Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Intoxicatia cu crizanteme

Crizantemele vin in multe dimensiuni, culori si stiluri diferite, dar toate sunt toxice. Acestea contin mai multe otravuri, inclusiv piretrine, lactone sesquiterpene si alte posibile substante iritante. Substantele toxice din crizanteme sunt repelenti naturali pentru insecte, motiv pentru care acestea nu au multe probleme de combatere a daunatorilor. Piretrinele afecteaza canalele sodiului din corpul cainelui dumneavoastra, creand o hiperactivitate a sistemului nervos central, hipersensibilitate si insuficienta respiratorie, ceea ce duce la moarte daca nu este tratata imediat.

Intoxicatia cu crizanteme la caini este o afectiune grava cauzata de consumul oricarei plante din genul Chrysanthemum. Intreaga planta este otravitoare si contine lactone sesquiterpene, piretrine si alte cateva substante toxice. Atat lactonele, cat si piretrinele sunt folosite pentru a produce insecticide si pot provoca tensiune arteriala scazuta, insuficienta respiratorie, coma si moarte in cazurile grave.

Simptomele otravirii cu crizantema la caini

Semnele ca cainele dumneavoastra a mancat o parte dintr-o crizantema pot varia de la un caz usor de dermatita pana la coma si moarte. Aceste semne pot aparea imediat, sau poate dura pana la 24 de ore. Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea consumata de animalul dvs. de companie, dar cele mai frecvent raportate sunt:

 • Dermatita
 • Agitatie
 • Dregerea glasului
 • Scarpinarea excesiva
 • Scheunatul
 • Simptome de innecare
 • Tuse
 • Salivatie
 • Diareea
 • Pierderea apetitului
 • Lipsa de coordonare
 • Varsaturi
 • Pupile dilatate
 • Temperatura ridicata a corpului
 • Dificultati de respiratie
 • Tremuraturi
 • Orbire
 • Paralizie
 • Insuficienta respiratorie
 • Crize convulsive
 • Coma
 • Moarte

 

Soiuri

Denumirea stiintifica a crizantemei este Chrysanthemum spp. din genul Compositae din familia Asteraceae. Exista mai mult de 50 de specii de crizanteme, dar cele mai comune tipuri de crizanteme sunt: 

 • Crizanteme Crystal Purple
 • Crizanteme Crystal Vanilla
 • Crizanteme Crystall Gold
 • Crizanteme Crystal Ruby
 • Crizanteme Conaco Gold
 • Crizanteme Anastasia
 • Crizanteme Vienna
 • Crizanteme Cassandra
 • Crizanteme Daily Mirror

Cauzele otravirii cu crizantema  la caini

 

Exista mai multe substante toxice in crizantema:

 • Lactone sesquiterpene
 • Piretrine
 • Alte substante potential iritante

Diagnosticul otravirii cu crizantema la caini

Daca cainele dumneavoastra este stabil la sosirea la cabinetul sau la clinica veterinara, medicul veterinar va efectua un control complet inainte de a face orice test de laborator. Explicati-i medicului veterinar ce a mancat cainele dumneavoastra, cat a mancat si aduceti cu dumneavoastra o fotografie sau o mostra a plantei. De asemenea, este util daca puteti aduce fisa medicala si fisa de imunizare a cainelui dumneavoastra sau carnetul de sanatate. Daca nu le aveti, asigurati-va doar ca ii spuneti despre orice medicamente pe care le ia animalul dumneavoastra de companie. Controlul include o examinare fizica completa, verificand greutatea animalului dumneavoastra de companie, temperatura corpului, reflexele, tensiunea arteriala, pulsul, respiratia, sunetele respiratorii si nivelul de oxigen. 

O electrocardiograma (EKG) este utila pentru a monitoriza ritmul cardiac si activitatea cainelui dumneavoastra. Medicul veterinar ar putea dori sa excluda alte afectiuni, cum ar fi hipoglicemia, encefalopatia, epilepsia si toxicitatea cu plumb. Se va face o hemograma completa (CBC), un profil chimic al sangelui, un panel hepatic, nivelul de glucoza si un sumar de urina. Cu ajutorul acestor teste de laborator, medicul veterinar poate masura cantitatea de creatinina, sodiu, potasiu, clorura, fosfor, proteine, albumina si bilirubina din organismul animalului dumneavoastra de companie. In plus, poate verifica nivelurile de aspartat aminotransferaza (AST), alanina aminotransferaza (ALT) si fosfataza alcalina (ALKP). De obicei, se fac si radiografii abdominale si, eventual, o ecografie.

Tratamentul otravirii cu crizantema la caini

Tratamentul cainelui dumneavoastra se va baza pe cantitatea consumata de cainele dumneavoastra si pe semnele sale clinice. Protocolul normal pentru otravirea cu crizantema este eliminarea toxinelor prin voma, detoxifiere cu lichide, medicatie si observatie.

Eliminare

Pentru a elimina toxinele din organismul animalului dumneavoastra de companie, medicul veterinar va induce voma cu o injectie. Ulterior, se va administra carbune activat pentru a absorbi orice toxine inca prezente in organismul cainelui dumneavoastra.

Detoxifiere

Detoxifierea include efectuarea unui lavaj gastric pentru a clati orice particule de plante din stomac care nu au fost digerate. Odata ce s-a facut acest lucru, medicul veterinar ii va administra cainelui dumneavoastra o terapie cu fluide pe cale intravenoasa pentru a spala rinichii si a preveni deshidratarea.

Medicamente

Daca cainele dumneavoastra are convulsii, se poate adauga fenobarbital sau diazepam la perfuzia intravenoasa. De asemenea, relaxantele musculare si protectoarele gastrice vor ajuta la ameliorarea suferintei gastrice.

Observatie

Medicul veterinar va dori sa va tina cainele peste noapte pentru observare si pentru a oferi ingrijiri de sustinere atunci cand este necesar. Daca cainele dumneavoastra are efecte secundare grave, medicul veterinar poate recomanda o sedere de 48 de ore pentru observatie.

 

Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Inflamatia creierului la caini