Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

O bacterie a pisicii trateaza infectia pielii la soarece, te poate ajuta si pe tine si pe animalele tale de companie

Cercetatorii au identificat o tulpina de bacterii la pisicile sanatoase care produce antibiotice impotriva infectiilor cutanate severe. Descoperirile ar putea duce in curand la noi bacterioterapii pentru oameni si animalele lor de companie, in care bacteria pisicii este aplicata prin intermediul unei creme sau al unui spray topic.

Cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii din California San Diego au folosit bacteriile gasite pe pisici sanatoase pentru a trata cu succes o infectie a pielii la soareci. Aceste bacterii pot servi drept baza pentru noi terapii impotriva infectiilor cutanate severe la oameni, caini si pisici.

Studiul, publicat in eLife la 19 octombrie 2021, a fost condus de Richard L. Gallo, MD, PhD, profesor distins si presedinte al Departamentului de Dermatologie de la scoala de Medicina din UC San Diego, a carui echipa este specializata in utilizarea bacteriilor si a produselor acestora pentru a trata boli - o abordare cunoscuta sub numele de „bacterioterapie".

Pielea este colonizata de sute de specii bacteriene care joaca roluri importante in sanatatea pielii, imunitate si combaterea infectiilor. Toate speciile trebuie sa mentina un echilibru divers de bacterii sanatoase ale pielii pentru a lupta impotriva potentialilor agenti patogeni.

„Sanatatea noastra depinde in mod absolut de aceste bacterii „bune"", a spus Gallo. „Ele se bazeaza pe pielea noastra sanatoasa pentru a trai si, in schimb, unele dintre ele ne protejeaza de bacteriile „rele”. Dar daca ne imbolnavim, bacteriile „rele” pot profita de apararea noastra slabita si pot provoca infectii”.

Acesta este cazul lui Staphylococcus pseudintermedius rezistent la meticilina (MRSP), o bacterie care se gaseste in mod obisnuit la animalele domestice si care devine infectioasa atunci cand animalele sunt bolnave sau ranite. MRSP este un agent patogen emergent care poate sari de la o specie la alta si poate provoca dermatita atopica severa sau eczeme. Aceste infectii sunt frecvente la caini si pisici si pot aparea si la om, desi ratele de infectare la om variaza in intreaga lume. Dupa cum sugereaza si numele sau, MRSP este rezistent la antibioticele obisnuite si a fost dificil de tratat in mediul clinic si veterinar.

Pentru a rezolva aceasta problema, cercetatorii au analizat mai intai o biblioteca de bacterii care traiesc in mod normal pe caini si pisici si le-au cultivat in prezenta MRSP. In urma acestei cercetari, ei au identificat o tulpina de bacterii de pisica numita Staphylococcus felis (S. felis) care a fost deosebit de buna la inhibarea cresterii MRSP. Ei au descoperit ca aceasta tulpina speciala de S. felis produce in mod natural mai multe antibiotice care ucid MRSP prin intreruperea peretelui celular si prin cresterea productiei de radicali liberi toxici.

„Puterea acestei specii este extrema", a declarat Gallo. „Este puternic capabila sa ucida agentii patogeni, in parte pentru ca ii ataca din mai multe parti - o strategie cunoscuta sub numele de "polifarmacie". Acest lucru o face deosebit de atractiva ca terapie".

Bacteriile pot dezvolta cu usurinta rezistenta la un singur antibiotic. Pentru a ocoli acest lucru, S. felis are patru gene care codifica patru peptide antimicrobiene distincte. Fiecare dintre aceste antibiotice este capabil sa ucida MRSP de unul singur, dar, lucrand impreuna, acestea fac mai dificila lupta bacteriei.

Dupa ce am stabilit modul in care S. felis ucide MRSP, urmatorul pas a fost sa vedem daca ar putea functiona ca terapie pe un animal viu. Echipa a expus soarecii la cea mai comuna forma a agentului patogen si apoi a adaugat fie bacterii S. felis, fie extract bacterian in acelasi loc. Pielea a prezentat o reducere a scalarii si a roseatei dupa oricare dintre cele doua tratamente, in comparatie cu animalele care nu au fost tratate. De asemenea, au ramas mai putine bacterii MRSP viabile pe piele dupa tratamentul cu S. felis.

Urmatorii pasi includ planuri pentru un studiu clinic pentru a confirma daca S. felis poate fi utilizat pentru a trata infectiile MRSP la caini. Bacterioterapiile ca aceasta pot fi administrate prin intermediul unor spray-uri, creme sau geluri topice care contin fie bacterii vii, fie un extract purificat de peptide antimicrobiene.

In timp ce aceste produse sunt in curs de dezvoltare, ce ar trebui sa faca intre timp proprietarii de animale de companie?

„Nu incetati sa va spalati animalele de companie pentru a pastra aceste bacterii „bune” pe ele”, a spus Gallo. „Pielea a evoluat pentru a proteja bacteriile „bune„, asa ca sapunul si detergentii nu le spala de obicei pe cele bune„.

„Ar putea fi chiar posibil ca traiul cu o pisica sanatoasa sa ofere oamenilor o anumita protectie impotriva MRSP", a spus Gallo, „asa ca acesta poate fi un argument in sprijinul detinerii de animale de companie”.

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire