Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a ajuns accidental in apa (cum ar fi vasul de toaleta din rulote) sau cand o intalnesc intr-o balta pe strada sau drum.

Ce este intoxicatie cu antigel?

Etilen glicolul este componenta esentiala din antigel (lichid care se introduce in radiator pentru a asigura racirea motoarelor cu ardere interna). Acest produs chimic este, de asemenea gasit si in alte substante, inclusiv in substantele utilizate in laboratorele foto, vopsele si unele produse de curatare. Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a ajuns accidental in apa (cum ar fi vasul de toaleta din rulote) sau cand o intalnesc intr-o balta pe strada sau drum. Cainii pot sa se joace cu recipienti din plastic in care a fost depozitat antigel.

Din pacate, aceasta intoxicatie provoaca insuficienta renala grava atunci cand este ingerat antigelul. Cainii au nevoie doar de o lingura de antigel pentru a muri. Deci cantitati care pot fi extrem de usor de “gasit”.

Care sunt simptomele in intoxicatia cu antigel?

Simptomele timpurii pot aparea in decurs de 30 de minute de la ingerare, dar pot dura 12 ore.

Simptomele pot fi:

 • Sete excesiva
 • Urinare excesiva
 • Varsaturi
 • Stare de prostatie
 • Simptomul betivanului (mers inconstant, necoordonare, comportamente neobisnuite, somnolenta).

Aceste semne se pot imbunatati fara tratament, ceea ce face ca multi proprietari sa creada ca nu exista nici un pericol. Mai tarziu, dupa una pana la trei zile la caini, semnele de insuficienta renala incep sa apara. Aceste semne pot include varsaturi, lipsa poftei de mancare si o scaderea volumului de urina.

Ce teste sunt necesare?

Se poate efectua un test de sange specific pentru a determina daca etilenglicolul este prezent. O data ce insuficienta renala a inceput sa se dezvolte, medicul veterinar poate gasi si alte anomalii in analizele de sange, inclusiv o crestere a rezultatelor functiei renale (uree serica - BUN- si creatinine). Nivelul de potasiu poate fi, de asemenea, crescut, uneori la niveluri care pot determina stopul cardiac.

Un anumit tip de cristal, numit oxalat de calciu, poate fi gasit in urina. Aceste cristale pot sa nu apara pana in 3 ore dupa ce a fost ingerat etilen glicol, deoarece este nevoie activitatea organismului, si necesita mai mult timp pentru a converti etilen glicolul in acest produs secundar. De fapt, aceste produsele secundare sunt o incercare a corpului de a scapa de etilenglicol, care este extrem de toxic pentru rinichi.

Ce tratament este necesar?

In cazul in care cainele a ingerat recent etilen glicol (in cateva ore), medicul veterinar poate incerca sa produca voma pentru a scapa de orice etilenglicol care nu a fost inca absorbit. Poate fi administrat carbune activ pentru a lega orice molecula de etilen glicol, care este inca in intestin, pentru a preveni de a fi absorbit. Cu toate acestea, etilen glicolul este absorbit  prea repede in sistem chiar de la nivelul stomacului pentru ca aceste tratamente sa ajute caini otraviti.

Antidotul etilen glicolului la caini se numeste Antizol-Vet. Aceasta blocheaza capacitatea organismului de a transforma etilenglicolul in subproduse mai toxice, permitand ca etilena neschimbata sa fie eliminata prin urina. In cazul in care Antizol-Vet nu este disponibil,  etanolul ( alcool alimentar, cum ar fi vodca) poate fi utilizat in locul antizolului. In cazul in care antidotul este dat in primele 6 ore dupa ingerare si inainte de aparitia insuficientei renale, se poate preveni dezvoltarea insuficientei renale la caini. 

In cazul in care insuficienta renala s-a dezvoltat deja in momentul in care se face diagnosticul, ar trebui sa fie aplicate alte tratamente pentru insuficienta renala acuta .

Aceste tratamente pot include urmatoarele:

 • Administrarea de lichide intravenos
 • Diuretice pentru a creste fluxul de urina, daca volumul de urina scade
 • Medicamentele pentru a ajuta sau preveni ulcerele gastrice provocate de controlul insuficientei renale
 • Alte tratamente bazate pe starea individuala a animalului

Daca tratamentul esueaza si rinichii nu raspund la aceste tratamente, dializa (fie dializa peritoneala sau prin hemodializa) va fi necesara a se utiliza de urgenta. Ambele sunt extrem de laborioasae si costisitoare. Oricare din aceste tratamente necesita trimitere la un spital veterinar de specialitate bine dotat.

Care este prognoza?

Prognosticul daca tratamentul este inceput imediat dupa ingestie (in cateva ore) este destul de bun pentru caini. Dupa ce insuficienta renala s-a dezvoltat, prognosticul este nefavorabil. Probabilitatea de recuperare depinde de cat de mult etilenglicol a fost ingerat si cat de rapid a fost aplicat tratamentul. Multe animale de companie mor de insuficienta renala. Dintre cei care supravietuiesc, cele mai multe au raman cu leziuni renale de diferite grade. Dializa creste sansele de recuperare, cu toate ca poate dura saptamani sau luni. In cazul in care rinichiul nu se vindeca in acest timp, transplantul de rinichi poate fi o ultima solutie.

Din motive de siguranta, nu numai pentru animale, astazi antigelul ”sigur" contine cea in mai mare parte propilenglicol in loc de etilen glicol. Desi cantitati foarte mari de propilen glicol pot fi toxice, este mai putin probabil ca un caine sa bea de buna voie cantitatea necesara pentru a se produce intoxicatia. Propilen glicolul interfereaza cu testele pentru etilen glicol, care pot duce la rezultate fals pozitive.

Ultima modificareVineri, 15 Ianuarie 2021 10:08
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: Urgente in diabet  »