

La o pisica febra este considerata in general a fi prezenta la temperaturi de peste 39.4°C. Temperatura crescuta a corpului nu inseamna intotdeauna ca animalul este bolnav, dar daca pisica are febra ar trebui sa aflati de ce. O temperatura corporala crescuta se poate datora:

 • temperaturilor ambientale crescute
 • stresului sau agitatiei, precum introducerea pisicii intr-o cusca de transport si transportarea acesteia la medicul veterinar
 • jocului intens sau alergatului
 • infectiilor bacteriene
 • infectiilor virale
 • convulsiilor datorate activitatii musculare crescute

Ce ar trebui sa faceti cand pisica dumneavoastra are febra?

Daca suspectati ca pisica are febra, asigurati-va ca sta intr-un loc racoros.

Nu ii administrati niciun medicament destinat oamenilor pentru a-i reduce febra. Daca pisica este alerta si se comporta normal, verificati-i temperatura din nou la o ora. Puteti uda o pisica cu apa rece pentru a-i reduce temperatura, dar acest tratament radical ar trebui sa fie rezervat pentru cazurile in care temperatura este de peste 40.5°C.

Puteti sa aplicati de asemenea alcool pentru masaj pe pernutele pisicii pentru a o linisti, dar daca isi linge apoi labutele, va saliva putin. Oricand o pisica are febra, este cel mai bine sa fie examinata de un medic veterinar cat mai repede posibil. Medicul va incerca sa determine ce a declansat febra si apoi sa ofere optiuni pentru tratament. Fluidele reci pot fi injectate pisicii pentru a-i scadea temperatura. Daca febra persista pentru mai mult de 24 de ore, ingrijirea extensiva si testarea de diagnostic sunt probabil necesare. Niciodata nu administrati pisicii aspirina, acetaminofen, ibuprofen sau orice alte medicamente antiinflamatoare realizate pentru oameni. Pisicilor le lipsesc enzimele necesare pentru a metaboliza aceste medicamente si le poate ameninta supravietuirea. Daca pisica ingereaza accidental unul dintre aceste medicamente, cautati ingrijire medicala veterinara imediat.

Ultima modificareLuni, 11 Martie 2019 21:49
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Obreja Vasile Marius

Obreja Vasile Marius
Medic Veterinar Servicii Veterinare Mobile Iasi