Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

O noua terapie cu celule stem la caine - o descoperire in medicina veterinara

Oamenii de stiinta au dezvoltat o noua metoda pentru a induce generarea de celule stem din probele de sange ale cainilor. Prin aceasta tehnica, oamenii de stiinta spera sa avanseze terapiile regenerative in medicina veterinara. Acest lucru ar insemna ca, in viitorul apropiat, medicii veterinari ar putea fi capabili sa trateze afectiunile cainilor care inainte se credeau a fi incurabile. 

Cainii au fost tovarasi fideli, de la domesticirea lor cu mii de ani in urma. Speranta de viata a cainilor a crescut, o data cu avansarea medicinii veterinare. Insa, din pacate, un efect secundar al acestei longevitati a fost cresterea aparitiei afectiunilor cronice si degenerative, atat la oameni, cat si la caini. 

La om, eforturile moderne de combatere a acestor boli au culminat cu dezvoltarea terapiilor regenerative, bazate in cea mai mare parte pe celule stem. Aceste celule „baby” au potentialul de a se diferentia si de a se maturiza in mai multe tipuri de celule specializare, fenomen numit „pluripotenta”.  Prin transplantul de celule stem si ghidarea diferentierii acestora in tipurile de celule dorite, cercetatorii sunt in masura sa regenereze tesuturile deteriorate, inversand astfel cursul diferelor boli complexe. Desi aceasta tehnologie este studiata pe scara larga la om, potentialul pentru terapia cu celule stem la caini lipseste. 

In acest scop, o echipa de cercetare dn Japonia, condusa de profesorul Shingo Hatoya de la Universitatea Prefecturii Osaka, a lucrat la izolarea „celulelor stem pluripotente” (iPSC) din probe de sange canin. iPSC-urile sunt un tip de celule stem care pot fi „programate” dintr-o celula dezvoltata (sau „diferentiata”) prin introducerea unui set specific de gene in ele. Aceste gene codifica proteinele numite „factori de transcriptie”, care induc schimbarea de la o celula stem diferentiata la una pluripotenta, care apoi au capacitatea de a se maturiza in diferite tipuri de celule. iPSC-urile pot prolifera foarte rapid, oferind o sursa fiabila de celule stem adecvate pentru terapiile regenerative. „Am stabilit cu succes o metoda eficienta si usoara de generare a iPSC-urilor canine din celule mononucleare din sangele periferic”, explica dr. Hatoya. El subliniaza semnificatia acestor descoperii pentru stiinta veterinara, afirmand ca spera ca, in viitorul apropiat „sa fie posibil sa se efectueze tratamente medicinale regenerative la caini”. Aceste descoperiri au fost publicate in revista Stem Cells and Development. 

Incercarile anterioare ale acestor oameni de stiinta de a genera iPSC-uri din celule sanguine canine, folosind „vectori” virali pentru a furniza factorii de transcriptie care induc pluripotenta, nu au fost al fel de eficiente pe cat se spera. Prin urmare, in acest studiu, au testat o combinatie diferita de factori inductori, care cred ca au fost esentiali pentru recoltarea intregului potential al acestor celule. Cel mai important, cercetatorii au trebuit sa controleze modul in care celulele reprogramate s-au reprodus in corpul gazda. Vectorii virali care codifica factorii de transcriptie care induc pluripotenta pot fi folositi pentru a infecta celulele obtinute din sange si a le converti in iPSC. Cu toate acestea, cercetatorii au trebuit sa fie precauti, deoarece acesti vectori se integreaza in genomul gazdei, reexprimarea acestor factori de pluripotenta in celule gazda poate provoca formarea tumorii atunci cand aceste celule sunt transplantate la pacienti. Pentru a evita acest lucru, echipa a dezvoltat celule stem „fara amprenta” prin utilizarea unui anumit tip de vector viral, care poate genera iPSC fara insertie genomica si care poate fi automat „redus la tacere” prin „microARN” exprimate de celule. Apoi, au crescut aceste celule intr-un tip special de mediu care continea diversi factori care le sporesc pluripotenta (inclusiv un „cocktail de molecule mici”). Intr-adevar, aceste celule au crescut si au dezvoltat cu succes straturi germinale (care formeaza baza tuturor organelor). 

In mod fascinant, aceste descoperiri au deschis calea catre o tehnica usoara de terapie cu celule stem pentru cei mai buni prieteni ai omului. „Credem ca metoda noastra poate facilita cercetarea care implica modelarea bolilor si terapiile regenerative in medicina veterinara”, spune dr. Hatoya. Mai mult, autorii cred, de asemenea, ca cercetarea suplimentara in terapiile regenerative pentru caini ar putea efecte bune asupra medicinii umane. „Cainii impart acelasi mediu cu oamenii si dezvolta spontan aceleasi boli, in special bolile genetice”. 

Conversia descoperirilor dintr-un domeniu in altul ar putea insemna ca medicii veterinari sunt capabili sa gaseasca tratamente, poate chiar remedii, pentru unele din bolile care afecteaza inca omenirea. 

Last modified onMonday, 15 February 2021 08:48
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire