Log in
updated 8:28 PM, Oct 6, 2020 Europe/Bucharest

O nu!!! Crinii Pastelui! Intoxicatia cu crini la pisici

Ne-am dat ceasurile cu o ora inainte si am vazut brandusele scotand capul din pamantul inghetat si primul lucru pe care multi dintre noi vrem sa-l facem este sa sarbatorim primavara cu niste crini frumosi si parfumati – in special cu niste frumosi crini-trompeta albi care apar pretutindeni in aceasta perioada a anului. Din nefericire, pentru cei dintre noi care au pisici, aceasta este cea mai rea metoda de a prevesti vremea buna.

 Crinii-Pastelui (Lilium longiflorum) sunt incredibil de otravitori pentru pisici. Ei bine, toti crinii sunt – crinii tigrati (Lilium henryi si lancifolium spp.), crinii de o zi (Hemerocallis spp.), crinii asiatici (Lilium asiatica), crinii orientali (Lilium orientalis) si restul florilor din familia Lilium. Toate partile plantei sunt periculoase, inclusiv florile, staminele, tulpinile, frunzele si radacinile – chiar si polenul. Daca polenul ajunge pe blana pisicii iar aceasta se linge, poate cauza boli fatale. Pisicilile carora le ajunge polenul pe blana trebuie spalate cat mai curand posibil.

De cele mai multe ori, ne dam seama ca o pisica a mancat un crin deoarece o parte a acestuia se va regasi in voma. Multi oameni pot lua in gluma situatia, gandindu-se „Ei bine, Mitzi a mancat din planta-paianjen. Mi duc sa aduc solutia de curatat covorul.” (Apropo, plantele-paianjen nu sunt toxice, asa ca Mitzi poate rontai din ele cat doreste!) Cu toate acestea, cand vine vorba de crini, este absolut necesar sa cautati tratament de urgenta pentru pisica dumneavoastra cat mai repede posibil pentru a-i asigura un tratament adecvat si eficace. In aproximativ 2-4 zile dupa ingestia plantei, pisica dumneavoastra poate prezenta semne de insuficienta renala. Daca se absoarbe suficienta toxina pentru a produce insuficienta renala acuta, atunci probabilitatea ca pisica dumneavoastra sa raspunda la tratament este mica.

O pisica afectata de intoxicatia cu crini va prezenta initial semne de stomac deranjat (gastrita): stare de voma, lipsa poftei de mancare si letargie. Aceste simptome initiale pot aparea in 2-12 ore de la ingestie si pot disparea dupa 12 ore. Starea generala a pisicii se poate imbunatati pe o perioada scurta sau poate parea ca se poarta normal inainte ca starea sa progreseze catre insuficineta renala acuta intr-un interval de 48-72 de ore.

Odata ce rinichii pisicii au fost deteriorati pana in punctul de insuficienta, aceasta va prezenta o varietate de simptome cum este letargia, starea de voma, sete crescuta si urinarea unor cantitati semnificative (in unele cazuri, producerea urinei poate inceta – anurie). Pisicile afectate sunt probabil deshidratate. Daca nu sunt tratate, moartea poate surveni in minim trei zile.

Diagnostic si tratament:

Nu exista un test pentru „intoxicarea cu crini”, diagnosticul fiind realizat de obicei dupa ce o persoana vede pisica mancand crinul sau gasind parte din planta in voma. Testele de sange care verifica rinichii (BUN si nivelurile de creatinina) vor ajuta la confirmarea ingestiei, desi este putin probabil sa se observe imediat cresteri ale nivelurilor acestor indicatori. Daca nivelurile parametrilor din rinichii pisicii dumneavoastra sunt normale dupa ce a mancat o parte dintr-un crin, acest lucru este BUN! Inseamna ca este mult mai probabil ca tratamentul sa aiba succes.

In 6 ore de la ingerare, depinzand de cat de repede a fost pisica adusa la medicul veterinar, doctorii si personalul medical pot incerca sa induca starea de voma si/sau sa administreze medicamente pentru a preveni absorbtia ulterioara a toxinei. Chiar daca valorile parametrilor din sange sunt normale iar pisica vomita partile de crin, veti fi probabil sfatuit sa va internati pisica pentru monitorizare si administrarea perfuziilor pentru minim 24 de ore. Daca pisica dumneavoastra este tratata imediat dupa ingestie, pronosticul este bun.

Pana la 48 de ore dupa expunerea la toxina, internarea imediata si administrarea intensiva a perfuziilor va fi recomandata. Perioada de timp in care pisica dumneavoastra va fi internata depinde de cat de tare i-au fost afectati rinichii si de cum raspunde la tratament. Pronosticul este retinut catre slab – deteriorari slabe catre moderate ale rinichilor pot deveni permanente.

De la doua la patru zile dupa expunerea la toxina, depinzand de testarea rinichilor in laborator, eutanasierea poate fi metoda umana de a-i sfarsi suferinta. Pronosticul este foarte slab – sever, deteriorarile ireversibile ale rinichilor pot conduce la imposibilitatea producerii urinei. Afectiunea netratata in 18 ore, poate conduce la moarte in 100% din cazuri.

Daca dumneavoastra sau un membru al familiei suspectati ca pisica a ingerat orice parte a unui crin, indiferent cat de mica, va rugam sa solicitati ajutorul unui medic veterinar. Ezitarea poate face diferenta intre viata sau moartea pisicii!

Last modified onWednesday, 15 April 2020 11:33
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/o-nu-crinii-pastelui layout=standard image= desc=Ne-am dat ceasurile cu o ora inainte si am vazut brandusele scotand capul din pamantul inghetat si primul lucru pe... size=small}
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro
More in this category: « Urgente in diabet la pisica