Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice.

Tulburarile emotionale, problemele dentare, tulburarile digestive, febra, insuficienta renala, anorexia sunt probleme foarte serioase la pisici si necesita atentie imediata. In mai putin de o zi, poate incepe procesul periculos al catabolismului, sau descompunerea propriei mase musculare pentru nutrienti.

De ce apare la pisici pierderea apetitului?

Anorexia  nu este o boala in sine si poate avea mai multe cauze. Principalul motiv este stresul, desi refuzul total pentru mancare al pisicii poate fi de asemenea cauzat de aversiunea fata de hrana cu care este obisnuita si disconfortul psihic.  O pisica nu va decide niciodata pur si simplu sa nu manance.

Stresul.

Anorexia este de cele mai multe ori o reactie la stres cauzata de schimbarile mediului inconjurator,  precum spitalizarea sau calatoriile. Unei pisici  spitalizate cu o boala preexistenta, i se poate complica boala prin refuzul hranirii. Cand este sub ingrijire veterinara, pisica poate fi stresata prin lipsa de intimitate, zgomote intruzive, lumina prea puternica, schimbarea hranei si a rutinei. Pierderea unui companion felin poate de asemenea sa streseze o pisica, pana in punctul in care aceasta sa refuze mancarea, la fel ca si introducerea unei noi pisici in casa.

Aversiunea fata de mancarea obisnuita  

Aversiunea fata de mancare apare atunci cand  o pisica invata sa refuze un fel de mancare si prin urmare il va evita.  Cand o pisica bolnava este hranita cu o dieta terapeutica,  se poate dezvolta o aversiune fata de mancare, pe care o poate asocia cu boala.  Hranirea fortata cu orice mancare poate de asemenea conduce la evitarea alimentelor  care au fost administrate fortat. Pisicile pot refuza hrana si din motivul unui disconfort fizic. Disconfortul pisicii poate sa vina de la durere, greata sau reactia la un medicament administrat pisicii pentru o alta cauza.  Afectiunile dentare sunt in special  sursele comune ale durerii ce vor descuraja o pisica sa manance.

Ce puteti face atunci cand pisica ta isi pierde apetitul?

Anorexia este o afectiune serioasa si necesita sa fie tratata rapid.  Daca pisica dumneavoastra a refuzat  sa manance o zi intreaga, ar trebui sa i se faca o examinare veterinara completa, urmata imediat de un tratament care va face din nou pisica sa manance.  In timp ce indrumarea unui medic veterinar este necesara,  multe forme de tratament pot fi administrate si acasa, de catre proprietarul pisicii. Hranirea fortata este cea mai usoara si nu necesita echipament special.  Proprietarul tine pur si simplu gura pisicii deschisa cu o singura mana, in timp ce plaseaza bilele mici de hrana  bogata in proteine in gura pisicii, apoi tine gura pisicii inchisa pana cand aceasta inghite hrana.  Acest proces trebuie repetat pana cand intreaga hrana a pisicii este consumata. In orice caz, acest proces nu este de obicei placut pentru pisica sau stapan si ar putea ca pisica sa dezvolte aversiuni pentru hrana care a fost administrata fortat. Alternativ, hrana poate fi introdusa fortat in gura pisicii cu o seringa. In orice caz, veterinarul va dori sa investigheze cauza potentiala a pierderii apetitului, inainte de a va cere sa hranirea fortata acasa. O examinarea in clinica poate evidentia o problema dentara care impiedica pisica sa se hraneasca din cauza durerii.  Se va face curatarea si extractia dintelui infectat, asigurand pisicii conditiile pentru a se putea hrani din nou. Daca animalul dumneavoastra  de companie urmeaza un tratament care ii cauzeaza pierderea apetitului, veterinarul va incerca un nou tratament. Daca animalul dumneavoastra este deshidratat si sufera de greata, voma sau diaree din cauza lipsei consumului de hrana, terapia intravenoasa poate fi incercata pentru a stabiliza sanatatea pisicii dumneavoastra inainte sa i se administreze tratamenul medicamentos inlocuit. Exista, de asemenea mai multe medicamente care stimuleaza pofta de mancare, care pot fi date pisicilor anorexice, cum ar fi mirtazapina, care stimuleaza apetitul pisicii si reduce greata. Mirtazapina este folosita de oameni ca antidepresiv. Daca pisica este tratata prin  hranire  fortata, hranire cu sonde, medicamente sau prin combinatia acestora,  caloriile ar trebui administrate treptat in gustari mici.  Daca o cantitate prea mare de calorii este administrata imediat unei pisici anorexice, pisica ar putea dezvolta probleme cu vomitari sau diaree.

Prevenirea pierderii apetitului

Pentru a preveni pierderea apetitului pentru hrana a pisicii, este important sa creati un mediu cu un nivel de stres scazut, sa ii oferiti o dieta sanatoasa si atragatoare si sa  monitorizati pisica pentru semne ale problemelor digestive. Pastrati un mediu linistit pentru pisica, cu un acces usor  la intimitate si asigurati-va ca pisica are o zona linistita  in care sa se hraneasca, departe de litiera. Este important ca pisica dumneavoastra sa poata ajunge la hrana ei usor. Daca pisica poatra un guler Elizabetan pentru a o impiedica sa isi irite rana, scoateti gulerul in timpul hranirii. Daca pisica dumneavoastra este sociabila in timp ce consuma hrana, o poate ajuta daca o mangaiati sau periati inainte de masa. Dieta pisicii dumneavoastra ar trebui sa fie consistenta si interesanta,  cu mancare proaspata de inalta calitate care este pe placul pisicii. Unele pisici nu vor manca hrana uscata, in timp ce altele prefera mancarea la conserva. Pisicile mai batrane, care au un simt al mirosului mai slab, pot fi atrase daca hrana din conserva este usor incalzita, deoarece acest lucru  ii da un miros mai puternic.  Fiti atent la orice este in neregula cu hrana pisicii.  Daca pisica dumneavoastra refuza hrana sau o vomita, aceasta poate suferi de greata, care trebuie tratata imediat.  Pisicile carora le este greata vor consuma cel mai probabil mancarea rece sau la temperatura camerei, deoarece alimentele mai

Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro