Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Inflamatia creierului la caini

Encefalita poate sa apara singura sau impreuna cu meningita, care este recunoscuta ca fiind inflamatia meningelor, meningele cuprinzand membranele care inconjoara creierul si maduva spinarii, si/sau mielita, sau inflamatia maduvei spinarii in sine. Encefalita este cel mai probabil sa fie intalnita la un caine tanar sau adult si are o incidenta mai mare la urmatoarele rase: Chihuahua, Yorkshire Terrier, Maltez, Pug si Pointeri germani cu par scurt.

Encefalita este starea de inflamatie a creierului unui caine. Inflamatia creierului apare atunci cand sistemul imunitar al cainelui ataca propriul creier.

Simptomele de inflamatie a creierului la caini

Simptomele inflamatiei cerebrale variaza in functie de zona creierului afectata. Aparitia simptomelor este brusca si progreseaza rapid.

 • Febra
 • Durere
 • Crize convulsive
 • Diminuarea dimensiunii pupilei
 • Dimensiunea inegala a pupilelor
 • Modificari comportamentale
 • Depresie
 • Pierderea echilibrului
 • Poticnire
 • Orbire
 • Scaderea capacitatii de reactie
 • Inclinarea capului
 • Paralizia fetei
 • Miscari necoordonate
 • Circulatie excesiva

Cauzele inflamatiei cerebrale la caini

Cauzele infectioase ale inflamatiei cerebrale sunt mai putin frecvente. Acestea includ bacterii, virusuri (cum ar fi Maladia Carre, rabia si parvovirusul), infectii fungice (cum ar fi aspergiloza, histoplasmoza si blastomicoza), protozoare, rickettsia, complicatii ale vaccinurilor si infectii parazitare (cum ar fi febra patata Rocky Mountains si ehrlichioza).

Cauzele neinfectioase ale inflamatiei cerebrale sunt cele semnificativ mai frecvente. Unele sunt idiopatice, ceea ce inseamna ca nu exista o cauza cunoscuta. Toate sunt boli autoimune, in care sistemul imunitar se ataca singur.

Diagnosticarea inflamatiei cerebrale la caini

Raportarea amanuntita a debutului si a amplorii simptomelor cainelui dumneavoastra va ajuta mult la diagnosticare. Asigurati-va ca includeti orice leziuni sau incidente recente care ar putea oferi o explicatie alternativa pentru schimbarile de comportament ale cainelui dumneavoastra. Medicul veterinar va efectua o examinare extrem de amanuntita (examen fizic), un profil chimic al sangelui, un hemoleucograma completa si o analiza de urina. Rezultatele acestor teste vor dezvalui posibilele cauze infectioase ale inflamatiei cerebrale, incepand cu o scadere a numarului de celule albe din sange care indica o infectie.

Structura si functionarea creierului cainelui dvs. vor fi evaluate cu ajutorul RMN-urilor si CT-urilor, iar lichidul cefalorahidian poate fi prelevat si trimis la un laborator pentru analize de specialitate. Imagistica va dezvalui inflamatia prin densitatea necaracteristica a materiei albe din creierul cainelui dumneavoastra, precum si orice asimetrie. Aceste teste vor fi de obicei suficiente pentru a obtine un diagnostic pozitiv de inflamatie cerebrala; totusi, in unele cazuri, analiza unei probe de tesut cerebral poate fi singura modalitate de a confirma diagnosticul. Extragerea unei mostre de tesut cerebral de la cainele dumneavoastra poate fi periculoasa si poate fi efectuata numai de catre un specialist.

Tratamentul inflamatiei cerebrale la caini

Tratamentul pentru inflamatia creierului poate varia iar accentul initial va fi pus pe reducerea severitatii simptomelor. Cainele dumneavoastra poate necesita spitalizare si ingrijire intensiva pentru stabilizare. In cazul inflamatiei cerebrale cauzate de o infectie, cauza care sta la baza acesteia va fi tratata individual, adesea prin antibiotice individualizate. Tratamentul inflamatiei cerebrale propriu-zise consta in medicatie menita sa diminueze inflamatia si sa suprime sistemul imunitar, cum ar fi prednisonul, arabinosida de citosina, ciclosporina, azatioprina, leflunomida si procarbazina.

Recuperarea inflamatiei cerebrale la caini

Medicul veterinar va va ajuta sa stabiliti prognosticul individual al cainelui dumneavoastra, deoarece recuperarea va fi direct corelata cu cauza afectiunii, precum si cu severitatea prin inflamatie, asa cum a fost stabilita de catre specialist. Tratamentul poate controla simptomele majoritatii cainilor in decurs de o luna sau doua; cu toate acestea, la multi caini, simptomele se reiau daca se inceteaza medicatia. Din acest motiv, este posibil ca afectiunea cainelui dumneavoastra sa necesite un management pe termen lung sau pe toata durata vietii.

Indiferent de prognosticul cainelui dumneavoastra, va trebui sa va intoarceti la medicul veterinar pentru o urmarire si o monitorizare regulata a starii cainelui dumneavoastra si a metodei de tratament.

Ultima modificareLuni, 27 Iunie 2022 23:04
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Pneumotorax la caini Intoxicatia cu crizanteme »