Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Intoxicatia cu ciocolata la pisici

 Ce reprezinta intoxicatia cu ciocolata? Anumite substante chimice existente in ciocolata cauzeaza o afectiune numita toxicoza, iar substantele respective sunt reprezentate de cafeina si de teobromina. Intoxicatia cu ciocolata duce la aparitia anumitor complicatii, precum voma, pancreatita, convulsiile si chiar moartea.

Ciocolata neagra si ciocolata de casa sunt foarte toxice pentru animalele de companie, insa trebuie sa tineti departe de patrupedele dvs. orice tip de ciocolata. Intoxicatia cu ciocolata apare atunci cand pisicile consuma o cantitate mare de ciocolata. Nivelul de toxicitate este de obicei moderat sau ridicat pentru pisici si caini, depinzand de cantitatea si de tipul de ciocolata care a fost inghitit. Un grad inalt de toxicitate poate duce la hiperactivitate, la instalarea altor afectiuni secundare si chiar la moarte. 

Simptomele intoxicatiei cu ciocolata la pisici  

Consumarea unei cantitati mici sau mari de ciocolata poate cauza o reactie din partea organismului pisicii. Ati putea observa doar dupa o ora simptomele pe care le manifesta pisica dvs. in urma ingestiei de ciocolata. Aceste simptome ale intoxicatiei cu ciocolata includ de obicei urmatoarele: 

 • Hiperactivitate  
 • Gafaiala  
 • Voma  
 • Urinare frecventa  
 • Letargie  
 • Tremor muscular  
 • Hipertensiune  
 • Ritm cardiac anormal  
 • Ritm cardiac ridicat  
 • Hipertermie  
 • Convulsii  
 • Colaps  
 • Moarte  

Cauzele intoxicatiei cu ciocolata la pisici  

Ingestia reprezinta cauza principala a intoxicatiei cu ciocolata la pisici. Pisica dvs. s-ar putea intoxica cu ciocolata dupa ce consuma unul din urmatoarele sortimente: 

 • Ciocolata neagra  
 • Ciocolata de casa  
 • Ciocolata cu lapte  
 • Prajituri  
 • Boabe de cafea cu glazura de ciocolata  
 • Multivitamine cu aroma de ciocolata  
 • Mulci din boabe de cacao  
 • Ambalaje ale produselor pe baza de ciocolata  

Asigurati-va ca va tineti pisica departe de orice alimente, vitamine sau sortimente ce contin ciocolata sau boabe de cacao.  Este important sa va duceti pisica la veterinar imediat ce ati observat ca aceasta a inghitit ciocolata. 

Diagnosticul intoxicatiei cu ciocolata la pisici  

Prima metoda prin care va puteti da seama ca pisica dvs. a inghitit ciocolata este sa verificati daca respiratia ei miroase a ciocolata, daca are urme de ciocolata pe blana, daca gasiti ambalaje de ciocolata sau daca observati ca platourile cu dulciuri au fost golite. Va puteti chiar surprinde pisica mancand ciocolata. Este important sa contactati medicul veterinar imediat si saii comunicati greutatea pisicii si cantitatea de ciocolata consumata de aceasta. Ar trebui sa verificati si daca produsul respectiv mai continea, pe langa ciocolata, si alte ingrediente toxice pentru pisici, precum stafidele sau nucile de macadamia.

Daca pisica a consumat ciocolata ce contine si aceste ingrediente, informati veterinarul si despre acest lucru. Consultatia va incepe probabil cu o examinare clinica completa a pisicii. Va puteti ajuta veterinarul sa stabileasca un diagnostic aducand cu dvs. o mostra din voma pisicii. Veterinarul va stabili diagnosticul si prin testarea animalului pentru prezenta anumitor alcaloizi in sangele sau, in continutul stomacal si in urina. Cafeina si teobromina sunt descoperite de obicei in sangele si continutul stomacal al pisicii, iar medicul poate depista aceste substante efectuand animalului un test de sange. Veterinarul poate efectua un EKG pentru a verifica prezenta unei frecvente cardiace foarte ridicate sau a unui ritm cardiac anormal. 

Tratamentul intoxicatiei cu ciocolata la pisici  

Tipul tratamentului depinde de dimensiunile pisicii si de cantitatea de ciocolata consumata. Pisica poate beneficia de urmatoarele tipuri de tratament pentru intoxicatia cu ciocolata: 

Inducerea vomei:

Medicul veterinar poate induce voma daca pisica a ingerat ciocolata in ultimele doua ore. Aceasta masura poate fi luata pentru inlaturarea particulelor care inca mai existain stomacul pisicii. 

Carbune activat:

Pisicii i se poate administra carbune medicinal pentru a preveni absorbtia la nivel intestinal sau stomacal a resturilor de ciocolata ramase in tubul digestiv al animalului. Carbunele medicinal este o solutie lichida care i se administreaza pisicii pe gura. 

Medicatie:

Medicul veterinar poate administra animalului medicamente care saii tina sub control tremorul muscular si convulsiile cauzate de intoxicatia cu ciocolata. Pisica va avea nevoie si de medicamente care sa-i regleze activitatea cardiacasi respiratorie. 

Ventilare artificiala:

Ventilarea artificiala poate fi necesara pentru stabilizarea activitatii respiratorii a animalului. Pisica va fi sedata in timpul acestui tratament. 

Spitalizare:

Exista intotdeauna riscul ca pisica sa necesite spitalizare timp de cateva zile. In timpul internarii, aceasta va beneficia de perfuzii care sa o ajute sa elimine substantele toxice din corp. Personalul medical poate recurge si la utilizarea monitoarelor pentru functii vitale pentru a urmari ritmul si frecventa cardiaca a animalului. Veterinarul va aplica pisicii si un cateter urinar pentru a se asigura ca vezica acesteia va ramane in permanenta goala. Astfel, se va impiedica reabsorbtia cafeinei prin peretele vezical.

Recuperarea din intoxicatia cu ciocolata la pisici  

Recontroalele ulterioare vor fi necesare pentru confirmarea recuperarii din boala a pisicii dvs. Probabil va fi nevoie sa va duceti frecvent pisica la litiera pentru a va asigura ca aceasta isi goleste vezica. Este important satineti departe de animal toate tipurile de ciocolata. Trebuie sa va asigurati ca pisica dvs. nu mai are acces la platouri, tavi si ambalaje goale, care au continut ciocolata. Poate dura cateva zile pana cand pisica va scapa de efectele intoxicatiei cu ciocolata. Din nefericire, nu toate animalele de companie supravietuiesc intoxicatiei. De aceea este important sa va duceti la veterinar pisica imediat dupa ce observati simptomele.

Ultima modificareMiercuri, 02 Mai 2018 10:33
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro
Web: http://www.thevets.ro/
 
 

Website https://www.facebook.com/thevets.ro