Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

O nu!!! Crinii Pastelui! Intoxicatia cu crini la pisici

Ne-am dat ceasurile cu o ora inainte si am vazut brandusele scotand capul din pamantul inghetat si primul lucru pe care multi dintre noi vrem sa-l facem este sa sarbatorim primavara cu niste crini frumosi si parfumati – in special cu niste frumosi crini-trompeta albi care apar pretutindeni in aceasta perioada a anului. Din nefericire, pentru cei dintre noi care au pisici, aceasta este cea mai rea metoda de a prevesti vremea buna.

 Crinii-Pastelui (Lilium longiflorum) sunt incredibil de otravitori pentru pisici. Ei bine, toti crinii sunt – crinii tigrati (Lilium henryi si lancifolium spp.), crinii de o zi (Hemerocallis spp.), crinii asiatici (Lilium asiatica), crinii orientali (Lilium orientalis) si restul florilor din familia Lilium. Toate partile plantei sunt periculoase, inclusiv florile, staminele, tulpinile, frunzele si radacinile – chiar si polenul. Daca polenul ajunge pe blana pisicii iar aceasta se linge, poate cauza boli fatale. Pisicilile carora le ajunge polenul pe blana trebuie spalate cat mai curand posibil.

De cele mai multe ori, ne dam seama ca o pisica a mancat un crin deoarece o parte a acestuia se va regasi in voma. Multi oameni pot lua in gluma situatia, gandindu-se „Ei bine, Mitzi a mancat din planta-paianjen. Mi duc sa aduc solutia de curatat covorul.” (Apropo, plantele-paianjen nu sunt toxice, asa ca Mitzi poate rontai din ele cat doreste!) Cu toate acestea, cand vine vorba de crini, este absolut necesar sa cautati tratament de urgenta pentru pisica dumneavoastra cat mai repede posibil pentru a-i asigura un tratament adecvat si eficace. In aproximativ 2-4 zile dupa ingestia plantei, pisica dumneavoastra poate prezenta semne de insuficienta renala. Daca se absoarbe suficienta toxina pentru a produce insuficienta renala acuta, atunci probabilitatea ca pisica dumneavoastra sa raspunda la tratament este mica.

O pisica afectata de intoxicatia cu crini va prezenta initial semne de stomac deranjat (gastrita): stare de voma, lipsa poftei de mancare si letargie. Aceste simptome initiale pot aparea in 2-12 ore de la ingestie si pot disparea dupa 12 ore. Starea generala a pisicii se poate imbunatati pe o perioada scurta sau poate parea ca se poarta normal inainte ca starea sa progreseze catre insuficineta renala acuta intr-un interval de 48-72 de ore.

Odata ce rinichii pisicii au fost deteriorati pana in punctul de insuficienta, aceasta va prezenta o varietate de simptome cum este letargia, starea de voma, sete crescuta si urinarea unor cantitati semnificative (in unele cazuri, producerea urinei poate inceta – anurie). Pisicile afectate sunt probabil deshidratate. Daca nu sunt tratate, moartea poate surveni in minim trei zile.

Diagnostic si tratament:

Nu exista un test pentru „intoxicarea cu crini”, diagnosticul fiind realizat de obicei dupa ce o persoana vede pisica mancand crinul sau gasind parte din planta in voma. Testele de sange care verifica rinichii (BUN si nivelurile de creatinina) vor ajuta la confirmarea ingestiei, desi este putin probabil sa se observe imediat cresteri ale nivelurilor acestor indicatori. Daca nivelurile parametrilor din rinichii pisicii dumneavoastra sunt normale dupa ce a mancat o parte dintr-un crin, acest lucru este BUN! Inseamna ca este mult mai probabil ca tratamentul sa aiba succes.

In 6 ore de la ingerare, depinzand de cat de repede a fost pisica adusa la medicul veterinar, doctorii si personalul medical pot incerca sa induca starea de voma si/sau sa administreze medicamente pentru a preveni absorbtia ulterioara a toxinei. Chiar daca valorile parametrilor din sange sunt normale iar pisica vomita partile de crin, veti fi probabil sfatuit sa va internati pisica pentru monitorizare si administrarea perfuziilor pentru minim 24 de ore. Daca pisica dumneavoastra este tratata imediat dupa ingestie, pronosticul este bun.

Pana la 48 de ore dupa expunerea la toxina, internarea imediata si administrarea intensiva a perfuziilor va fi recomandata. Perioada de timp in care pisica dumneavoastra va fi internata depinde de cat de tare i-au fost afectati rinichii si de cum raspunde la tratament. Pronosticul este retinut catre slab – deteriorari slabe catre moderate ale rinichilor pot deveni permanente.

De la doua la patru zile dupa expunerea la toxina, depinzand de testarea rinichilor in laborator, eutanasierea poate fi metoda umana de a-i sfarsi suferinta. Pronosticul este foarte slab – sever, deteriorarile ireversibile ale rinichilor pot conduce la imposibilitatea producerii urinei. Afectiunea netratata in 18 ore, poate conduce la moarte in 100% din cazuri.

Daca dumneavoastra sau un membru al familiei suspectati ca pisica a ingerat orice parte a unui crin, indiferent cat de mica, va rugam sa solicitati ajutorul unui medic veterinar. Ezitarea poate face diferenta intre viata sau moartea pisicii!

Ultima modificareMiercuri, 15 Aprilie 2020 11:33
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro