Log in
  1. Despre Animale Exotice:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre ANIMALE EXOTICE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la animalele exotice

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la animale exotice

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea animalelor exotice

Alimentatia dihorilor – cum ii hranim corect ?

Alimentatia dihorilor – cum ii hranim corect ?

Dihorii domestici ( Mustela putorius furo) sunt animale strict carnivore care necesita o cantitate mare de proteine si grasimi in...

next
prev

Ingrijirea animalelor exotice

Un animal special are nevoie de o ingrijire speciala! De neinteles uneori pentru cei care sunt obisnuiti ca animalele de companie sa fie doar cainii sau pisicile, o mare bucurie pentru cei care le aleg, animalele exotice au nevoie de o atentie speciala. Nu de putine ori, posesorii lor se gasesc in situatia de a nu gasi la cabinetele veterinare specialisti care sa le dea sfaturi de ingrijire, care sa le diagnosticheze sau sa le trateze corespunzator.

 

Ingrijirea animalelor exotice

La The Vets, reteaua de clinici veterinare din Bucuresti, exista medici cu specializare si experienta in tratarea animalelor exotice. Dr. Vlad Bandac, medic veterinar specializat in animale exotice la Clinica The Vets 13 Septembrie a absolvit in 2013 cursul ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies) de specializare in animale exotice si, de atunci, s-a perfectionat incontinuu in diagnosticarea si tratarea lor. Cu el am stat de vorba pentru a intelege mai multe despre ce inseamna ingrijirea animalelor exotice, la ce trebuie sa fim atenti, cand e nevoie sa mergem la veterinar si ce alte lucruri trebuie sa stim.

De obicei, vorbim de animale sensibile, cu nevoi speciale, care au nevoie de ingrijire adecvata, spune medicul. Daca decidem sa ne luam un animal exotic, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne informam foarte, foarte bine despre ce implica ingrijirea lui. Nu este la fel ca in cazul cainilor si pisicilor! Recomandarea medicului este de a nu lua decizia de a avea un animal exotic pe impuls, doar pentru ca l-am vazut undeva, ci de a cantari bine inainte daca ii putem asigura conditiile potrivite pentru o viata sanatoasa.

Daca pisicile sau cateii umbla liberi prin casa si nu patesc nimic, nu acelasi lucru putem spune si despre animalele exotice. Din pacate, intalnim foarte des accidente casnice, cu repercusiuni nedorite. De aceea, conditiile de intretinere sunt foarte importante, atat pentru a preveni accidentele, cat si pentru a asigura animalului un mediu cat mai apropiat de cel natural in termeni de temperatura, umiditate relativa si altele.

In functie de specie, temperatura, umiditatea si lumina trebuie monitorizate permanent, nerespectarea stricta a nevoilor lor putand avea consecinte nedorite - de exemplu, daca este prea frig, unele reptile chiar daca mananca, nu digera corect hrana, daca este prea cald, iepurasii sau alte rozatoare pot face infarct.

In functie de specie, este obligatoriu sa gasim custile, coliviile, voilerele, terariile, acvariile corecte. Cand discutati cu medicul veterinar, intrebati-l care este dimensiunea potrivita pentru ca animalul vostru exotic sa se simta confortabil in casuta lui si cu ce trebuie aceasta dotata. Accesoriile trebuie sa fie si ele potrivite cu specia si nevoile animalului, in caz contrar putand exista accidente.

Curatenia este de asemenea importanta, asa ca nu trebuie deloc sa neglijam igienizarea habitatului animalului, atunci cand e necesar. De asemenea, casuta trebuie securizata, astfel incat animalul sa nu poata scapa de acolo si sa fie victima unor accidente nedorite. Daca decidem sa ii dam drumul prin casa, scurta lui aventura trebuie intotdeauna monitorizata indeaproape. In cazul in care avem si alte animale, cum sunt cainii sau pisicile, trebuie sa ne asiguram ca acestea nu ii pot face rau, chiar si in joaca, si ca nu il streseaza.

Alimentatia unui animal exotic este foarte importanta. In functie de specie, veterinarul va va recomanda hrana potrivita, recomandare pe care este vital sa o respectati. Chiar daca diversitatea de produse de pe piata nu este atat de mare ca in cazul altor specii, tot trebuie sa ne asiguram ca am facut alegerea potrivita de hrana. Daca in cazul animalelor obisnuite de casa, cum sunt cainii si pisicile, avem o gama mai mare de alegeri, in cazul celor exotice indicatiile sunt stricte. Din pacate, nu de putine ori vedem in cabinetele veterinare animale exotice cu probleme de sanatate din cauza alimentatiei necorespunzatoare.

In general, media de viata a unui animal exotic este mult mai mica, ceea ce duce automat la necesitatea unor consultatii medicale mai frecvente. Recomandarea specialistilor este sa nu lasati sa treaca mai mult de 3-4 luni intre vizitele la veterinar.

Toate animalele exotice au nevoie de deparazitare interna si externa, preventiv sau curativ dar, atentie, de vaccinat se vaccineaza doar iepurii si dihorii.

Nu in ultimul rand, spune medicul Vlad Bandac, fiecare proprietar trebuie sa-si verifice saptamanal sau cel mai tarziu la doua saptamani animalul. Nu vorbim aici de o verificare vizuala, care il poate induce in eroare pe proprietar. In cazul multor specii de animale exotice, semnele unei eventuale boli pot fi foarte greu de observat la prima vedere si, atunci cand devin vizibile, sa fie prea tarziu pentru a interveni.

Este foarte, foarte important sa il cantareasca de fiecare data si sa fie atent la orice semne de boala care ar putea aparea - apatie, inapetenta, semne digestive ca voma, diareea sau constipatia, la semnele respiratorii - dispnee, secretii oculare sau nazale, stranut, tuse.

In cazul in care observam cel mai mic lucru in neregula, este vital sa se prezinte la medic cat mai repede posibil, in termen de ore, nu de zile. Cum spuneam, animalele exotice sunt sensibile si au nevoie de o ingrijire speciala.

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire