Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Interviu prof dr. David Modry: incalzirea globala afecteaza si animalele de companie din Romania

Prof dr. David Modry ne-a acordat un interviu legat de modalitatea in care schimbarile climatice afecteaza animalele de companie din Romania. In calitate de conducator al Departamentului de Patologie si Parazitologie din cadrul Universitatii de Știinte Veterinare si Farmaceutice din Brno, prof. Univ. David Modrý coordoneaza o echipa de cercetatori care studiaza bolile infectioase transmise intre animale salbatice, animale domestice si oameni. El este, de asemenea, directorul Asociatiei Vétérinaires sans Frontières din Republica Ceha.  Prof dr. David Modry a colaborat in calitate de specialist in cadrul proiectului #protectyourfuturetoo, care a fost lansat in luna octombrie in peste 30 de tari EMEA - incluzand Europa, Rusia, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

 Exista informatii cu privire la modul in care schimbarile climatice au afectat sanatatea animalelor de companie din Romania?

"Situatia in Romania este similara cu cea din alte tari ale Europei; in ultima perioada observam o serie de boli infectioase/patogeni “noi” si putem observa si dinamica lor de raspandire. Cu toate acestea, acest subiect a devenit indelung cercetat in Romania doar in ultimul deceniu, fiind destul de dificil sa identificam care au fost factorii care au declansat aceste schimbari. Fara indoiala, situatia actuala reprezinta un cumul a cel putin patru factori majori: (1) schimbarile de climat, (2) modificari ale reliefului si modificari ecologice, (3) migrarea catre alte zone, atat in cazul animalelor salbatice, cat si a celor domestice si (4) un interes crescut manifestat de medicii veterinari si de cercetatori asupra acestui subiect, dar si noi metode de cercetare si de diagnostic. Ultimul factor sta la baza noilor articole stiintifice ce descriu situatia din Romania in ultimii ani."

Exista informatii cu privire la existenta unor specii noi de capuse aparute in Romania?

"Nu neaparat. Datorita pozitiei sale geografice foarte apropiate de zona subtropicala, Romania are o fauna foarte diversificata in ceea ce priveste speciile de capuse, inclusiv specii ce prefera zonele sudice (Rhipicephalus si Hyalomma). Probabil, modificarile pe care le intalnim acum sunt reprezentate de distributia capuselor pe teritoriul tarii. Cu toate acestea, putem face niste afirmatii concrete dupa mai multi ani de cercetari amanuntite."

Care este impactul pe care incalzirea globala si bolile transmise de capuse afecteaza viata stapanilor de animale de companie si care sunt masurile pe care ar trebui acestia din urma sa le ia?

"Dincolo de extinderea ariei de raspandire a unor artropode (=vectori pentru diferite afectiuni) spre nord si spre altitudini mai mari, cele mai remarcabile modificari sunt cele legate de vreme si de sezonalitatea vectorilor (capuse, tantari). Iernile mai scurte si mai calde sporesc posibilitatea ca noi sa putem intalni capuse toamna tarziu sau la inceputul primaverii. In situatii extreme, capusele raman active pe parcursul iernii (in zonele de campie, desigur). Daca vorbim despre bolile transmise de tantari, clima mai calda si verile mai lungi sunt responsabile de cresterea incidentei de dirofilarioza canina in noi zone ale Europei. Proprietarii de animale de companie ar trebui sa realizeze ca preventia impotriva ectoparazitilor nu mai poate beneficia de o abordare sezoniera, bazata pe data calendaristica, ci trebuie sa se ghideze dupa temperatura exterioara."

Campania MSD Animal Health #Protectourfuturetoo

Reamintim ca scopul campaniei initiate de MSD Animal Health #Protectourfuturetoo este cresterea gradului de constientizare a riscurilor la care sunt supuse animalele de companie din cauza modificarii caracteristicilor anotimpurilor - lunile mai calde din perioada de toamna si de iarna, dar si temperaturile mai ridicate in general.

Studiul realizat in randul medicilor veterinari ai al proprietarilor de animale de companie – realizat in peste 30 de tari EMEA, inclusiv in Romania – arata modul in care acestia se raporteaza la schimbarile climatice atunci cand decid cum si cand trebuie sa protejeze animalele de companie de paraziti si boli asociate.

Procentele de mai jos sunt datele aferente Romaniei. Astfel:

 • 75% dintre proprietarii de animale chestionati in Romania considera ca nu sunt suficient de informati in legatura cu impactul schimbarilor sezoniere in Europa.
 • 42% dintre proprietarii de animale chestionati in Romania nu s-au gandit ca sanatatea animalului de companie poate fi afectata de schimbarile sezoniere.
 • 28% dintre proprietarii de animale chestionati in Romania nu isi protejeaza animalele de companie impotriva parazitilor pe tot parcursul anului.
 • 63% dintre medicii veterinari chestionati considera ca clientii lor nu isi dau seama ca schimbarile de mediu au un impact asupra parazitilor care le afecteaza animalele de companie
 • 88% dintre medicii veterinari chestionati cred ca numarul de capuse specific pentru perioada octombrie-martie a crescut

Procentele incluse in infografic reprezinta media datelor statistice obtinute la nivelul tuturor tarilor EMEA incluse in studiu.

Mai multe detalii despre campanie gasiti aici: www.protectourfuturetoo.com/ro/

 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire