Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Paradontoza

Boala parodontala este de cele mai multe ori depistata de catre proprietar atunci cand gura animalului capata un miros respingator. Boala afecteaza zona din jurul dintilor ducand la aparitia infectiilor si chiar la pierderea ulterioara a  dintilor.  Aceasta situatie neplacuta ar putea fi prevenita prin respectarea catorva reguli pe care incercam sa le cuprindem in acest minighid al igienei orale.

Ce este paradontoza?

Smaltul sau parodontiul este structura care inconjoara si sustine dintele. Dintele este sustinut in alveola dentara de catre ligamentul parodontal si de asemenea catre gingie. Aparitia tartului care este un mediu favorizant  pentru produceea acestei afectiuni va eroda ligamentul paradontal, distrugandu-l total sau partial situatie in care gingia se va retrage iar prin crearea spatiului din alveola, dintele va incepe sa se miste.

Cum diagnosticam boala paradontala?

Boala debuteaza odata cu aparitia unei pelicule adezive la nivel dentar va intretine numeroase celule moarte ceea ce va duce la aparitia de bacterii, deteriminand ulterior si o inflamatie gingivala. Aceasta pelicula reprezinta un mediu favorizant pentru aparitia ulterioara a tartrului care de cele mai multe ori avanseaza pana la formarea unei placi in jurul intregii dentitii.  Aparitia tartrului va intretine o iritatie permanenta si tot mai mare la nivelul gingiei atata vreme cat va inainta tot mai mult catre baza dintilor producand inflamatia gingiei. De asemenea, va modifica pH-ul cavitatii bucale, acesta devenind unul alcalin, mediu favorizant pentru patrunderea bacteriilor si dezvoltarii infectiilor gingivale. Bacteriile vor patrunde tot mai mult in profunzimea aleveolei dentare ceea ce va duce la afectarea ligamentului paradontal pana la distrugerea completa a acestuia iar in final pierderea dintelui.

Stadii evolutive

 • Gingivita - inflamatie gingivala ce va debuta printr-o linie de demarcatie de un rosu mai inchis decat restul gingiei
 • Parodontoza incipienta - gingia sangereaza sub presiunea degetului si ofera deja mai putin suport dintelui.
 • Paradontoza mediu avansata - gingia se indeparteaza de dinte, oferind din ce in ce mai putin.
 • Parodontoza avansata - dintele incepe sa se miste vizibil.

Investigatii necesare

Primul examen va fi cel clinic iar veterinarul va aprecia starea dintilor, gradul de evolutie a tatrului la nivelul dintilor, aspectul gingiilor. De asemenea veterinarul va aprecia sanatatea fiecarui dinte in parte, utilizand o sonda paradontala sau o pensa cu care va detecta modificarile de la nivelul gingiei si daca s-a creat un spatiu intre gingie si dinte. Atunci cand sonda provoaca sangerarea gingiei doar printr-o simpla apasare in acea zona va exista si un spatiu ddeja prezent.

Radiografia este urmatoarea investigatie necesara care pentru a aprecia daca exista zone de rarefiere osoasa sau chiar de pieredere a substantei osoase iar acestea vor fi de regula prezente acolo unde clinic s-a constatat prezenta unor spatii paradontale. Radiografia este necesara pentru ca doar in urma acesteia se va putea concuziona daca dintele poate fi salvat sau necesita extractia lui. Aprecierea se va face in functie de cat de mult s-a pierdut din osul alveolar, atunci cand se constata ca osteoliza (distrugerea structurii osoase) s-a instalat in  mai mult de jumatate din osul din jurul unui dinte se impune extactia acelui dinte.

Tratamentul in boala paradontala

Pentru  stadiul 1 (gingivita) este necesara doar curatarea perioica a dintilor cu solutii antiseptice bucale de uz veterinar sau chiar periajul dentar. Aceste manopere se vor realiza la domiciliu.

Stadiile 2 si 3 (paradontoza incipienta si mediu avansata) necesita consult veterinar care va stabili daca situatia impune doar aplicarea solutiilor antiseptice orale sau asocierea cu antibiotice orale si/sau pe cale generala, administate per os (pe gura). Si in acest caz tratamentul si ingrijirea se va realiza la domicilu impunand un recontrol la un anumit interval de timp. In aceste stadii este deja recomandat detartrajul.

Stadiul 4 (paradontoza avansata) necesita inteventia chirurgicala pentru indepartarea dintilor afectati si curatarea dintilor ramasi.

Recomandari

 • Examinarea periodica a cavitatii orale, aproximativ odata pe luna.
 • Periajul dentar utilizand pasta de dinti de uz veterinar care contin anumite enzime pentru a controla depunerea tartrului si fluoruri pentru a tine sub control infectiile bacteiene.
 • Incepeti aceasta manopera inca de cand animalul este pui pentru ca se va obisnui mai repede iar ulterior va accepta fara sa se impotriveasca.
 • Consult veterinar periodic care evient va include si examenul clinic al cavitatii orale
 • Cereti sfatul unui veterinar ori de cate ori sesizati ca animalul mesteca diferit, sau apetitul se diminueaza ori mirosul gurii devine tot mai persistent.
Ultima modificareMarți, 17 Noiembrie 2020 14:45
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro
Web: http://www.thevets.ro/
 
 

Website https://www.facebook.com/thevets.ro
Mai multe din această categorie: « Otita la caini si pisici Cataracta la caini »