Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Intoxicatia cu crin la pisici 

Ce reprezinta intoxicatia cu crin? Crinii par pentru om niste plante inofensive si superbe, cu miros placut, insa atunci cand vine vorba de animalele dvs. de companie, acestia pot fi extrem de toxici si potential fatali.

Intoxicatia cu crin apare atunci cand pisica consuma orice parte a acestei plante, inclusiv flori, tulpina, polen, frunze sau bulb, daca planta este lasata la vedere, pe jos. Puii de pisica sunt predispusi in mod special la acest tip de otravire, avand in vedere curiozitatea lor innascuta si tendinta de a roade plante, care fac parte din instinctul lor de explorare a mediului lor de viata. Daca vi se pare ca pisica dvs. sufera de intoxicatie cu crin, sau daca aceasta a inghitit parti ale crinului, trebuie sa apelati imediat la medicul veterinar. 

Simptomele intoxicatiei cu crin la pisici  

Simptomele intoxicatiei cu crin se instaleaza de obicei rapid, dupa 6 sau 12 ore de la expunere. Simptomele pe care trebuie sa le urmariti includ: 

 • Voma  
 • Pierderea apetitului  
 • Letargie  
 • Deshidratare  
 • Insuficienta renala  
 • Dezorientare  
 • Incapacitate de a merge  
 • Crize convulsive  

Cauzele intoxicatiei cu crin la pisici  

Toxina existenta in crin, aflata la baza acestei otraviri a pisicii, nu este cunoscuta. Otravirea apare atunci cand pisica inghite parti ale plantei, fie din curiozitate, fie din dorinta de a roade sau manca aceasta planta. Sunt susceptibile la intoxicatia cu crin atat pisicile care traiesc in interior, cat si cele care traiesc la exterior, deoarece crinii sunt plante ce se gasesc frecvent in gospodariile oamenilor si sunt folositi adesea ca elemente decorative la venirea primaverii. Anumite varietati ale crinilor, precum crinii pacii, crinii peruani sau calele, fac parte din alte specii de plante decat adevaratul crin. Desi si aceste plante pot fi daunatoare pentru pisici, ele nu declanseazain general simptome care ameninta viata animalului. Crinii din genul Lilium sau Hemerocallis sunt considerati crini in adevaratul sens al cuvantului si sunt potential fatali daca pisica nu beneficiaza de servicii medicale imediat dupa expunere.

In categoria crinilor intra:

 • Crinul vargat de Japonia 
 • Crinul salbatic, 
 • Hibridul asiatic al crinului, 
 • Crinul Japonez, 
 • Crinul trompeta, 
 • Crinul rubrum, 
 • Crinul stargazer, 
 • Crinul rosu, 
 • Crinii din specia Lilium occidentale si
 • Crinii din specia Lilium philadelphicum 

Diagnosticul intoxicatiei cu crin la pisici  

Procesul diagnosticarii otravirii cu crin a pisicilor va incepe cu examinare amanuntita a animalului de catre medicul veterinar. Deoarece va fi dificil pentru veterinar sa stabileasca tipul exact de otravire doar analizand simptomele animalului la momentul respectiv, va trebui sa va pregatiti sa descrieti in detaliu modul in care au inceput sa se manifeste simptomele, dar si sa mentionati daca starea pisicii s-a mai ameliorat sau s-a mai agravat. Daca sunteti martori la momentul in care pisica a inghitit sau a intrat in contact cu o anumita planta, ar trebui sa aduceti o mica parte din aceasta planta cu dvs., la medicul veterinar, astfel incat acesta sa poata puna mai rapid si mai corect un diagnostic.  Orice tip de otravire suspicionata la pisici reprezinta o urgenta medicala, iar medicul veterinar trebuie sa emita o suspiciune a diagnosticului si sa inceapa tratamentul animalului inainte de a se confirma diagnosticul. Medicul veterinar ar putea sa apeleze si la o proba de urina sau de sange in timpul vizitei la medic. Aceste probe vor fi trimise catre laborator pentru analize complete, in scopul evaluarii functiei renale si a stabilirii prezentei vreunei infectii sau a vreunei alte afectiuni secundare. 

Tratamentul intoxicatiei cu crin la pisici  

Tratamentul intoxicatiei cu crin la pisica va incepe mai intai prin stabilizarea animalului de catre echipa medicala, daca aceasta manifesta vreun simptom care ii pune viata in pericol. Pisicii i se vor administra pe cale intravenoasa medicamente care sa-i calmeze convulsiile, precum si medicamente sau fluide care sa amelioreze functia rinichilor. Pisica dvs. se poate imbolnavi foarte grav dupa ce inghite parti din crin, avand nevoie cel putin de internare peste noapte si monitorizare continua. Dupa ce pisica iese din starea critica, veterinarii vor actiona rapid pentru a facilita eliminarea oricarui element toxic care ar putea ramane in stomacul animalului. In acest sens, veterinarul ii poate induce voma. Un tub subtire din plastic va fi introdus in gura pisicii si apoi impins pe gatul acesteia, direct in stomac. Aceasta manopera ar putea fi incomoda pentru animal, dar este foarte necesara pentru administrarea tratamentului care va salva viata pisicii. Pisicii i se poate administra pe gura o solutie orala formata dintr-un amestec de apa cu peroxid de hidrogen, care ii va induce acesteia voma.

Aceasta procedura nu trebuie niciodata efectuata acasa fara supraveghere medicala, deoarece voma poate declansa o varietate de complicatii care pot pune in pericol viata animalului. In continuare, veterinarul ii poate administra pisicii carbune medicinal, tot prin acel tub din plastic. Carbunele medicinal va absorbi multe substante toxice care vor permite substantelor toxice sa strabata fara niciun risc sistemul digestiv al animalului. Pisicii i se vor administra apoi fluide suplimentare, iar animalul va fi atent monitorizat pentru a i se asigura functiile vitale si ale organelor interne. 

Vindecarea intoxicatiei cu crin la pisici  

Cazurile de intoxicatie cu crin depistate din timp prezinta un prognostic favorabil pentru recuperare. Anumite animale pot suferi leziuni interne pe termen scurt sau lung, ca rezultat al intoxicatiei. Aceste leziuni pot fi gestionate cu ajutorul unor medicamente speciale si al testelor de sange periodice, efectuate la cabinetul veterinar. Din nefericire, crinii sunt incredibil de toxici, iar unele cazuri severe pot duce la moarte. Otravirea cu crin reprezinta o afectiune grava, iar recuperarea pe termen lung a pisicii dvs. va depinde de cat de rapid beneficiaza aceasta de servicii medicale.

Ultima modificareSâmbătă, 28 Aprilie 2018 16:06
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro
Web: http://www.thevets.ro/
 
 

Website https://www.facebook.com/thevets.ro